Οι Πομάκοι της Θράκης για την επίσκεψη Τσαβούσογλου

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι Πομάκοι κήρυξαν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου,«persona non grata» και ζήτησαν να μην πατήσει το πόδι του στα Πομακοχώρια.

Ανεπιθύμητος ο Τσαβούσογλου για τους Πομάκους: «Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα». Πηγή εικόνας: Φωνή της Ροδόπης

v

ΗΧΗΡΗ ήταν η παρέμβαση από τους Πομάκους που ζουν στην Ελλάδα, κατά της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αποκαλύπτει η «Φωνή της Ροδόπης», μετά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ξάνθης, που τονίζει ότι «είμαστε Έλληνες Πομάκοι», ανακοίνωση εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, ο οποίος χαρακτηρίζει «persona non grata» στα Πομακοχώρια της Ξάνθης τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου είστε ανεπιθύμητος» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει «Υπουργέ Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας, την ιστορία του περήφανου λαού μας, τη φωνή των ελεύθερων Πομάκων, τη μνήμη των κοριτσιών μας που γκρεμοτσακίστηκαν από τις δεκάδες βουνοκορφές της Ροδόπης, τα Μόμτσκι Κάμεν (πολύ πριν τις Σουλιώτισσες) για να αποφύγουν τους οθωμανούς κατακτητές, τη συνείδηση των Πομάκων ακτιβιστών οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες, αντιμετώπισαν ρατσιστική βία, ξυλοδαρμούς, απειλές, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό από εγχώριους μισθοδοτούμενους εκπροσώπους του εθνικισμού της χώρας σας, οπαδών της φασιστικής/τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, δηλώνουμε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι:

»Είστε ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια. Ο μόνος λόγος για τον οποίον θα έπρεπε να επισκεφτείτε τα ηρωικά χωριά μας, θα ήταν να ζητήσετε βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας!

»Η δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα Αυστραλία καθιέρωσε την 26η ΜΑΙΟΥ, ως ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ, για τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι άποικοι πρόγονοι των σημερινών Αυστραλών σε βάρος των ιθαγενών κατοίκων, των Αβορίγινων.

»Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπείτε στην σφαίρα των πολιτισμένων χωρών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας, ζητώντας από εμάς τους αυτόχθονες Θρακιώτες, συγγνώμη!

»Στην αντίθετη περίπτωση, είστε ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια, είστε persona non grata!

»Αντί των Πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας, οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας».

Υπενθυμίζεται πως ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τη Θράκη την Κυριακή και την ίδια ημέρα θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
ν

 


Translate this post