Η χαμένη εδώ και 15 αιώνες Εκκλησία των Αποστόλων ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ανακαλύφθηκε ψηφιδωτό 1.500 ετών από τη χαμένη Εκκλησία των Αποστόλων, που χτίστηκε πάνω από τα σπίτια των μαθητών του Ιησού, Πέτρου και Ανδρέα.

Το ψηφιδωτό αυτό (πάνω δεξιά) με την ελληνική επιγραφή πιστεύεται ότι ήταν μέσα στη χαμένη εκκλησία (πάνω αριστερά) των αποστόλων Ανδρέα (κάτω αριστερά) και Πέτρου (κάτω δεξιά). Πηγή: News Media

ν

ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Βηθσαϊδά, μια παράκτια πόλη επί της βορειοανατολικής ακτής της Θάλασσας της Γαλιλαίας (ή λίμνης Τιβεριάδος), η οποία αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη ως πατρίδα των Αποστόλων Ανδρέα, Φιλίππου και Πέτρου, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός οικοδομήματος που πιστεύεται ότι είναι η χαμένη Εκκλησία των Αποστόλων, που είχε χτιστεί πάνω από τα σπίτια των αποστόλων Ανδρέα και Πέτρου.

Η ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό δάπεδο, με πλούσιο διάκοσμο φτιαγμένο από μικροσκοπικές μαύρες, άσπρες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί ψηφίδες και δύο επιγραφές γραμμένες στα αρχαία ελληνικά.

Το δάπεδο, που χρονολογείται πριν από 1.500 χρόνια, αναφέρει έναν «δεσπότη», δηλαδή κυβερνήτη της περιοχής ή αυτοκράτορα, και έναν επίσκοπο. Οι ταυτότητές τους παραμένουν άγνωστες, αλλά προφανώς χρηματοδότησαν και επιστάτησαν στην ανέγερση του ναού.

Η επιγραφή αναφέρει: «Εν χρόνοις του δεσπότου ημών, η αγιότητά του ΠΡC, του επισκόπου ημών…»
ν

«Εν χρόνοις του δεσπότου ημών, η αγιότητά του ΠΡC, του επισκόπου ημών…» Μια από τις δύο ελληνικές επιγραφές από μικροσκοπικές ψηφίδες που κοσμούσαν το δάπεδο του αρχαίου ναού. Πηγή: Achia Khon-Tavor
ν

Η επιγραφή στο γενικότερο περιβάλλον. Μεγάλο μέρος του κειμένου λείπει, αλλά αναφέρεται σ’ αυτούς που οικοδόμησαν το ναό. Πηγή: Achia Khon-Tavor
ν

Ο τόπος των ανασκαφών με τα ερείπια της Εκκλησίας των Αποστόλων στη Βηθσαϊδά. Πηγή: Pen News / El-Araj Excavation Project
ν

Η αρχαιολογική ομάδα τοποθετεί την κατασκευή της εκκλησίας στα τέλη του πέμπτου ή τις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ. Αν και δεν έχει εντοπισθεί ακόμη κάποια απτή απόδειξη ότι πρόκειται για την Εκκλησία των Αποστόλων, η αρχαιολογική ομάδα εκτιμά ότι το σημείο όπου βρέθηκε, η ηλικία και η μεγαλοπρέπειά της δεν αφήνουν περιθώρια για σκέψεις ότι μπορεί να είναι κάποια άλλη εκκλησία.
ν

Το πλούσια διακοσμημένο δάπεδο της Εκκλησίας των Αποστόλων στη Βηθσαϊδά. Πηγή: Achia Khon-Tavor
ν

Λεπτομέρεια από το πολύχρωμο δάπεδο της Εκκλησίας Αποστόλων στη Βηθσαϊδά. . Πηγή: Yehoshua Dray
ν

Το δάπεδο, που χρονολογείται πριν από 1.500 χρόνια, ταιριάζει με την αφήγηση του Saint Willibald, ενός αγγλικής καταγωγής Βαυαρού επισκόπου του Άιχστετ, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή γύρω στο 725 μ.Χ. κατά τη διάρκεια ενός προσκυνήματος και ανέφερε ότι μια εκκλησία στη Βηθσαϊδά είχε χτιστεί στη θέση των σπιτιών του Πέτρου και του Ανδρέα.

Η Εκκλησία των Αποστόλων καταστράφηκε το 725 μ.Χ. από σεισμό. Όπως αναφέρει η Haaretz, αν και ο σεισμός δεν ήταν πολύ ισχυρός, η εκκλησία μυστηριωδώς εξαφανίστηκε από τα μάτια του κόσμου.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια το 2019, όμως μόλις πρόσφατα βρήκαν ψηφιδωτό δάπεδο που υποδηλώνει ότι ήταν μια σημαντική εκκλησία. Η επιγραφή που σώζεται μιλά για μια κατασκευή που ανακαινίστηκε.

Το εύρημα όχι μόνο θα μπορούσε να αποδείξει την ύπαρξη της θρυλικής εκκλησίας, αλλά ίσως οδηγήσει την ομάδα των αρχαιολόγων στην τοποθεσία των σπιτιών των διάσημων αποστόλων του Ιησού, του Πέτρου και του Ανδρέα, καθώς, όπως λέγεται, η Εκκλησία των Αποστόλων χτίστηκε πάνω στις κατοικίες τους. .
ν

 


Translate this post