Ο άνθρωπος-μυστήριο που έζησε πριν από 120.000 χρόνια στην Παλαιστίνη

Κατηγορία NEWS, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα οστά ενός άγνωστου είδους ανθρώπου που έζησε πριν από 120.000 χρόνια στην Παλαιστίνη.

Είναι η πιο σημαντική ανθρωπολογική ανακάλυψη των τελευταίων εκατό χρόνων.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν θραύσματα από ένα αρχαίο κρανίο που ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος ανθρώπου. Πηγή: AFP. Image: Supplied

ν

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 120.000 χρόνια στη σημερινή Μέση Ανατολή, ο Homo sapiens ζούσε μαζί με έναν τύπο αρχαίου ανθρώπου που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τίποτε γι’ αυτόν. Αυτός ο νέος τύπος ανθρώπου, που ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές στο Ισραήλ,,  μπορεί να είναι ο πρόγονος των Νεάντερταλ στην Ευρώπη, απαντώντας στο ερώτημα πώς αυτοί οι πληθυσμοί είχαν ανθρώπινο DNA πριν την άφιξή τους στην περιοχή και την ανάμιξή τους με τους τοπικούς πληθυσμούς Homo sapiens.

Η ανακάλυψη, ανατρέπει τα μέχρι σήμερα γνωστά ανθρωπολογικά δεδομένα, καθώς, απ’ ότι φαίνεται, είναι και οι πρόγονοι των αρχαίων Homo πληθυσμών της Ασίας.

Επειδή οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γι’ αυτόν τίποτε γι’ αυτόν, τον ονόμασα “ΑΝΘΡΩΠΟ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ”. Όμως, αυτό το άγνωστο είδος ανθρώπου, του οποίου βρέθηκαν κομμάτια από το κρανίο και την κάτω γνάθο, ζούσε ταυτόχρονα με τον Homo sapiens πριν από 120.000 χρόνια στην περιοχή της Παλαιστίνης. Το επίσημο όνομά του είναι “Άνθρωπο της Νέσερ Ράμλα” (Homo Nesher Ramla), από το μέρος στο οποίο βρέθηκε.
ν

Αυτά τα υπολείμματα ανήκουν σε έναν προηγουμένως άγνωστο αρχαίο τύπο ανθρώπου. Πηγή: AFP. Image: Supplied
ν

«Η ανακάλυψη αυτού του νέου τύπου ανθρώπου είναι υψίστης σημασίας. Μας επιτρέπει να καταλάβουμε προηγούμενα ανθρώπινα απολιθώματα, να προσθέσουμε άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης εξέλιξης και να καταλάβουμε τις μετακινήσεις των πληθυσμών στον αρχαίο κόσμο. Παρ’ όλο που έζησαν τόσα  χρόνια πριν, στα μέσα της Πλειστόκαινου, (474.000-130.000 χρόνια), οι Νέσερ Ράμλα μπορούν να μας αφηγηθούν μια εντυπωσιακή ιστορία, αποκαλύπτοντας πολλά για την εξέλιξη των απογόνων τους και τον τρόπο ζωής τους», δήλωσε ο Israel Heshkovitz, ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
ν

Η ανακατασκευή του κρανίου αποκάλυψε διαφορές με τον Homo sapiens. Πηγή: AFP. Image: Supplied
ν

Τα απολιθώματα εντοπίστηκαν σε βάθος 8 μέτρων. Βρέθηκαν μαζί με κόκκαλα ζώων και μερικά πέτρινα εργαλεία. Πρόκειται για ένα κομμάτι από το κρανίο του Homo Nesher Ramla και από το σαγόνι του, μαζί με καλά διατηρημένα δόντια. Χρονολογούνται μεταξύ 140.000 και 120.000 ετών.
ν

Το τμήμα του κρανίου του Homo Nesher Ramla. Πηγή: AFP. Image: Supplied
ν

Ο τόπος των ανασκαφών. Πηγή: AFP. Image: Supplied
ν

Η ανάλυση έδειξε πως τα δόντια και το σαγόνι έμοιαζαν με αυτά των Νεάντερταλ, αλλά το βρεγματικό οστό έμοιαζε με αυτό των Homo.

Το ανακατασκευασμένο κρανίο ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό των Homo sapiens, με μεγαλύτερα δόντια, διαφορετική δομή κρανίου και χωρίς έντονο σαγόνι, υποδεικνύοντας πως ίσως να πρόκειται για έναν από τους τελευταίους πληθυσμούς Homo στην περιοχή πριν από 400.000 χρόνια. Μετά την έλευση των Homo sapiens πριν 200.000 χρόνια, οι δύο τύποι ανθρώπων μοιράστηκαν την περιοχή για περίπου 100.000 χρόνια.
ν

Στο σημείο βρέθηκαν επίσης οστά ζώων και λίθινα εργαλεία. Πηγή: AFP. Image: Supplied
ν

Τα απολιθώματα εξηγούν και περιπτώσεις που οι ερευνητές δεν μπορούσαν να κατατάξουν στους Νεάντερταλ ή στην κατηγορία Homo. Ίσως να μπορεί να εξηγηθεί και το μυστήριο του “χαμένου πληθυσμού” των Νεάντερταλ που ζευγάρωσε με τους Homo sapiens 200.000 χρόνια πριν την άφιξη των δεύτερων στην Ευρώπη, καθώς το DNA των Ευρωπαίων Νεάντερταλ έχει προβληματίσει τους επιστήμονες.
ν

Homo Nesher Ramla | New Human Species Discovered | Archaeology | RevoScience News
ν

ν

 


Translate this post