Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από “σκουπίδια” σε “απορρίμματα”

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας από τελείως μη επενδυτικό σε λιγότερο τελείως μη επενδυτικό.

ν

ΣΤΗΝ αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα, σε ΒΒ‒ από Β+, προχώρησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Η προοπτική είναι θετική, υποδηλώνοντας ότι ο οίκος μπορεί να αναβαθμίσει ξανά το αξιόχρεο της Ελλάδας στους επόμενους 12 μήνες, «αν η κυβέρνηση συνεχίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».
ν

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΙ

Οι διάφοροι οίκοι αξιολόγησης χρησιμοποιούν ουσιαστικά τρεις βαθμίδες αξιολόγησης στις οποίες κατατάσσουν τα κράτη: την Α, την Β και τη C.

Στην κατηγορία Α τοποθετούνται οι πλούσιες χώρες που θα παραμείνουν πλούσιες π.χ. Αυστραλία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ελβετία, Νότια Κορέα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία.

Στην κατηγορία C τοποθετούνται οι φτωχές χώρες που θα παραμείνουν φτωχές π.χ. Αργεντινή, Μοζαμβίκη, Αιθιοπία, Μαδαγασκάρη, Πόρτο Ρίκο, Πακιστάν, Σουδάν, Ουκρανία, Υεμένη, Βενεζουέλα.

Στην ενδιάμεση κατηγορία Β κατατάσσονται οι χώρες που ταλαντεύονται μεταξύ φτώχειας και πλούτου. Βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και κανείς δεν ξέρει προς ποια μεριά τελικά θα γείρουν.

Ενδεικτικά τέτοιες χώρες είναι: Ουζμπεκιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισπανία, Ρωσία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ιράκ, Ινδία, Τουρκία, Ουγγαρία, Γκάνα, Γουατεμάλα, Αίγυπτος, Κύπρος, Κολομβία, Αζερμπαϊτζάν κτλ.

Κατηγορία D. Να σημειωθεί ότι πολλές χώρες σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική δεν εμπίπτουν σε καμία από τις πιο πάνω τρεις κατηγορίες. Βρίσκονται, δηλαδή σε τόσο άθλια οικονομική και όχι μόνο κατάσταση που δεν υπάρχουν στοιχεία για να τις αξιολογήσεις. Γι’ αυτό και δεν αναφέρονται καν.

Οι χώρες χωρίς αξιολόγηση είναι γύρω στις πενήντα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Τσαντ, τη Γουινέα, την Αϊτή, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία, τη Συρία, την Τανζανία και την Ζιμπάμπουε.

Κάθε κατηγορία έχει επίσης τη δική της τριπλή βαθμονόμηση. Για παράδειγμα η κατηγορία A έχει: Α (χαμηλή), ΑΑ (μεσαία) και ΑΑΑ (υψηλή). Η κατηγορία Β έχει: Β (χαμηλή), ΒΒ (μεσαία), ΒΒΒ (υψηλή). Παρόμοια, η κατηγορία C έχει C, CC και CCC.

Η Ελλάδα μέχρι πρότινος βρισκόταν στην κατηγορία C (CCC) και πρόσφατα ανέβηκε στην κατηγορία Β.

Ορισμένοι οίκοι ποικίλλουν τις αξιολογήσεις τους με πεζά γράμματα και αριθμούς ή με τα πρόσημα (‒) και (+) για να δείξουν την καθοδική ή ανοδική τάση της οικονομίας μιας χώρας.

Για παράδειγμα, η Ζάμπια έχει Β‒, δηλαδή πάει να πέσει στην κατηγορία C, ενώ η Ταϋλάνδη έχει ΒΒΒ+ εμφανίζει δηλαδή τάση να ανέβει στην κατηγορία Α.
ν

ν

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Γενικά, η κατηγορία Β δείχνει επισφάλεια. Η πλειονότητα των μετοχών στο χρηματιστήριο μιας χώρας Β είναι για τα σκουπίδια, απευθύνονται σε αφελείς επενδυτές-ρακοσυλλέκτες που επηρεάζονται πανεύκολα από το οτιδήποτε.

Αυτό συμβαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο όπου οι περισσότερες εταιρίες είναι κουφάρια, ενώ οι τράπεζες αδυνατούν να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου από το 2015. Οι μετοχές τους είναι για ρακοσυλλέκτες.

Θεωρητικά την επόμενη διετία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επένδυση, αλλά φως στο τούνελ θα δούμε μετά τα stress tests του 2020.

Πρακτικά, η αναβάθμιση της Ελλάδας από Β+ σε ΒΒ‒ δεν δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.

Η αξιολόγηση ΒΒ‒ είναι πάνω από την Β+ αλλά κάτω από την ΒΒ, την ΒΒ+, την ΒΒΒ‒, την ΒΒΒ και την ΒΒΒ+. Και οπωσδήποτε δεν αποτελεί προτροπή για επενδύσεις. Αντίθετα υποδηλώνει αξίες χαμηλότερες του αναμενόμενου επενδυτικού βαθμού, δηλαδή μη επενδυτικές (ή κερδοσκοπικές).

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πρέπει να ανέβει πέντε ακόμη σκάλες (πάντα στην Β κατηγορία) αν θέλει να εμφανιστεί ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και αυτό σημαίνει πολλή δουλειά σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στον οικονομικό.

Θα είναι δύσκολο επομένως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει στη χώρα επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσα στην επόμενη τριετία, όπως υποσχέθηκε.

Απλώς με τη νέα αξιολόγηση της Standard & Poor’s τα ελληνικά “σκουπίδια” αναβαθμίστηκαν σε “απορρίμματα” επί το κομψότερο.
ν

 


Translate this post