Αρχαία ελληνική επιγραφή με κατάρα ανακαλύφθηκε σε νεκρόπολη του Ισραήλ

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια επιτύμβια επιγραφή γραμμένη με το χέρι, που περιέχει μια αρχαία ελληνική κατάρα, ανακαλύφθηκε σε νεκρόπολη του Ισραήλ.

Image Credit: Twitter / Yevgeny Ostrovsky / Israel Antiquities Authority

v

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ εργασιών συντήρησης στη νεκρόπολη Beit She’arim, βρέθηκε μια ταφική επιγραφή με κόκκινα ελληνικά γράμματα, γραμμένη με το χέρι, που περιέχει μια κατάρα.

Η επιγραφή δημιουργήθηκε πριν από 1.800 χρόνια και κατά τα αφινόμενα γράφτηκε από τον ένοικο του τάφου ‒ έναν 60χρονο προσήλυτο, δηλαδή Έλληνα που άλλαξε θρήσκευμα και ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό, ονόματι Ιάκωβο. Ο προσήλυτος, ξέροντας ότι οι δικοί του, θυμωμένοι προφανώς, θα επιχειρούσαν να βεβηλώσουν τον τάφο του, τους προειδοποιεί με την επιγραφή  να μην το επιχειρήσουν.

«Ο Ιάκωβος ο προσήλυτος ορκίζεται στον εαυτό του ότι όποιος ανοίξει αυτόν τον τάφο θα είναι καταραμένος», αναφέρει η επιγραφή. Κάτω από αυτήν υπάρχει μια παχιά κόκκινη γραμμή, κάτω από την οποία κάποιος άλλος έγραψε «Εξήκοντα ετών».

Η ανακάλυψη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αυτό το μήνα από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα και την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, έγινε στο εβραϊκό νεκροταφείο Beit She’arim πέρυσι.

Beit She’arim σημαίνει «Οίκος με τις δύο Πύλες», δηλαδή της γέννησης και του θανάτου. Η νεκρόπολη που τώρα είναι εθνικό πάρκο, βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Χάϊφα.
ν

Άποψη της νεκρόπολης Beit She’arim. Πηγή: Wikimedia Commons 
ν

Το Beit She’arim ιδρύθηκε από τον ραβίνο Yehuda Hanassi τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Σήμερα είναι εθνικό πάρκο. Image credit: Manu Greenspan
ν

Η επιγραφή, μαζί με μια άλλη που βρέθηκε σε έναν τοίχο εκεί κοντά, είναι οι πρώτες που εντοπίζονται στη νεκρόπολη μετά από 65 χρόνια.

Εκείνη την εποχή, δεν ήταν τόσο ασυνήθιστο για κάποιον να γράψει ο ίδιος τη δική του επιτύμβια επιγραφή πριν από το θάνατό του.

Όπως δεν ήταν ασυνήθιστο να σκάβεται και να ετοιμάζεται ο τάφος ενόσω ακόμη ο μελλοντικός κάτοικός του ήταν ακόμη ζωντανός.

«Είμαι βέβαιος ότι ετοίμασε ο ίδιος την πέτρα του πριν πεθάνει», λέει ο καθηγητής Jonathan Price του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, υπεύθυνος για την αποκρυπτογράφηση της επιγραφής.

«Ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα γράμματα προέρχονται από το δικό του χέρι».
ν

ν

 


Translate this post