Ισραήλ: βρέθηκε ελληνική επιγραφή 1.500 ετών (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο μωσαϊκό 1.500 ετών που φέρει ελληνική επιγραφή.

Ένας συντηρητής καθαρίζει, στο Μουσείο Ροκφέλερ στην Ιερουσαλήμ, το 1.500 ετών μωσαϊκό με την ελληνική γραφή που ανακαλύφθηκε κοντά στην Πύλη της Δαμασκού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στις 23 Αυγούστου 2017. Photo: Reuters/Ronen Zvulun. Πηγή: Supplied
ν

ΜΙΑ σπάνια ανακάλυψη ενός αρχαίου λειψάνου και ενός ιστορικού ντοκουμέντου έφεραν στο φως Ισραηλινοί αρχαιολόγοι στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό πάτωμα ηλικίας 1.500 χρόνων πάνω στο οποίο υπάρχει μία ελληνική επιγραφή. Η ανακάλυψη είδε το φως στη διάρκεια εργασιών εγκατάστασης υπόγειων καλωδίων τηλεπικοινωνίας.
Η επιγραφή αναφέρει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιουστινιανό του 6ου αιώνα, καθώς και τον Κωνσταντίνο, ο οποίος υπηρέτησε ως ηγούμενος εκκλησίας η οποία ιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό στην Ιερουσαλήμ. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα Ιουστινιάνια κτήρια που υπάρχουν στην πόλη.
Η πλήρης επιγραφή αναφέρει:
«Ο πιο ευσεβής Ρωμαίος αυτοκράτορας Φλάβιος Ιουστινιανός και ο πιο θεοσεβής ιερέας και ηγούμενος, Κωνσταντίνος, ανέγειραν το κτίριο στο οποίο (αυτό το μωσαϊκό) τοποθετήθηκε κατά την 14η ένδειξη».
ν

Η επιγραφή πριν αποσπαστεί από το έδαφοςPhoto: Reuters/Ronen Zvulun. Πηγή: Supplied
ν

Η «ένδειξη» είναι μια αρχαία μέθοδος μέτρησης ετών που χρησιμοποιήθηκε για φορολογικούς σκοπούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως δήλωσαν οι αρχαιολόγοι σύμφωνα με την επιγραφή το ψηφιδωτό χρονολογείται γύρω από τα έτη 550/551 μ.Χ.
Ο Ιουστινιανός ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της βυζαντινής εποχής. Το 543 μ.Χ. ίδρυσε την Εκκλησία της Νέας Ιερουσαλήμ – μια από τις μεγαλύτερες χριστιανικές εκκλησίες στην ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τη μεγαλύτερη στην Ιερουσαλήμ την εποχή εκείνη.
«Το γεγονός ότι η επιγραφή διατηρήθηκε τόσους αιώνες αποτελεί ένα αρχαιολογικό θαύμα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκέλμαν διευθυντής των ανασκαφών της Αρχής των Ισραηλινών Αρχαιοτήτων.
v

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν υπολείμματα βυζαντινής εκκλησίας 1.500 ετών με ελληνικές επιγραφές

ν

v


Translate this post