Η NASA παρουσιάζει τη “μουσική” του Γανυμήδη (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Απόκοσμη “μουσική” από τον Γανυμήδη, το φεγγάρι του Δία, όπως την κατέγραψε το σκάφος της αποστολής Juno της NASA.

Το τραγούδι του φεγγαριού του Δία. Image: Supplied

v

ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ της αποστολής Juno της NASA εξερευνά τα τελευταία έξι χρόνια το σύστημα του Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και τα δεκάδες φεγγάρια του ορισμένα από τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον όπως η Ευρώπη κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της οποίας βρίσκεται ένα ωκεανός πιθανότατα με συνθήκες φιλικές στη ζωή.

Στελέχη της αποστολής εμφανίστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Νέα Ορλεάνη και παρουσίασαν το «σάουντρακ» του Γανυμήδη όπως οι ίδιοι το χαρακτήρισαν.

Τον περασμένο Ιούνιο το Juno πλησίασε για μια ακόμη φορά τον τεράστιο δορυφόρο και ανάμεσα στα άλλα κατέγραψε μια σειρά από ήχους του. Πρόκειται για ήχους που παράγονται κυρίως από την μαγνητόσφαιρα του Γανυμήδη. Σύμφωνα με τα στελέχη της NASA ακούγοντας κάποιος τους ήχους αυτούς μπορεί να ταξιδέψει νοερά στον Γανυμήδη.

Ο Γανυμήδης είναι ο πιο ογκώδης, φωτεινός και μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία αλλά και του ηλιακού συστήματος, με διάμετρο 5.268 χιλιόμετρα.

Είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον πλανήτη Ερμή και τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα. Ολοκληρώνοντας μια περιστροφή σε περίπου επτά ημέρες, ο Γανυμήδης συμμετέχει σε μία τροχιακή απήχηση 1:2:4 με τα φεγγάρια Ευρώπη και Ιώ, αντίστοιχα.
ν

Audio of Juno’s Ganymede Flyby | JPLraw
v

v

Η επιφάνεια του Γανυμήδη είναι ένα μείγμα δύο διαφορετικών τύπων εδαφών. Το ένα είναι πολύ παλιό, με πολλούς κρατήρες και σκοτεινές περιοχές, και ένα νεώτερο με φωτεινές περιοχές σημαδεμένο με ένα εκτεταμένο τόξο ρηγμάτων και ραβδώσεων που έχουν τεκτονική προέλευση αν και οι λεπτομέρειες μας είναι ακόμη άγνωστες.

Το σκούρο έδαφος, το οποίο περιλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της επιφάνειας, περιέχει άργιλο και οργανικές ύλες που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν τη σύνθεση των αντικειμένων με τα οποία οι δίιοι δορυφόροι συγκρούστηκαν.

Μια σημαντική ανακάλυψη του Γαλιλαίου ήταν η ύπαρξη μαγνητόσφαιρας στον Γανυμήδη, κάτι που σημαίνει ότι ο δορυφόρος αυτός έχει το δικό του μαγνητικό πεδίο.

Λόγω του μαγνητικού αυτού πεδίου είναι πιθανή και η ύπαρξη ενός ρευστού πυρήνα από σίδηρο ή από αγώγιμο αλατισμένο νερό που βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο φλοιό του. Άλλες πάλι μετρήσεις μας έδειξαν την πιθανή ύπαρξη ιονόσφαιρας ενώ κάτω από την ιονόσφαιρα πρέπει να υπάρχει και μια πολύ λεπτή και αραιή ατμόσφαιρα.
ν

 


Translate this post