Πόσο από τον χρυσό της Γης έχουμε εξορύξει και πόσος απομένει ακόμα; (vid)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το πιο διαδεδομένο από τα πολύτιμα μέταλλα είναι ο χρυσός. Όμως, πόση ποσότητα έχουμε εξορύξει και πόση υπάρχει ακόμη μέσα στη γη;

Τα κοιτάσματα χρυσού φτάνουν στο τέλος τους. Image: Supplied

v

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ο χρυσός είναι το πιο διαδεδομένο από τα πολύτιμα μέταλλα και το πιο περιζήτητο, καθώς ανήκει στην κατηγορία των ευγενών μετάλλων μαζί με τον λευκόχρυσο (πλατίνα), τον άργυρο, το παλλάδιο και μερικά ακόμη σπάνια μέταλλα.

Ο χρυσός θεωρείται το πιο σημαντικό από τα ευγενή μέταλλα –και το πλέον προσοδοφόρο‒ καθώς διαθέτει μεγάλη χημική αδράνεια και ως αποτέλεσμα δεν προσβάλλεται από φαινόμενα οξείδωσης και ισχυρά οξέα. Και σε λίγα χρόνια θα είναι το πιο ακριβό μέταλλο στη Γη.

Κάθε χρόνο γίνεται εξόρυξη μόλις 2.500 τόνων χρυσού σε όλη την γη, κυρίως όμως σε Κίνα, Ρωσία, Νότια Αφρική και Αυστραλία. Η υψηλή ζήτηση από τους επενδυτές και την βιομηχανία κοσμημάτων, αλλά και η χαμηλή προσφορά, διατηρούν διαχρονικά τις τιμές του χρυσού σε υψηλά επίπεδα.

Πόσος χρυσός υπάρχει;

Αν και ο πλανήτης μας φιλοξενεί μια σημαντική ποσότητα χρυσού, η πραγματική ποσότητα που έχει εξορυχτεί μέχρι σήμερα είναι ίσως πολύ μικρότερη από ό,τι φαντάζεστε.

Αν παίρναμε όλο τον χρυσό που εξορύχτηκε μέχρι σήμερα και τον μετατρέπαμε σε έναν συμπαγή κύβο, ο κύβος αυτός θα είχε διαστάσεις μόνο 23x23x23 μέτρα!

Ωστόσο, λόγω της πυκνότητας του χρυσού, αυτός ο κύβος θα ζύγιζε 187.000 τόνους!
ν

Αν συμπυκνώναμε όλο τον χρυσό της γης σε έναν κύβο, αυτός θα είχε διαστάσεις μόνο 23x23x23 μέτρα! Image: Supplied

ν

Πόσος χρυσός απομένει μέσα στη γη;

Συνολικά, περίπου 57.000 τόνοι χρυσού εξακολουθούν να περιμένουν να ανασκαφούν από ορυχεία σε όλο τον κόσμο. Το ζήτημα είναι ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί μέσα σε μόλις 20 χρόνια!

Βεβαίως η Γη έχει και άλλες σημαντικές ποσότητες χρυσού στα έγκατά της, όμως τα αποθέματα αυτά βρίσκονται κυρίως κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών, πράγμα που καθιστά είτε ανέφικτη είτε τρομερά δαπανηρή την εξόρυξή τους.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εξόρυξης χρυσού εκτός πλανήτη. Μπορούν, για παράδειγμα, να βρεθούν κοιτάσματα στη Σελήνη, ενώ υπάρχουν αμέτρητοι αστεροειδείς που πετούν γύρω μας και που μπροστά τους ολόκληρο το απόθεμα της Γης ωχριά.

Χωρίς όμως προηγμένη τεχνολογία διαστημικών μεταφορών, η εξόρυξη χρυσού από άλλα ουράνια σώματα θα παραμείνει πιθανότατα υλικό επιστημονικής φαντασίας για πολύ καιρό ακόμη. Και σε 20 χρόνια, ο χρυσός θα ξεπεράσει ακόμη και την αξία των διαμαντιών!
ν

The Volatility of the Gold Market, Explained | WSJ
ν

ν

 


Translate this post