Ανακαλύφθηκαν παράξενες τρύπες στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού (vid)

Κατηγορία NEWS, Σύγχρονα Μυστήρια

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

-Μια σειρά από μυστηριώδεις τρύπες ανακαλύφθηκαν στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού αφήνοντας τους επιστήμονες με το στόμα ανοιχτό.

Το βαθυσκάφος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) ανακάλυψε μια σειρά από περίεργες τρύπες στον πυθμένα του ωκεανού. Image: Supplied

v

ΟΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΕΣ και μυστηριώδεις τρύπες που ανακαλύφθηκαν στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες σε τέτοιο βαθμό που η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στους χρήστες του Διαδικτύου να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους να λυθεί το μυστήριο.

Οι μοναδικές στο είδος τους εσοχές ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του “Voyage to the Ridge 2022” ‒ τριών αποστολών εξερεύνησης των ωκεανών με δυνατότητα τηλεπροβολής στο πλοίο Okeanos Explorer της NOAA.

Οι τρύπες φαίνεται να έχουν σκαφτεί από κάτι ‒ή κάποιον‒ είναι συμμετρικές και βρίσκονται σε μια απόκοσμη ευθεία γραμμή.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ούτε από πού αρχίζουν ούτε πού τελειώνουν.
ν

Οι περίεργες τρύπες στον πυθμένα του ωκεανού. Image: Supplied
ν

Η επιστημονική υπηρεσία διεξάγει εργασίες χαρτογράφησης με καταδύσεις τηλεχειριζόμενων οχημάτων στις περιοχές Charlie-Gibbs, Mid-Atlantic Ridge (Μεσο-Ατλαντική Υφαλορράχη) και Azores Plateau στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι επιστήμονες που διεξάγουν τις έρευνες ανακοίνωσαν το παράξενο εύρημα μέσω του Facebook, ζητώντας την συνδρομή των πολιτών.

«Εντάξει φίλοι του Facebook, είναι ώρα εμείς οι επιστήμονες να σας βγάλουμε το καπέλο!

»Στην κατάδυση του Σαββάτου (23 Ιουλίου 2022) από το Okeanos, παρατηρήσαμε αρκετές από αυτές τις ευθύγραμμες ομάδες οπών στο ίζημα.

»Αυτές οι τρύπες έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν από την περιοχή, αλλά η προέλευσή τους παραμένει μυστήριο.

»Ενώ φαίνονται σχεδόν ανθρωπογενείς, οι μικροί σωροί ιζημάτων γύρω από τις τρύπες τις κάνουν να φαίνονται σαν να έχουν ανασκαφεί από… κάτι. Τι όμως;

»Τι νομίζετε ότι συμβαίνει;»
ν

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε αυτές τις εσοχές στον πυθμένα του ωκεανού. Image: Supplied
ν

Πολλοί χρήστες έδωσαν τη δική τους ερμηνεία στο φαινόμενο.

«Δεν λέω ότι είναι εξωγήινοι, αλλά μήπως πρέπει να σκεφτούμε ότι έγιναν από εξωγήινους;» έγραψε ειρωνικά ένα άτομο.

Ένα άλλο άτομο πρότεινε ότι οι τρύπες θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί από φυσαλίδες, από οργανικές καταστροφές του ιζήματος ή από σεισμικές πιέσεις κατά μήκος των τεκτονικών πλακών.
ν

Χάρτης του προγράμματος εξερεύνησης του Ατλαντικού Ωκεανού από τη NOAA. Image: Supplied
ν

«Οι τρύπες δημιουργήθηκαν από ένα άγνωστο μέχρι τώρα είδος τετράγωνου καβουριού που κρύβεται σε ορθογώνιες τρύπες και κυνηγά σε γραμμικές αγέλες, περιμένοντας να πέσει το θήραμα στα νύχια του», πρότεινε με χιούμορ ένα άλλο άτομο.

Ένας άλλος έγραψε: «Θα μπορούσαν οι τρύπες στο ίζημα να έχουν προκληθεί από το νερό να ρέει από μια ρωγμή σε ένα γεωλογικό ράφι ή στη στέγη μιας σπηλιάς».

Κάποιος άλλος πρότεινε ότι οι τρύπες έχουν προκληθεί από κοράλλια.

Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει δοθεί μια ικανοποιητική εξήγηση.
v

NOAA Okeanos Explorer July 23 2022 – Mystery trails on the ocean floor! | 2011ACVVV
v

ν

 


Translate this post