Σεισμός Τουρκίας-Συρίας: Πάνω από 45.000 οι νεκροί, 7,1 εκατομμύρια παιδιά ορφανά ή άστεγα (vid)

Κατηγορία NEWS, Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 12/2/2023 18:28 | 13/2/2023 14:02 | 14/2/2023 08:10, 21:33 | 16/2/2023 07:01

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι νεκροί στην Τουρκία είναι 39.672 και στη Συρία πάνω από 6.000 ενώ πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται. Πάνω από 7 εκατομμύρια είναι τα παιδιά που έχουν μείνει άστεγα.

Σύροι που έμειναν άστεγοι από τον σεισμό, προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Image: Hussein Malla / AP

v

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 45.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους καταστροφικούς σεισμούς της Δευτέρας, 39.672 στη νότια Τουρκία και πάνω από 6.000 στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις των τοπικών αρχών.

Το μεγαλύτερο δράμα είναι ότι πάνω από επτά εκατομμύρια παιδιά έχουν μείνει ορφανά ή άστεγα και στις δύο χώρες. 82.000 κτίρια ισοπεδώθηκαν ή είναι ακατάλληλα.

«Στην Τουρκία, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που ζουν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους δύο σεισμούς είναι 4,6 εκατομμύρια. Στη Συρία, 2,5 εκατομμύρια παιδιά έχουν μείνει άστεγα ή έχουν χάσει τους γονείς τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της UNICEF.

Να σημειωθεί ότι οι κύριοι σεισμοί ήταν δύο. Ο πρώτος 7,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4:17 π.μ. τοπική ώρα, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και είχε επίκεντρο την περιοχή Pazarcik της επαρχίας Καχραμάνμαρας. Λιγότερο από 12 ώρες αργότερα, μια δεύτερη δόνηση μεγέθους 7,6 Ρίχτερ έπληξε την ίδια περιοχή. Ακολούθησαν περισσότεροι από 100 μετασεισμοί.

Συμβαίνουν θαύματα

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, 226 ώρες μετά τους σεισμούς, οι διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια μητέρα με τα δύο παιδιά της στην Αντάκια (Αντιόχεια). Την Τετάρτη σώθηκαν δύο γυναίκες, 74 και 46 ετών, στην πόλη Καχραμάνμαρας, στο επίκεντρο του σεισμού.

Πιο πριν, διασώστες στην Τουρκία ανέσυραν την Κυριακή ένα 7χρονο αγόρι, ύστερα από 152 ώρες μετά από τον κύριο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Επίσης την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου ανασύρθηκε ζωντανό ένα μωράκι επτά μηνών.

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, διασώθηκε μια γυναίκα που έμεινε θαμμένη 177 ώρες στο Χατάι, καθώς και επτά άλλα άτομα. Πρόκειται για τις τελευταίες ενέργειες των διασωστών.
ν

Ένα επτάχρονο αγόρι διασώθηκε από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στο Adiyaman της Τουρκίας, 152 ώρες μετά τον σεισμό. Image: Aytac Unal / Anadolu Agency
ν

Επίσης ζωντανές ανασύρθηκαν δύο γυναίκες από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων όπου παρέμειναν επί 122 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου.
v

Ζωντανή μετά από 122 ώρες (Watch on Twitter)
ν


ν

Μια από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ.

Το Σάββατο, έξι μέρες μετά τον σεισμό, διασώθηκε ένας 36χρονος άνδρας.
ν

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Al Jazeera English (@aljazeeraenglish)


ν

Νεώτερες ειδήσεις

Στο μεταξύ η Γερμανία προσφέρει προσωρινές βίζες στα θύματα των σεισμών σε Τουρκία και Συρία, όπως είπε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ στην εφημερίδα Bild το Σάββατο.

Το Κατάρ πρόσφερε στην Τουρκία και τη Συρία 10.000 καμπίνες, στις οποίες είχαν φιλοξενηθεί τα μέλη των αποστολών κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Τρομοκρατημένοι είναι οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, καθώς Τούρκοι σεισμολόγοι, όπως ο Σουκρού Ερσόι, καθηγητής γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yildiz της Κωνσταντινούπολης,  λένε ότι θα χτυπήσει και εκεί ένας πολύ ισχυρός σεισμός. Τα περισσότερα κτίρια της Πόλης δεν διαθέτουν αντισεισμική προστασία.

Η Βόρεια Κύπρος θρηνεί 39 άτομα, από τα οποία τα 24 ήταν μικρά παιδιά, που είχαν πάει εκδρομή στο Αντιμαγιάν και σκοτώθηκαν μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους που τα συνόδευαν.

Πάνω από 5 εκατομμύρια οι άστεγοι

Διάφορες χώρες συνεχίζουν να στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς μόνο στη Συρία οι άστεγοι είναι πάνω από 5,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Το Μπαγκλαντές έστειλε χθες Παρασκευή, 11 τόνους με σκηνές, ρουχισμό, κουβέρτες, φαγητό, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία στέλνουν επίσης η Αρμενία και η Ινδονησία.

Συνολικά η Τουρκία έχει δεχτεί βοήθεια από σχεδόν 100 χώρες. Στο έδαφος επιχειρούν 8.326 ξένοι διασώστες και προσωπικό από 68 χώρες.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα στη Συρία, που δέχτηκε βοήθεια μόνο από Ρωσία, Νορβηγία και Τουρκία, καθώς οι Αμερικανοί, εκτός από το ότι βομβαρδίζουν τους Σύρους, έχουν απαγορεύσει στις υπόλοιπες χώρες να στείλουν οποιαδήποτε βοήθεια.
ν

Βίντεο: Εκατομμύρια άνθρωποι σε απόγνωση μετά τους καταστροφικούς σεισμούς
ν

ν

Τούρκοι διασώστες μεταφέρουν τον Εργκίν Γκιουζελογλάν, 36 ετών, σε ασθενοφόρο αφού τον ανέσυραν από ένα κτίριο που κατέρρευσε πέντε ημέρες μετά τον σεισμό στο Χατάι της νότιας Τουρκίας. Image: Can Ozer / AP
v

Τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν από τα ερείπια στην επαρχία Γκαζίαντεπ έναν πατέρα και τον ανάπηρο γιο του, αφού έμειναν εγκλωβισμένοι επί 115 ώρες. Στην ίδια επαρχία, η 25χρονη Μπούσρα Αλμούσα διασώθηκε 119 ώρες μετά τον σεισμό.

Στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι οι διασώστες έσκυβαν πάνω σε κομμάτια τσιμέντου και ψιθύριζαν «ινσαλάχ» (Θεού θέλοντος), καθώς έψαχναν στα συντρίμμια για ένα 10 ημερών βρέφος, το οποίο ανέσυραν ζωντανό, σχεδόν 90 ώρες μετά τον σεισμό. Με τα μάτια του ορθάνοικτα ο Γιαγκίζ Ουλάς τυλίχθηκε σε μια κουβέρτα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας. Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανή και τη μητέρα του, σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδόθηκαν.

Τις προηγούμενες 24 ώρες 67 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ 1,05 εκατ. έχουν μείνει άστεγοι λόγω του σεισμού, πρόσθεσε.
v

Σεισμοπαθείς στη Συρία έχουν βρει καταφύγιο σε ένα τζαμί, στην πόλη Jableh. Image: Yamam al Shaar / Reuters

v

Λεηλασίες και ανησυχίες για επιδημία χολέρας

Στην Αντάκια (Αντιόχεια) της επαρχίας Χατάι στη νότια Τουρκία, άρχισαν επιδρομές και λεηλασίες, καθώς οι κάτοικοι δεν έχουν να φάνε.

«Πολλοί σπάνε τζάμια καταστημάτων και αυτοκινήτων και παίρνουν ό,τι βρουν», ανέφερε ένας διασώστης, ο Μεχμέτ Μποκ, 26 ετών, που επέστρεψε στην Αντάκια και αναζητά έναν συνάδελφο του σε ένα κτίριο που κατέρρευσε.

Έως τώρα έχουν συλληφθεί 57 άτομα.

Μια γυναίκα διασώστης, από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα, είπε ότι οι λεηλασίες γίνονται εδώ και τέσσερις ημέρες.

«Δεν μπορούμε να επέμβουμε. Οι περισσότεροι επιδρομείς κουβαλούν μαχαίρια. Έπιασαν έναν πλιατσικολόγο σήμερα. Τον κυνήγησαν οι κάτοικοι και τον παρέδωσαν στην αστυνομία».

Και έκανε μια δυσοίωνη πρόβλεψη, καθώς στη Συρία έχουν παρουσιαστεί κρούσματα χολέρας.

«Όσοι δεν πέθαναν από τους σεισμούς, θα πεθάνουν από τα τραύματά τους. Αν όχι, θα πεθάνουν από τις μολύνσεις. Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ ούτε λουτρά, ενώ οι νεκροί μυρίζουν. Είναι μεγάλο το πρόβλημα», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετοί σάκοι για όλους τους νεκρούς.

Συλλήψεις εργολάβων και πολιτικών μηχανικών

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, 113 άτομα έχουν συλληφθεί έως τώρα από τις τουρκικές αρχές, ως υπεύθυνοι για τα κτίρια που κατέρρευσαν.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε αργά το Σάββατο ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 113 ύποπτοι ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τα χιλιάδες κτίρια που ισοπεδώθηκαν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς τη Δευτέρα.

Είναι ωστόσο γνωστό, ότι για να έχουν κέρδος οι εργολάβοι και οι μηχανικοί, κλέβουν τόσο στο τσιμέντο όσο και στα σίδερα του οπλισμένου σκυροδέματος. Βάζουν δηλαδή περισσότερη άμμο και λιγότερο τσιμέντο και ελάχιστα σίδερα, ίσα που να στέκεται το κτίριο, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση σεισμού, αυτό να καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, θάβοντας ζωντανούς τους ενοίκους.

Στην πόλη Οσμανίγιε, μια από τις 10 πόλεις που επλήγησαν σκληρά, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, μετέδωσε ο Sinem Koseoglu του Al Jazeera.

Επίσης χθες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες, που ήταν υπεύθυνοι για την κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών στο Χατάι. Είχε 250 διαμερίσματα τα οποία ισοπεδώθηκαν όλα.

Οι συλληφθέντες προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, πιθανώς επειδή γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί.
ν

Ο Μουράτ Βουράλ, 66 ετών, ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στην Τουρκία. Image: Adsız Günebakan / Anadolu Agency

v

Οι νεκροί ίσως φτάσουν τους 50.000

Την εκτίμηση ότι οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία θα φτάσουν τους 50.000 εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ενώ βρίσκεται στη γειτονική χώρα μαζί με τα μέλη της ΕΜΑΚ που επιχειρούν για διασώσεις κάτω από τα συντρίμμια και ομάδα καθηγητών από την Ελλάδα.
ν

Γυναίκες θρηνούν στα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε από τους ισχυρούς σεισμούς στην πόλη Καχραμανμαράς της Τουρκίας, όπου και το επίκεντρο του σεισμού. Image: Abir Sultan / EPA
v

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας, η περιοχή που καταστράφηκε από τον σεισμό στην Τουρκία περιλαμβάνει 12 πόλεις και φτάνει περίπου σε έκταση το μέγεθος της Ελλάδας. Μίλησε επίσης για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει συναντήσει ποτέ.

Σύμφωνα με σημερινό απολογισμό της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD), 20.655 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία. Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 3.500, ενώ χιλιάδες άλλοι άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι στα συντρίμμια.
ν

Βίντεο: Γυναίκα πέθανε αφού ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια
ν


ν

 


Translate this post