Ολλανδός σεισμολόγος είχε προβλέψει σεισμό στην Τουρκία 3 μέρες νωρίτερα (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον, Διεθνή-Κόσμος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  | Ενημ. 10/2/2023 23:11

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας Ολλανδός σεισμολόγος προέβλεψε σωστά ότι ένας ισχυρός σεισμός θα χτυπούσε άμεσα την Τουρκία, τρεις ημέρες πριν από την καταστροφή.

Ο Ολλανδός γεωλόγος και σεισμολόγος Frank Hoogerbeets είχε προβλέψει έναν μεγάλο σεισμό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Πηγή: News Media

v

ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ προέβλεψε σωστά ότι ένας ισχυρός σεισμός θα χτυπούσε άμεσα την Τουρκία, τρεις ημέρες πριν από την καταστροφή που σκότωσε περισσότερους από 21.500 ανθρώπους.

Ο Frank Hoogerbeets από το Solar System Geometry Survey (SSGEOS) στην Ολλανδία δημοσίευσε την πρόβλεψη στο Twitter την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, επισυνάπτοντας μάλιστα έναν χάρτη που δείχνει ακριβώς την περιοχή όπου θα χτυπούσε ο σεισμός.

«Αργά ή γρήγορα θα γίνει ένας σεισμός ~ 7,5 M σε αυτή την περιοχή (Νότια -Κεντρική Τουρκία, Ιορδανία, Συρία, Λίβανο)», έγραψε στο viral πλέον tweet που κοινοποιήθηκε περισσότερες από 51.000 φορές.
ν

ν

Δύο ισχυροί σεισμοί έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη γειτονική Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, καταστρέφοντας πόλεις, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες χιλιάδες και αφήνοντας άστεγους εκατοντάδες χιλιάδες.

Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4.17 π.μ. τοπική ώρα σε βάθος περίπου 18 χιλιομέτρων, κοντά στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, όπου ζουν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Ακολούθησε μια ελαφρώς μικρότερη δόνηση μεγέθους 7,5 Ρίχτερ και εκατοντάδες μετασεισμοί. Οι σεισμοί κατέστρεψαν ολόκληρα τμήματα πόλεων στην Τουρκία και έδωσαν τη χαριστική βολή στη Συρία που έχει ακόμη πόλεμο.

Περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87.000 έχουν τραυματιστεί, με τις προσπάθειες να συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα σε συνθήκες παγετού για να σωθούν όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Αξιωματούχοι και γιατροί από τις δύο χώρες δήλωσαν σήμερα το πρωί ότι 20.213 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και 3.553 στη Συρία, ανεβάζοντας τον επιβεβαιωμένο αριθμό των νεκρών σε 23.766.

Ωστόσο, πολλοί ακόμα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα.

Ο ρόλος των πλανητών

Οι μεγάλοι πλανήτες, με τις τεράστιες μάζες τους, επιδρούν πάνω στη μικρή Γη, επηρεάζοντας τις τεκτονικές πλάκες, πάνω στις οποίες πατάνε οι ήπειροι.

Αφότου η πρόβλεψή του έγινε viral, ο κ. Hooogerbeets έγραψε: «Όπως είπα νωρίτερα, αργά ή γρήγορα αυτό θα συνέβαινε σε αυτήν την περιοχή, παρόμοια με τα έτη 115 και 526. Αυτοί οι σεισμοί πάντα προηγούνται από μια κρίσιμη πλανητική και σεληνιακή ευθυγράμμιση, όπως εμείς είχε στις 4-5 Φεβρουαρίου».

Ο Ολλανδός σεισμολόγος λησμόνησε τον καταστροφικό σεισμό που έγινε στην ίδια περιοχή το 363 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας της ρωμαϊκής ηγεμονίας ήταν ο Ιουλιανός, ο επιλεγόμενος Παραβάτης (331-363). Ο σεισμός ισοπέδωσε τότε την πόλη της Αντιόχειας.
ν

Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός κινδύνευσε από τον σεισμό του 363 που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή. Image: Supplied
ν

Να σημειωθεί ότι ο κ. Hooogerbeets είναι μέλος της υπηρεσίας SSGEOS ‒ Solar System Geometry Survey της Ολλανδίας. Πρόκειται για ένα ινστιτούτο έρευνας για την παρακολούθηση της γεωμετρίας μεταξύ ουράνιων σωμάτων που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα.
ν

ν

Μετά από τους πολλαπλούς μετασεισμούς που έγιναν αισθητοί τις επόμενες ημέρες, ο κ. Hooogerbeets έγραψε: «Οι μεγάλοι σεισμοί στην Κεντρική Τουρκία προκάλεσαν σημαντική αλλαγή στην κατανομή της έντασης σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα η σεισμική δραστηριότητα να φτάσει μέχρι την Παλαιστίνη. Είναι σαφές ότι η περιοχή αναδιαμορφώνεται».

Οι αρχικές προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίστηκαν από μια χειμερινή καταιγίδα που κάλυψε τους δρόμους με πάγο και χιόνι και κατέστησε τρία βασικά αεροδρόμια της περιοχής ανενεργά, εμποδίζοντας τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
ν

Διασώστες ψάχνουν για επιζώντες ανάμεσα στα ερείπια στο Αντιγιαμάν της ΝΑ Τουρκίας. Image: Ilyas Akengin / AFP
ν

Οι πιθανότητες αν υπάρχουν κάτω από τα ερείπια επιζώντες, μειώνονται δραματικά μετά από 72 ώρες.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού μεταξύ των πόλεων Καχραμανμάρας και Γκαζιαντέπ, όπου ολόκληρα τετράγωνα έχουν ισοπεδωθεί.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σχεδόν 3.000 κτίρια κατέρρευσαν σε επτά διαφορετικές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων υπηρεσιών και νοσοκομείων.

Ένα διάσημο τζαμί που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα κατέρρευσε μερικώς στην επαρχία της Μαλάτειας, όπου επίσης κατέρρευσε ένα 14όροφο κτίριο με 28 διαμερίσματα που φιλοξενούσε 92 άτομα.

Στη Συρία, το υπουργείο Υγείας ανέφερε εκτεταμένες ζημιές στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, όπου η Ρωσία έχει ναυτικές εγκαταστάσεις.

Επίσης ένα αρχαίο κάστρο 2.200 ετών, που χτίστηκε στην κορυφή ενός λόφου από τους Ρωμαίους στο Γκαζιαντέπ (σελευκιδική Αντιόχεια του Ταύρου) κατέρρευσε ολόκληρο, με τα τείχη του να έχουν μετατραπεί σε ερείπια.
ν

Το ρωμαϊκό φρούριο πριν και μετά τους σεισμούς. Images: Resul Muslu / Mehmet Akif Parlak
ν

Η περιοχή των σεισμών βρίσκεται εντός της λεγόμενης Εύφορης Ημισελήνου, η οποία υπήρξε μάρτυρας της εμφάνισης διαφορετικών πολιτισμών από τους Χετταίους έως τους Οθωμανούς. Σε αυτή την περιοχή συγκρούονται τέσσερις μεγάλες τεκτονικές πλάκες.
ν

Πηγή: The Economist
v

Μεγάλα τμήματα της Antakya στη νοτιοκεντρική Τουρκία ‒κάποτε η αρχαία πόλη της Αντιόχειας‒ έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε ότι οι ζημιές από τους σεισμούς ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ΟΗΕ επέμεινε την Πέμπτη στην ανάγκη να αποφευχθεί η «πολιτικοποίηση» της βοήθειας στα θύματα του σεισμού στη Συρία, η οποία αντιμετωπίζει διεθνείς κυρώσεις, και προέτρεψε την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν ότι «δεν θα υπάρχουν εμπόδια» στην αποστολή βοήθειας.

Η Γαλλία στο μεταξύ υποσχέθηκε να δώσει 12 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη βοήθεια στη Συρία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι από τους σεισμούς έχουν επηρεαστεί 23 εκατομμύρια άνθρωποι 
ν

Βίντεο: Μετά τους σεισμούς, οι επιζώντες θάβουν τους νεκρούς
ν

ν

 


Translate this post