Σεισμός Τουρκίας-Συρίας: Πάνω από 23.700 οι νεκροί, ενώ οι ελπίδες σβήνουν (vid)

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 8/2/2023 18:49, 21:55 | 9/2/2023 22:10 | 10/2/2023 09:00, 23:11

Posted by Youmagazine Staff

 

Κρύο, πείνα και απόγνωση πλήττουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι μετά από τον τρομακτικό σεισμό της Δευτέρας.

Εικόνα απόγνωσης. Κούρδοι μεταφέρουν τραυματισμένο κοριτσάκι που απεγκλώβισαν από τα ερείπια σπιτιού στην πόλη Jindires (Γίνδαρος), στο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου στη Συρία. Image: Mohammed al-Rifai / AFP

v

ΤΑ ΣΩΣΤΙΚΑ συνεργεία δίνουν μάχη με το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες για να αναζητήσουν επιζώντες μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, οι ελπίδες να βρουν ζωντανούς ανθρώπους έχουν πλέον εξαφανιστεί.

Και ενώ τα θύματα έχουν ξεπεράσει τους 23.700 νεκρούς ‒20.213 νεκροί στην Τουρκία και 3.553 στη Συρία‒ και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι υποφέρουν και εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια, οι Αμερικανοί έβγαλαν «απαγορευτικό» για τη Συρία και τους Κούρδους της Τουρκίας, διατάσσοντας τις συμμαχικές τους χώρες να μην τους προσφέρουν καμία βοήθεια!

Και ενώ στην Τουρκία έχει σταλεί βοήθεια από 70 χώρες και 14 διεθνείς οργανισμούς, καμία βοήθεια στους Σύρους σεισμοπαθείς, εκτός από αυτή των Ρώσων.Έτσι, στη Συρία βρίσκονται μόνο ρωσικά συνεργεία διάσωσης, με τους Αμερικανούς και τις άλλες «πολιτισμένες» χώρες της Δύσης να κωφεύουν στις εκκλήσεις για βοήθεια.

Ο επικεφαλής της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου (SARC) Khaled Hboubati ζήτησε την Τρίτη την άρση των αμερικανικών και των άλλων δυτικών οικονομικών κυρώσεων στη Συρία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που σκότωσε πάνω από 12.000 ανθρώπους στη Συρία και την Τουρκία.

Δεν έλαβε καμία απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του επιτρόπου Γιάνεζ Λέναρτσιτς, υποσχέθηκε αόριστα ότι θα στείλει κάποια εφόδια στους «κακούς» Σύρους.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε στους Σύρους που ζουν στις ΗΠΑ να στείλουν οποιαδήποτε βοήθεια στη Συρία, ενώ απαγόρευσε τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης να αναφέρονται σε αυτό το θέμα. Αυτά κατήγγειλε ο δημοσιογράφος Κλέιτον Μόρις (Clayton Morris).
ν

Κάτοικοι αναζητούν νεκρούς και επιζώντες στα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στην παραθαλάσσια πόλη Τζαμπλέ (Jableh) στην επαρχία Λαττάκκεια της Συρίας, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού. Image: AFP
ν

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται αλματωδώς. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις, πάνω από 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και πάνω από 3.000 στη Συρία από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 12.000.

Στο μεταξύ έχουν καταγραφεί πάνω από 600 μετασεισμοί έως τώρα σε περιοχές που πλήττονται από τον χιονιά.
ν

Σώματα σε σάκους στο προαύλιο νοσοκομείου της επαρχίας Χατάι (Αντιόχειας) όπου βρίσκεται το λιμάνι Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) της Τουρκίας. Image: AFP
ν

Βίντεο: Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό Τουρκίας-Συρίας αυξάνεται, ενώ ο χρόνος τελειώνει
ν

ν

ν

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στην Τουρκία και άλλοι 5.000 στη Συρία, δήλωσαν αξιωματούχοι και διασώστες και από τις δύο πλευρές.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πόλη Καχραμανμάρας στη νότια Τουρκία, στους πρόποδες του Ταύρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε γρήγορα ομάδες διάσωσης στην Τουρκία μετά τον τεράστιο σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα τη Δευτέρα κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ωστόσο, πρόσφερε ελάχιστη βοήθεια στη Συρία μέσω των υφιστάμενων ανθρωπιστικών προγραμμάτων, λόγω των κυρώσεων της ΕΕ που επιβλήθηκαν από το 2011 στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επειδή είναι σύμμαχος των Ρώσων.

Εκτός της Ρωσίας, βοήθεια στη Συρία έστειλαν χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Νορβηγία και η Τουρκία.

Πρέπει ωστόσο να ειπωθεί ότι τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία τον υποκίνησαν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, κυρίως οι πρώτοι μετά τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», που δημιούργησαν, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τον ISIS (Ισλαμικό κράτος), με σκοπό να ξεφορτωθούν την κυβέρνηση Άσαντ.
ν

Ρώσοι διασώστες ανασύρουν ένα πτώμα από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στη Συρία. Image: AFP
v

Ένα βίντεο δείχνει τη στιγμή που ένα νεογέννητο μωρό διασώζεται από τα συντρίμμια του σεισμού στη βορειοδυτική Συρία την Τρίτη.
ν

To νεογέννητο παιδάκι μεταφέρεται σε ασφαλή χώρο στην πόλη Jindires (Γίνδαρος) της Συρίας, στις 7 Φεβρουαρίου 2023. Image: YouTube
v

Το βρέφος, το οποίο η μητέρα το γέννησε την ώρα του σεισμού, ήταν θαμμένο κάτω από τα ερείπια, αλλά ανασύρθηκε ζωντανό στην πόλη Jindires (Γίνδαρος), περίπου 35 μίλια βορειοδυτικά του Χαλεπίου. Ο ομφάλιος λώρος του μωρού ήταν ακόμα συνδεδεμένος με τη μητέρα του, η οποία ήταν νεκρή, σύμφωνα με το Associated Press. Οι διασώστες έκοψαν τον ομφάλιο λώρο και το απελευθέρωσαν.

Το βίντεο δείχνει έναν διασώστη να μεταφέρει το βρέφος αφού ανασύρθηκε από τους σωρούς των συντριμμιών. Στη συνέχεια το μωρό μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Είναι το μόνο γνωστό μέλος της οικογένειας που επέζησε από την καταστροφή, ανέφερε το AP.
ν

Ο σεισμός ισοπέδωσε κτίρια από τα οποία κανείς δεν βγήκε ζωντανός, όπως αυτό εδώ στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Image: AFP
v

Μια ακόμη θλιβερή εικόνα. Ένας πατέρας, ο Μεσούτ Χαντσέρ, συνεχίζει να κρατά το χέρι της 15χρονης κόρης του Ιρμάκ, που πέθανε στον σεισμό στην πόλη Καχραμανμάρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Image: AFP
ν

Λεπτομέρεια από την παραπάνω εικόνα απόγνωσης, αλλά και αγάπης και ανθρωπιάς. Image: AFP
ν

Μια εικόνα απόγνωσης (Watch on Twitter)
ν


ν

Πιστεύεται ότι περίπου 180.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, ενώ ο χρόνος τελειώνει. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει σύντομα τους 20.000.

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι ενώ από τον σεισμό έχουν επηραστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο 23.000.000 άνθρωποι.

Βίντεο: Η στιγμή που οι διασώστες απεγκλωβίζουν ένα 5χρονο κορίτσι από τα ερείπια στη Συρία
ν

ν

 


Translate this post