ΗΠΑ: Εγκαινιάζουν το ψηφιακό δολάριο για να μην βουλιάξουν οι τράπεζες

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και δέκα τράπεζες εγκαινιάζουν το ψηφιακό δολάριο για μια δοκιμαστική περίοδο δώδεκα εβδομάδων.

Θα αποτρέψει το ψηφιακό δολάριο το αναμενόμενο οικονομικό κραχ; Image: Supplied

v

ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ το ψηφιακό δολάριο να αποτρέψει την κατάρρευση της οικονομίας; Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί ύστερα από 12 εβδομάδες, όταν θα έχει πλέον ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα που εγκαινιάζει η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.

Στο πρόγραμμα μετέχουν οι συνήθεις ύποπτοι: Citigroup, HSBC Holdings, Mastercard και Wells Fargo. Από κοντά η Bank of New York Mellon –η μεγαλύτερη τράπεζα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στον κόσμο– η PNC Financial Services, η Toronto-Dominion Bank, η Truist Financial και η US Bancorp.

Το πρόγραμμα ονομάζεται “regulated liability network” (δίκτυο ρυθμιζόμενης ευθύνης) και θα επιτρέψει στις τράπεζες να προσομοιώσουν την έκδοση ψηφιακού χρήματος που θα αντιπροσωπεύει τα ίδια κεφάλαια των πελατών τους, προτού ζητήσουν κάλυψη από τα αποθέματα της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Η δοκιμή γίνεται εξαιτίας μιας σειράς αρνητικών παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν την αμερικανική και την παγκόσμια σε κατάρρευση.

Για παράδειγμα, η ελεύθερη πτώση της τιμής των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων, ο πληθωρισμός, η αύξηση του τιμάριθμου, οι επενδύσεις κεφαλαίων σε αντιπαραγωγικά σχέδια, η διόγκωση των στεγαστικών δανείων, κυρίως όμως είναι η έλλειψη μετρητών που αναγκάζει τις αμερικανικές τράπεζες είτε να κουρεύουν τις καταθέσεις των πελατών τους είτε να τις κατάσχουν με διάφορες προφάσεις σαν κοινοί κλέφτες.

Επίσης, η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάζεται κάνει κρατήσεις 10% και 20% από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, επειδή έχει στενότητα χρήματος.

Με την ψηφιοποίηση του χρήματος οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι θα αποφύγουν τον σκόπελο που απειλεί να βυθίσει την οικονομία τους.
ν

Τα χρήματα θα εξαφανιστούν στην κυριολεξία. Image: Supplied

ν

Καμία σχέση με τις πιστωτικές κάρτες

Κάποιοι θα πουν ότι αυτό το σύστημα είναι ίδιο με τις πιστωτικές κάρτες, όμως δεν έχει καμία ομοιότητα. Από τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες μπορείς να σηκώσεις μετρητά, ενώ με το ψηφιακό χρήμα δεν θα μπορείς.

Ακόμη χειρότερα, ενώ τώρα έχεις καταθέσεις στον λογαριασμό σου σε μια τράπεζα, με το ψηφιακό χρήμα δεν θα υπάρχουν καταθέσεις – απλούστατα δεν θα έχουν νόημα. Όλη η περιουσία σου θα είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να μηδενίσει τον λογαριασμό σου, εάν δεν είναι πειθήνιος και υπάκουος.

Στο πρόσφατο παρελθόν, προσπάθησαν να κάνουν κάτι παρόμοιο με την αγορά των κρυπτονομισμάτων και το blockchain, αλλά απέτυχαν παταγωδώς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Michelle Neal, επικεφαλής του ομίλου της αγοράς της Fed της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι βλέπει θετικά τη χρήση ενός ψηφιακού δολαρίου της κεντρικής τράπεζας (CBDC) για την επιτάχυνση του χρόνου διακανονισμού στις αγορές συναλλάγματος.

Ενώ η δοκιμαστική περίοδος με την προσομοίωση του ψηφιακού χρήματος αφορά τα δολάρια ΗΠΑ, η ιδέα θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα νομίσματα, όπως το ευρώ και το ελβετικό φράγκο και στη συνέχεια σε κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο, όπως ο χρυσός, η πλατίνα κ.ά.

Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες και αν θα πέσουν στην παγίδα. Άλλωστε από αυτούς εξαρτώνται όλα…
ν

 


Translate this post