Ένα μυστηριώδες πράσινο φως στο Μάτι του Δία (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια αινιγματική πράσινη λάμψη εμφανίστηκε ανάμεσα στα στροβιλιζόμενα σύννεφα της Μεγάλης Κόκκινης Κηλίδας του Δία.

Τι προκάλεσε αυτή την πράσινη λάμψη; Image: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

v

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, η οποία τραβήχτηκε από το διαστημόπλοιο Juno της NASA, δείχνει κάτι εξαιρετικά θεαματικό και αινιγματικό. Μια μυστηριώδη πράσινη λάμψη, σαν επιγραφή νέον, να ακτινοβολεί ανάμεσα στα τεράστια, στροβιλιζόμενα σύννεφα της βόρειας πολικής περιοχής του Δία.

Η πρόσφατα δημοσιευμένη εικόνα, η οποία τραβήχτηκε το 2020, ελήφθη από ύψος 32.000 χιλιομέτρων (19.900 μίλια) πάνω από την ατμόσφαιρα του γίγαντα αερίων, κατά τη διάρκεια της 31ης κοντινής επίσκεψης του διαστημόπλοιου Juno στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, η λάμψη είναι στην πραγματικότητα ένα ενδεικτικό σημάδι ενός κεραυνού, κάτι χαρακτηριστικό στον Δία καθώς τα σύννεφα που τον σκεπάζουν περιέχουν διάλυμα αμμωνίας και νερού.

«Η κατανομή των κεραυνών του Δία είναι από μέσα προς τα έξω σε σχέση με τη Γη», λέει η Shannon Brown του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA.

«Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα κοντά στους πόλους του Δία αλλά καμία κοντά στον ισημερινό. Αυτό δεν ισχύει για τον πλανήτη μας».

Η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα είναι μια σούπερ καταιγίδα που εντοπίστηκε εδώ και σχεδόν 300 χρόνια, από τότε δηλαδή που ανακαλύφθηκε ο πλανήτης από το τηλεσκόπιο του Gian Domenico Cassini τον Ιούλιο του 1665.

Αυτή η γιγαντιαία θύελλα έχει πλάτος 40 χιλιάδες χιλιόμετρα, χωράει δηλαδή δίπλα-δίπλα τρεις πλανήτες σαν τη Γη.

Με βάση αυτό, ο κεραυνός που συνέλαβε το διαστημόπλοιο Juno θα πρέπει να ήταν κολοσσιαίος. Αν έπεφτε, για παράδειγμα, στη Σελήνη, θα την είχε κονιορτοποιήσει.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δέχονται ακόμη και το παράλογο, αρκεί να μην δημιουργήσουν την υπόνοια ότι είναι κάτι ανεξήγητο.
ν

NASA spacecraft captures image of ghostly lightning on Jupiter
ν

ν

 


Translate this post