Τεστ DNA θα αποκαλύψει τον τάφο του Ντα Βίντσι

Κατηγορία NEWS, Σύγχρονα Μυστήρια

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η εξέταση του γενετικού υλικού που θα εξαχθεί από τους πίνακές του, ίσως αποκαλύψει πού βρίσκεται ο τάφος του Ντα Βίντσι.

3231GLJK2GL66GL67420

Πού βρίσκεται η τελευταία κατοικία του Λεονάρντο ντα Βίντσι; Πηγή: TV-14
v

Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ Ντα Βίντσι (1452-1519), δηλαδή ο Λεονάρντο από το χωριό Βίντσι, αποτελεί την αρχετυπική μορφή του αναγεννησιακού ουμανιστή, επιστήμονα και καλλιτέχνη. Επονομασθείς homo universalis, υπήρξε συγχρόνως αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, μαθηματικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, παλαιοντολόγος και γιατρός. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του συγκαταλέγονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος. Εκτός από τα παραπάνω, ο ντα Βίντσι ενδιαφέρθηκε για την αστρονομία, τη βοτανική, τη συγγραφή, την ιστορία και τη χαρτογραφία.

Οι θρύλοι που πλέχθηκαν γύρω από το πρόσωπό του πολλοί. Θα ήταν περίεργο αν το τέλος του ήταν όμοιο με αυτό των υπολοίπων ανθρώπων. Βέβαια δεν εξαφανίστηκε από προσώπου γης, όπως ο Απολλώνιος Τυανέας ή ο Σαιν Ζερμαίν. Σύμφωνα με την παράδοση, τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α΄ και εργαζόταν ως ζωγράφος της βασιλικής αυλής. Παράλληλα, συνέχιζε τα πειράματά του πάνω στην ανατομία, τις πολεμικές και πτητικές μηχανές, ενώ παράλληλα ασχολείτο με αρχιτεκτονικά και αρδευτικά σχέδια.
v

5231GLJK2GL66GL67638

Ο βασιλικός πύργος του Αμπουάζ επί του Λίγηρα ποταμού όπου είχε ενταφιαστεί αρχικά ο Ντα Βίντσι. Πηγή: Wikimedia Commons
v

Στις 23 Απριλίου του 1519 συντάσσει τη διαθήκη του και τελικά πεθαίνει στις 2 Μαΐου στο Κλου (Cloux) της Γαλλίας, κοντά στον βασιλικό πύργο του Αμπουάζ (Amboise) στον Λίγηρα ποταμό. Σύμφωνα με προσωπική του επιθυμία, τάφηκε στην εκκλησία Sainte Florentine, στο Αμπουάζ. Ο τάφος του συλήθηκε κατά την περίοδο των θρησκευτικών πολέμων, αλλά έχει διατηρηθεί η επιγραφή της εκκλησίας, η οποία αναφέρει:

«Στην αυλή αυτής της εκκλησίας ετάφη ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ευγενής από το Μιλάνο, μηχανικός και αρχιτέκτονας του βασιλιά, ειδήμων της μηχανικής και κατά το παρελθόν επίσημος ζωγράφος του δούκα του Μιλάνου».

Με τον Ντα Βίντσι έχουμε κάτι ανάλογο όπως με τον τάφο του Σαίξπηρ, που σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου του βάρδου «δεν πρέπει να ανοιχθεί ποτέ». Έτσι, το μυστήριο για το τι υπάρχει θαμμένο στο Στράτφορντ δεν θα λυθεί ποτέ.

Όσον αφορά όμως τον Ντα Βίντσι, η επιστήμη της γενετικής έχει διαφορετική άποψη. Με βάση την επικρατέστερη από τις διαδόσεις, τα λείψανά του μετακινήθηκαν σε ένα μικρότερο εκκλησάκι, αυτό του Σαιντ Υμπέρ (Saint-Hubert), όπου βρίσκεται τάφος με το όνομά του. Είναι όμως όντως θαμμένος εκεί;
v

6231GLJK2GL66GL67420

Η εκκλησία Σαιντ Υμπέρ στο Αμπουάζ, όπου υπάρχει τάφος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι (δεξιά).
Πηγή: Wikimedia Commons

v

Την απάντηση στο ερώτημα αναμένεται να δώσει η ανάλυση δείγματος DNA που θα εξαχθεί από τρίχες μαλλιών ή νιφάδες δέρματος που πιθανόν υπάρχουν ανακατεμένες με τα χρώματα στα περιώνυμα έργα ζωγραφικής του ο αναγεννησιακός καλλιτέχνης. Τα αποτελέσματα της πλήρους ανάλυσης του γενετικού υλικού θα συγκριθούν με δείγμα που θα ληφθεί από τον τάφο, για να διαπιστωθεί αν όντως αναπαύεται εκεί η σωρός του μεγάλου καλλιτέχνη.

Με την ανάλυση αυτή του γενετικού υλικού θα είναι επίσης δυνατό να προσδιοριστούν πολλά από τα φυσικά χαρακτηριστικά του, όπως το χρώμα των ματιών, ο τόνος του δέρματος αλλά και το σχήμα του προσώπου του.

 


Translate this post