Ένας πλανήτης 12 φορές μεγαλύτερος από τον Δία

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μόλις 20 έτη φωτός μακριά από τη Γη υπάρχει ένας παράξενος πλανήτης με λαμπερούς δακτύλιους φωτός, δώδεκα φορές μεγαλύτερος από τον Δία.

Ο παράξενος πλανήτης έχει δυνατά βόρεια φώτα παρόμοια με το βόρειο σέλας που παρατηρείται στη Γη. Ωστόσο, δεν περιστρέφεται γύρω από κάποιο άστρο. Image: Supplied

ν

ΕΝΑΣ τεράστιος παράξενος πλανήτης, με δακτύλιους που ακτινοβολούν μέσα στο κοσμικό σκοτάδι, κρύβεται λίγο έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Ο μυστηριώδης αυτός κόσμος είναι 12 φορές μεγαλύτερος από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον γίγαντα αερίων Δία, και είναι το πρώτο ουράνιο σώμα αυτού του είδους που ανακαλύφθηκε χάρη σε ένα ραδιοτηλεσκόπιο, σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ραδιο-Αστρονομίας στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.
Το Παρατηρητήριο καταχώρησε τον πλανήτη με την ένδειξη «παράξενος» επειδή κινείται στον ουρανό «ανεξάρτητα» από τα υπόλοιπα ουράνια σώματα, χωρίς να περιστρέφεται γύρω από κάποιο άστρο, όπως συμβαίνει με τους άλλους πλανήτες.
ν

Ο γίγαντας αερίων Δίας με το βόρειο σέλας του, όπως τον φωτογράφησε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Photo: NASA/ESA/J.Nichols, University of Leicester. Πηγή: Supplied
ν

Περισσότερο αινιγματική είναι η μεγάλη μάζα του παράξενου πλανήτη, καθώς και το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του που είναι 200 και πλέον φορές ισχυρότερο από αυτό του Δία.
«Αυτό το ουράνιο σώμα βρίσκεται ακριβώς στα όρια μεταξύ ενός πλανήτη και ενός καφέ νάνου», δήλωσε η αστρονόμος του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα Dr Melodie Kao.
«Επειδή απέτυχε να γίνει άστρο, μας δίνει τη δυνατότητα, μελετώντας τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει, να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα για τις μαγνητικές διεργασίες που συμβαίνουν τόσο στα άστρα όσο και στους πλανήτες».
Ο παράξενος πλανήτης ανακαλύφθηκε το 2016, όμως έως τώρα δεν είχε μελετηθεί, γιατί είχε καταχωρηθεί στους καφέ νάνους.
Αποδείχτηκε όμως ότι η μάζα του είναι μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί, πράγμα που τον κατατάσσει στους πλανήτες. Σε αυτό συνηγορεί και η ηλικία του: ο θηριώδης πλανήτης είναι μόλις 200 εκατομμυρίων ετών.
Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του ανέρχεται στους 825 βαθμούς Κελσίου. Συγκριτικά, η θερμοκρασία του Ήλιου είναι περίπου 5.500 βαθμοί Κελσίου.
ν

 


Translate this post