Ακόμη ένα κομμάτι μετάλλου βρέθηκε στον Άρη

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το Curiosity, το ρομποτικό όχημα που εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη,  ανακάλυψε ένα ακόμη περίεργο κομμάτι μετάλλου.

Το νέο κομμάτι «μετεωρίτη» βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάλυσης. Τα τρία βαθουλώματα πάνω στο κομμάτι του μετάλλου έγιναν από τις ακτίνες λέιζερ του Curiosity. Photo: NASA / JPL-Caltech. Πηγή: Supplied
ν

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ μεταλλικό αντικείμενο εντοπίστηκε από το ρομποτικό όχημα Curiosity (Περιέργεια) στην επιφάνεια του Άρη. Η πρώτη ανάλυση που έκανε το αυτόματο εργαστήριο του Curiosity “ChemCam” έδειξε ότι αποτελείται από σίδηρο και νικέλιο.
Η ανακάλυψη έγινε στις 12 Ιανουαρίου 2017 και αυτό είναι το τρίτο περίεργο κομμάτι μετάλλου που εντοπίζεται στον Άρη τους τελευταίους μήνες, ενώ συνολικά έχουν βρεθεί τουλάχιστον οκτώ τέτοια αντικείμενα στη διάρκεια των προηγούμενων ετών, από το 2012 που το ρόβερ Curiosity προσγειώθηκε στον Άρη, ως μέρος της αποστολής της ΝΑΣΑ Mars Science Laboratory (MSL).
ν

Το παράξενο αντικείμενο, γνωστό ως Ames Knob, που ξεχωρίζει στην αρειανή επιφάνεια, εντοπίστηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. (NASA / JPL-Caltech)
ν

Επειδή οι επιστήμονες της Γης δεν μπορούν να εξηγήσουν την παρουσία τέτοιων παράξενων μεταλλικών αντικειμένων στον Άρη, υποθέτουν ότι πρόκειται για τα απομεινάρια κάποιου μετεωρίτη.
Το περίεργο στην προκειμένη περίπτωση είναι πως όσοι μετεωρίτες πέφτουν στη Γη είναι στην πλειοψηφία τους διαστημικοί βράχοι, ενώ όσοι πέφτουν στην επιφάνεια του Άρη είναι μεταλλικοί.
Όπως και να ’χει, οι επιστήμονες ονόμασαν αυτό το σκούρου γκρίζου χρώματος αντικείμενο, που ξεχωρίζει πάνω στην κοκκινωπή επιφάνεια του Άρη, Ames Knob.
Το προηγούμενο κομμάτι μετάλλου, σε μέγεθος μπάλας του γκολφ, εντοπίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2016, όπως δείχνει το βίντεο που ακολουθεί.
ν

ν
v

Translate this post