ΗΠΑ: Κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποφυγή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αποφυγή χρεοκοπίας των ΗΠΑ στις 5 Ιουνίου και μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει περικοπές δαπανών. Πηγή: YouTube

v

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, ώστε να αποτραπεί μια χρεοκοπία στις 5 Ιουνίου, καθώς οι ΗΠΑ ξεμένουν από ρευστό.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «συμβιβασμό», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είπε ότι «άξια του αμερικανικού λαού».

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, ύστερα από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, πρέπει τώρα να εγκριθεί από ένα διχασμένο Κογκρέσο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από χρήματα στις 5 Ιουνίου αν δεν υπάρξει συμφωνία.
ν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε μια συμφωνία επί της αρχής. Image: Reuters
v

Οι ΗΠΑ πρέπει να δανειστούν χρήματα (από την Κίνα) για να χρηματοδοτήσουν το κυβερνητικό έργο, καθώς αυτά που ξοδεύουν είναι περισσότερα από αυτά που εισπράττουν από φόρους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν περικοπές δημοσίων δαπανών σε τομείς όπως η εκπαίδευση και άλλα κοινωνικά προγράμματα, με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ζητούν επίσης από τους Δημοκρατικούς να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα αλλάξει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που παρέχει βοήθεια για την αγορά τροφίμων σε άτομα με χαμηλά ή καθόλου εισοδήματα, ή που στέλνει κάθε μήνα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία.

Μια ολική χρεοκοπία των ΗΠΑ δεν θα ανατρέψει μόνο την οικονομία της χώρας, αλλά θα διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές.

Μια κρίση θα οδηγούσε την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση ‒ και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας.

Τέλος, επειδή το δολάριο ΗΠΑ είναι το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, μια χρεοκοπία θα προκαλούσε πανικό σε όλη την υφήλιο, οδηγώντας σε πτωχεύσεις και σε αύξηση της τιμής πολλών εμπορευμάτων.
ν

 


Translate this post