Σεισμός Τουρκίας: Οι νεκροί θα είναι μεταξύ 20.000 και 100.000 εκτιμούν οι ειδικοί

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 7/2/2023 21:28, 21:39

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, λένε οι ειδικοί και εκτιμούν ότι οι νεκροί θα υπερβούν τις 20.000, καθώς 184.000 βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Η απόγνωση είναι αποτυπωμένη στα πρόσωπα των κατοίκων που έπληξε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, καθώς τα συνεργεία ανασύρουν νεκρούς από τα ερείπια, στα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι 184.000 άνθρωποι. Πηγή: YouTube

v

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ. Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, λένε ειδικοί των καταστροφών και εκτιμούν ότι οι νεκροί θα υπερβούν τις 20.000 καθώς 184.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου 2023.

Ο σεισμός μέχρι τώρα έχει πάνω από 6.256 νεκρούς σε Τουρκία και Συρία, ενώ κατέστρεψε χιλιάδες κτίρια. Υπολογίζεται ότι έχουν καταρρεύσει πάνω από 11.000 κτίρια.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής δρ Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν πιστεύει ότι 184.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και ειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Συρίας να προετοιμαστούν, καθώς ο τελικός αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει κατά πολύ τον σημερινό αριθμό.

Στην περιοχή που έπληξε ο σεισμός κατοικούν πάνω από 4.000.000 άνθρωποι, ενώ από τη σεισμική δόνηση έχουν επηρεαστεί συνολικά 23 εκατομμύρια, με τα 13,5 εκατομμύρια να βρίσκονται στην Τουρκία.

Στο μεταξύ στη σεισμόπληκτη περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.
ν

Βίντεο: Σεισμόπληκτοι στην Τουρκία προσπαθούν να ζεσταθούν
ν

ν

Συνεχίζοντας ο δρ Ερτζάν (Ercan) λέει ότι ο αριθμός των διασωστών έχει φτάσει τους 24.000 (προερχόμενοι από 25 χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν), αλλά δεν επαρκεί για να σωθούν όλοι όσοι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.

«Υπάρχουν 10 πλοία, 54 ελικόπτερα, 85 φορτηγά τροφίμων και μηχανικός εξοπλισμός διάσωσης. Όμως υπάρχουν 184.000 κάτω από τα ερείπια. Από αυτούς μόνο 8.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να βγουν ζωντανοί. Αυτό μας κάνει 1 άτομο στα 25».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 20.000.
ν

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν αγώνα με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες και να τους ανασύρουν από τα ερείπια. Image: Supplied
ν

Τα στοιχεία του δρα Ερτζάν είναι απλώς εκτιμήσεις και η κατάσταση στο έδαφος είναι τόσο χαοτική που είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί.
ν

Συγγενείς προσπαθούν να σώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που είναι παγιδευμένα κάτω από ένα κτίριο που κατέρρευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Iskenderun) της Τουρκίας. Image: Supplied
ν

Παντού εικόνες καταστροφής. Στην εικόνα τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στην πόλη Sarmada, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Image: Aaref Watad / AFP
v

Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις έχουν καταστήσει πολλούς δρόμους άχρηστους, δημιουργώντας έναν εφιάλτη διοικητικής μέριμνας για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που δεν μπορούν να φτάσουν εκεί όπου χρειάζεται.

«Κάποιοι δρόμοι είναι ρημαγμένοι, κάποιοι άλλοι απροσπέλαστοι. Υπάρχουν υλικοτεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε την Τρίτη μέσω του Reuters, ο Μαντέβι Σουν-Σουόνα, εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας (OCHA).

Στην τουρκική πόλη Χατάι που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και στην οποία πάνω από 2.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει, οι αρχές έσπευσαν να προσφέρουν φαγητό, σκηνές και πόσιμο νερό στα θύματα.

Τα περισσότερα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνείου, της πυροσβεστικής και τριών νοσοκομείων έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα την αδυναμία προσφοράς βοήθειας. Το αεροδρόμιο της πόλης δεν λειτουργεί επίσης, αποκλείοντας την άμεση υποστήριξη από στρατιωτικά αεροπλάνα, ενώ και η επικοινωνία έχει διακοπεί στις περισσότερες περιοχές που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό.
ν

Γυναίκες από τη Συρία κλαίνε δίπλα σε πτώματα που βρίσκονται στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στην πόλη Jindires (Γίνδαρος) της επαρχίας του Χαλεπίου. Image: Mohammed al-Rifai / AFP
ν

Τραγικά πλάνα με τραυματισμένους επιζώντες να ανασύρονται ουρλιάζοντας από τα ερείπια συνεχίζουν να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι διασώστες, πολλές φορές με γυμνά χέρια, δίνουν αγώνα με τον χρόνο.
ν

“Tens of thousands dead” in Turkey-Syria earthquake horror – BBC News
ν

ν

 


Translate this post