Ξέρετε πώς επιδρά η αγάπη στον εγκέφαλό σας;

Κατηγορία Σχέσεις & Σεξ, ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΣΧΕΣΕΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η αγάπη διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών, όπως η ωκυτοκίνη σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως και το σεξ.

Η αγάπη είναι κάτι παραπάνω από συναίσθημα. Image credit: Pixabay

v

ΤΟ ΝΑ ΕΡΩΤΕΥΤΕΙΣ σε ζαλίζει και κάνει την καρδιά σου να χτυπά πιο γρήγορα. Τι προξενεί όμως στον εγκέφαλό σου; Το αίσθημα της αγάπης προκαλεί την απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως η ωκυτοκίνη, που μας προσφέρει ένα αίσθημα ηρεμίας, γαλήνης και ευεξίας.

Μια από αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου είναι ο υποθάλαμος. Αυτή η πολυλειτουργική περιοχή μεγέθους αμυγδάλου που βρίσκεται βαθιά στον εγκέφαλο απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη, την οποία οι ειδικοί αποκαλούν «ορμόνη της αγάπης».

Η ωκυτοκίνη είναι μια ειδική ορμόνη που προάγει τους δεσμούς. Απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος ως ορμόνη υπεύθυνη για την διάταση της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού, και παράλληλα δίνει ερεθίσματα στις θηλές για τον θηλασμό. Έτσι βοηθάει στον τοκετό, στον δεσμό μητέρας παιδιού και στην παραγωγή γάλακτος.

Είναι επίσης υπεύθυνη για τον οργασμό και την ανάγκη να αγκαλιάσουμε το ταίρι μας. Από τα κύτταρα του υποθάλαμου μεταφέρεται στην υπόφυση, όπου αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση. Συμβάλλει επίσης στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων.
ν

Ο υποθάλαμος παράγει την πεπτιδική ορμόνη ωκυτοκίνη (οxytocin) που αποθηκεύεται στην υπόφυση. Image: Supplied

ν

Τα είδη της αγάπης

Όπως επισημαίνει η δρ Gül Dölen, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, στα αγγλικά υπάρχει μια μόνο λέξη για την αγάπη: love. Αντίθετα, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν περισσότερες από έξι λέξεις για τα διάφορα είδη αγάπης, που περιγράφουν με ακρίβεια καταστάσεις όπως το σεξουαλικό πάθος, τη φιλία ή τη βαθιά αγάπη για την ανθρωπότητα.

Έρως – Η ερωτική ορμή, η έντονη ερωτική επιθυμία

Φιλία – Η στοργική, φιλική αγάπη

Στοργή – Η χωρίς όρους αγάπη για τα παιδιά και την οικογένεια

Αγάπη – Η ανιδιοτελής, παγκόσμια αγάπη

Ίμερος – Ο ερωτικός πόθος

Μανία – Η παθιασμένη αγάπη

Φιλαυτία – Η αγάπη του εαυτού.

Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν φαίνονται όλα τα είδη της αγάπης ίδια στον εγκέφαλο. Οι διαφορετικοί τύποι αγάπης, όπως ο ρομαντικός έρωτας, το φλερτ, ο γονικός δεσμός ή η φιλική στοργή, έχουν διαφορετική επίδραση.

Αν και όλα αυτά τα συναισθήματα διεγείρουν την ίδια χημική ουσία του εγκεφάλου σε κάποιο βαθμό, δεν προέρχονται όλα από τους ίδιους νευρώνες ή τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο.

Ενώ η άδολη και αγνή αγάπη προέρχεται από τους μεγαλοκυτταρικούς (magnocellular) ή μεγαλύτερους νευρώνες στον υποθάλαμο, άλλες μορφές της, όπως η ικανοποίηση από την κατοχή του αντικειμένου του πόθου, προέρχεται από παρβοκυτταρικούς (parvocellular) ή μικρότερους νευρώνες.
ν

Η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται κατά τον τοκετό και τον θηλασμό, ενισχύοντας τη μητρότητα. Image credit: Pixabay

ν

Ο μηχανισμός της ωκυτοκίνης

Η έρευνα των επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο Neuron Journal, αποκάλυψε και έναν άλλο λόγο που η αγάπη κατακλύζει τις αισθήσεις μας.

Το να ερωτεύεσαι απελευθερώνει 60.000 έως 85.000 μόρια ωκυτοκίνης σε μαγνοκυτταρικούς νευρώνες. Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερο από ό,τι τα άλλα είδη αγάπης που απελευθερώνουν 7.000 έως 10.000 μόρια.

Τα μόρια αυτά απελευθερώνονται όταν υπάρχει το ερωτικό καρδιοχτύπι, αλλά και από την σταθερή αγάπη όσων έχουν μακροχρόνιο δεσμό.

Μόλις τα μόρια της ωκυτοκίνης απελευθερωθούν, φεύγουν από τους μαγνοκυτταρικούς νευρώνες (του ρομαντισμού), εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο κυκλοφορεί στον υπαραχνοειδή χώρο γύρω από τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο αυλό και τις κοιλίες του εγκεφάλου. Στην κυριολεξία λούζουν τον εγκέφαλο.

Όπου τα μόρια συναντούν κύτταρα που έχουν υποδοχείς ωκυτοκίνης ‒επινεφρίδια, μήτρα, μαστούς και εγκέφαλο‒ συνδέονται και ενεργοποιούν αυτούς τους υποδοχείς. Η απόκριση του υποδοχέα ποικίλλει ανάλογα με το όργανο, αλλά περιλαμβάνει τη γαλουχία, την καταστολή του στρες και τα συναισθήματα αγάπης, συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος πληρότητας και της ευφορίας.

Σε αυτή την κατάσταση, η αγάπη πλημμυρίζει τον εγκέφαλο και τα βλέπουμε όλα ρόδινα. Μάλιστα δεν παρατηρούμε καν τις ελλείψεις ή τα μειονεκτήματα του προσώπου με το οποίο είμαστε ερωτευμένοι.

Στα άλλα είδη αγάπης, που απελευθερώνουν μικρότερες ποσότητες ωκυτοκίνης από τους δευτερεύοντες νευρώνες, οι ελλείψεις και τα μειονεκτήματα γίνονται φανερά.

Όταν ο εγκέφαλος φωτίζεται

Άλλοι νευροεπιστήμονες, όπως η Sandra JE Langeslag, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Missouri-St. Louis, πραγματοποίησαν σαρώσεις εγκεφάλου και διαπίστωσαν ότι μέρη του εγκεφάλου λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο, όταν οι άνθρωποι βλέπουν φωτογραφίες του αγαπημένου τους προσώπου σε σχέση με φωτογραφίες γνωστών τους.

Η Langeslag χρησιμοποίησε επίσης έναν ηλεκτρο-εγκεφαλογράφο (EEG) για τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, την ώρα που έδειχναν στα άτομα τέτοιες φωτογραφίες. 

«Οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων φώτιζε πολύ περισσότερο όταν έβλεπαν εικόνες του ή της συντρόφου τους. Καθορίσαμε ότι οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο αγαπημένο τους πρόσωπο, παρά σε μια όμορφη άγνωστη ή στους φίλους τους», λέει η Langeslag.
ν

 


Translate this post