Η δυστυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών (vid)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η κρίση του κόστους ζωής οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, αποκαλύπτει ένας Αυστραλός σκηνοθέτης.

Ο νεοφιλελευθερισμός και οι συνήθεις συνταγές του –περισσότερες ελεύθερες αγορές, λιγότερη κρατική παρέμβαση‒ είναι στην πραγματικότητα μια διαστροφή του οικονομικού μοντέλου. Πηγή: The Guardian

v

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ο Αυστραλός σκηνοθέτης Jack Toohey, δημιούργησε ένα βίντεο που έγινε viral, στο οποίο παρουσιάζει τα αποτελέσματα της στεγαστικής κρίσης που μαστίζει την Αυστραλία. Στο βίντεο αυτό επισημαίνει ποια είναι η «αιτία» της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η οικονομία της Αυστραλίας βρίσκεται σε κακό χάλι, με μεγάλες αλυσίδες επιχειρήσεων να κλείνουν η μια μετά την άλλη, με χιλιάδες κάθε φορά εργαζόμενους να μένουν στον δρόμο. Ο πληθωρισμός τρέχει με 7 τοις εκατό, ενώ πρόσφατα ο τοπικός υπουργός οικονομικών της Νέας Νότιας Ουαλίας, Daniel Mookhey, προειδοποίησε τους πολίτες ότι ο προϋπολογισμός 2023-24 είναι μείον 7 δισεκατομμύρια δολάρια, και ότι «τα οικονομικά του κράτους δέχονται σοβαρές πιέσεις».

Αυτό σημαίνει δανεισμό με επιτόκιο 4 τοις εκατό, αλλά και περικοπές στις συντάξεις, την περίθαλψη και τον ασφαλιστικό τομέα.

Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 1970.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η επενδυτική βαθμίδα της Αυστραλίας είναι ΑΑΑ. (Της Ελλάδας είναι ΒΒ+, δηλαδή μια θέση πάνω από τα «σκουπίδια» ή CCC, όπως είχε αξιολογηθεί τα προηγούμενα 12 χρόνια).

Το μικρόβιο που προκαλεί τα προβλήματα ονομάζεται στεγαστική κρίση που έχει μεταδοθεί και στην Κίνα, ενώ πρόκειται να χτυπήσει και την Ευρώπη.

Για όλα φταίει ο νεοφιλελευθερισμός

Για να επιστρέψουμε στον σκηνοθέτη Jack Toohey, η αιτία της τρέχουσας οικονομικής κρίσης είναι ο «Νεοφιλελευθερισμός» (Neoliberalism), ο οποίος επιβλήθηκε στην ανθρωπότητα τη δεκαετία του 1980 από τις οικονομικές ελίτ και τις κυβερνήσεις Ρόναλντ Ρήγκαν, Μάργκαρετ Θάτσερ, Αουγκούστο Πινοσέτ, ενώ ακολουθήθηκε από τους Δημοκρατικούς του Μπιλ Κλίντον και τους Εργατικούς της Βρετανίας, μέχρι το οικονομικό άνοιγμα της Κίνας και τη μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας στη Σουηδία.

Σήμερα δεν υπάρχει κυβέρνηση ή πολιτική παράταξη στον κόσμο (Δεξιά, Αριστερά, Κεντρώα ή στα άκρα) σε Δύση ή Ανατολή που να μην έχει υιοθετήσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
ν

Αυτοί που επέβαλαν τον Νεοφιλελευθερισμό. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν (1911-2004), η πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ (1925-2013) και ο δικτάτορας της Χιλής Αουγούστο Πινοσέτ (1915-2006). Image: Supplied
ν

Οι κυβερνήσεις Ρήγκαν, Θάτσερ και Πινοσέτ άρχισαν το ξεπούλημα σε μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και έκοψαν κάθε χρηματοδότηση για την υγεία, την στέγαση και την εκπαίδευση.

Αυτό είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Τα πάντα μετατρέπονται σε εμπόρευμα –ακόμη και άνθρωποι και ιδέες‒ τα πάντα ξεπουλιούνται και γίνονται θυσία στον βωμό του κέρδους και της απληστίας.

«Ο [Νεοφιλελευθερισμός] βλέπει τον κόσμο ως οικονομία πρώτα και ως κοινωνία μετά, κάτι που ελαχιστοποιεί τον ρόλο της κυβέρνησης και αφαιρεί τα εχέγγυα με την πεποίθηση ότι οι ελεύθερες, μη ρυθμιζόμενες αγορές είναι πιο αποτελεσματικές», λέει στο βίντεο ο Jack Toohey.

«Τα σπίτια γίνονται επενδύσεις, οι άνθρωποι γίνονται πόροι, οι πολιτικές γίνονται επιχειρηματικά σχέδια. Έχουμε 2023 και ύστερα από 40 χρόνια νεοφιλελευθερισμού αντί για παράδεισο, έχουμε προκαλέσει μια εκπληκτική ανισότητα, ένα είδος ιερής κόλασης».

Και συνεχίζει: «Διαδοχικές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, εγκατέλειψαν την ευθύνη τους να σχεδιάσουν το μέλλον, επιλέγοντας να κερδίσουν γρήγορα χρήματα από την πώληση των δικών μας περιουσιακών στοιχείων».
ν

Ο σκηνοθέτης Jack Toohey μιλά για την υφέρπουσα οικονομική και στεγαστική κρίση. Image: Supplied
ν

Ανυπαρξία κοινωνικής πρόνοιας

«Έχουν ξεπουλήσει δημόσια γη, δρόμους, αέρα, εκπαίδευση, σιδηροδρόμους, επικοινωνίες, τράπεζες, ενέργεια, νερό, φυσικούς πόρους, υγεία και στέγαση, και μας άφησαν να τσακωνόμαστε για το ποια γενιά φταίει», λέει στο βίντεο “Market is Broken.

«Όλο αυτό το διάστημα το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται και το ίδιο και τα κέρδη [των πολυεθνικών]. Η περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ της πολιτικής και των μεγάλων επιχειρήσεων συνεχίζει να περιστρέφεται. Έχουμε στεγαστική κρίση, ωστόσο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μόνο να κατασκευάζει κατά μέσο όρο 4.000 νέες οικονομικές κατοικίες ετησίως. Αν χτίζαμε με τον ίδιο κατά κεφαλήν ρυθμό όπως στη δεκαετία του ’60, έπρεπε να ήταν 150.000. Το νεοφιλελεύθερο πείραμα απέτυχε».

Και τελειώνει λέγοντας: «Μέσα σε 40 χρόνια, η τιμή κατοικίας αυξήθηκε κατά 14 φορές, ενώ οι μισθοί πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν μόνο κατά 4,7 φορές».
ν

Άστεγοι στο Χόλιγουντ. Στο ίδιο τετράγωνο με το θρυλικό Θέατρο Φόντα στη λεωφόρο El Centro και τη λεωφόρο Χόλιγουντ βρίσκεται ένας αυξανόμενος καταυλισμός χιλιάδων αστέγων. Image: Supplied
ν

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σήμερα επικρίνονται γιατί μυρίζουν απορρύθμιση, απελευθέρωση (υπέρ των πλουσίων και υπερπλουσίων),  ιδιωτικοποίηση και δημοσιονομική λιτότητα (εκτός από κάποια επιδόματα φτώχειας). Σήμερα κατακρίνεται [ο Νεοφιλελευθερισμός] συστηματικά για τις ιδέες και τις πρακτικές που προκάλεσαν αυξανόμενη οικονομική ανασφάλεια και ανισότητα, οδήγησαν στην απώλεια των πολιτικών μας αξιών και ιδανικών, και ακόμη προκάλεσαν το νέο κύμα αντίδρασης».

Σύμφωνα με τη Boston Review, ο Νεοφιλελευθερισμός για να σταθεί χρειάζεται ένα δεκανίκι – τον Νεοφασισμό.

Η μόνη χώρα που κερδίζει μέχρις στιγμής τον πόλεμο ενάντια στον αχαλίνωτο πληθωρισμό και την κρίση κόστους ζωής, είναι η Ελβετία.

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία βρίσκεται τώρα στο 2,3% ‒ που είναι ο χαμηλότερος στον κόσμο.

Συγκριτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 8,7 τοις εκατό, στην Αυστραλία στο 7 τοις εκατό, στη Γερμανία και την ΕΕ στο 6,1 τοις εκατό και στις ΗΠΑ στο 4 τοις εκατό.

Το βίντεο του BBC που ακολουθεί, εξηγεί πώς προέκυψε ο νεοφιλελευθερισμός από τον Φρίντριχ Χάγιεκ, Αυστριακό οικονομολόγο, το 1930, σε μια προσπάθεια επιβολής των ελεύθερων αγορών δίχως κρατικές παρεμβάσεις. Στην ουσία τον επέβαλαν οι πλούσιοι για να μην πληρώνουν καθόλου φόρους.
ν

Neoliberalism: The story of a big economic bust up | A-Z of ISMs Episode 14 – BBC Ideas
ν

ν

 


Translate this post