Η Ελλάδα πρώτη σε θανάτους από ναρκωτικά στον δυτικό κόσμο

Κατηγορία Ελλάδα, Κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Την πενταετία 2018-2022 η Ελλάδα υπήρξε πρωταθλήτρια στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Πηγή: News Media

v

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ. Την υψηλότερη θνησιμότητα στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών κατέχει η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα. Η ΕΡΤ έκανε ρεπορτάζ σε πιάτσες ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, όπου μέρα-μεσημέρι γίνεται διακίνηση μπροστά στα μάτια περαστικών.

Έρευνα των καθηγητών ιατρικής Άγγελου Χατζάκη και Βάνας Σύψα, αποκαλύπτει ότι το διάστημα 2018-2022 η χώρα μας είχε την υψηλότερη θνησιμότητα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

«Μια ιδιομορφία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που εξηγεί αυτούς τους πολλούς θανάτους είναι ότι έχουμε πολύ συχνά στις ομάδες αυτές HIV λοίμωξη και μάλιστα λοίμωξη αθεράπευτη», επισημαίνει ο καθηγητής επιδημιολογίας & προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης.

Η θνησιμότητα σε χρήστες ναρκωτικών είναι 17 φορές μεγαλύτερη από τη θνησιμότητα του γενικού πληθυσμού, ενώ όσον αφορά στους ελεγχόμενους χώρους χρήσης καταγράφονται 3.5 θάνατοι ανά 100 χρήστες ετησίως.

Η πρόεδρος των κέντρων πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, Φωτεινή Λεομπίλλα, επισημαίνει πως: «Όσον αφορά την υπερδοσολογία έχουμε φροντίσει να πιέσουμε όσο μπορούμε προκειμένου να υπάρχει ένα πλαίσιο για το αντίδοτο της υπερδοσολογίας που είναι η ναλοξόνη». Η θνησιμότητα είναι κατά 35 φορές μεγαλύτερη στους νέους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

«Τι μας λέει η διεθνής βιβλιογραφία; Μας λέει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των θανάτων οφείλεται σε υπερδοσολογία», αναφέρει ο καθηγητής επιδημιολογίας & προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης.

Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε συνεργασία με την ομάδα που διενήργησε την έρευνα για να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, κάτι που είναι δύσκολο, καθώς υπάρχει αδιαφορία για την τύχη των νέων παιδιών, που επειδή βλέπουν ότι δεν έχουν μέλλον, στρέφονται στα ναρκωτικά.

Να σημειωθεί ότι τα ναρκωτικά έχουν εξαπλωθεί τόσο πολύ που πλέον παραδίδονται κατ’ οίκον με… ντελιβεράδες, ενώ πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας (οδοντίατροι, δικηγόροι, νοσοκομειακοί κ.ά.) κάνουν διακίνηση ναρκωτικών για βιοπορισμό.

Η σήψη στην ελληνική κοινωνία βαθαίνει…
ν

 


Translate this post