Εντοπίστηκαν δύο παράξενες γυάλινες σφαίρες στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Κατηγορία MAGAZINE, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 εντόπισε δύο παράξενες γυάλινες σφαίρες στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που μοιάζουν με μπίλιες ρουλεμάν.

Οι δύο γυάλινες σφαίρες στη Σελήνη εντοπίστηκαν από το Yutu-2. Image: Xiao et al., Science Bulletin, 2022

v

ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΡΟΒΕΡ Yutu-2, αφού απέδειξε ότι ο λεγόμενος «κύβος» στην επιφάνεια της Σελήνης δεν ήταν παρά ένας απλός βράχος, και μάλιστα μικρός, έκανε μια άλλη ανακάλυψη, για να μας αποζημιώσει, περισσότερο συναρπαστική. Και αυτή βρίσκεται στην αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης και μάλιστα κοντά στον βράχο που από μακριά φαινόταν σαν… κύβος. Αριστερά του βράχου, βρήκε δύο απόλυτα λειασμένες σφαίρες, από ημιδιαφανές γυαλί, που μοιάζουν με μπίλιες για ρουλεμάν.

Οι σφαίρες αυτές έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος με τους γυάλινους βόλους (γκαζές) στο παιδικό παιχνίδι με τις μπίλιες.

Το γυαλί δεν είναι ασυνήθιστο στη Σελήνη και οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι σφαίρες αυτές σχηματίστηκαν από τα πυριτικά υλικά σε υψηλές θερμοκρασίες από την πρόσκρουση μετεωριτών στην επιφάνεια τους δορυφόρου μας, αν και αυτή η θεωρία δεν εξηγεί το απόλυτα στρογγυλό σχήμα τους και το μέγεθός τους.
ν

Οι δύο γυάλινοι βόλοι που ανακάλυψε το κινεζικό ρόβερ Yutu-2. Image: Xiao et al., Science Bulletin, 2022
ν

Οι δύο γυάλινες σφαίρες διακρίνονται στα αριστερά του βράχου που κάποιοι ευφάνταστοι είχαν ονομάσει «κύβο», υποθέτοντας ότι είναι κάποια κατασκευή μεγάλων διαστάσεων, ενώ, προς γελοιοποίησή τους, αποδείχτηκε ότι ήταν μια… μικρή πέτρα. Image: Xiao et al., Science Bulletin, 2022
ν

Οι επιστήμονες λένε ότι τέτοιες σφαίρες έχουν ενσωματωμένες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Σελήνης, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης του μανδύα και των συμβάντων πρόσκρουσης. Το Yutu-2 δεν μπόρεσε να αναλύσει τη σύνθεση, αλλά αυτά οι φυσικοί σεληνιακοί βόλοι θα αποτελέσουν σημαντικούς στόχους για τους αστροναύτες που θα πάνε στη Σελήνη στο εγγύς μέλλον.

Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες αποστολές Apollo της NASA τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 μετέφεραν στη Γη ηφαιστειακά γυαλιά, αλλά η σύστασή τους δεν έχει καμία ομοιότητα με τις γυάλινες σφαίρες.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον πλανητικό γεωλόγο Zhiyong Xiao του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι δύο αυτές σφαίρες είναι μοναδικές. Προηγούμενες αποστολές έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές γυάλινες σφαίρες στη Σελήνη, ωστόσο η διάμετρός τους είναι μικρότερη από ένα χιλιοστό.
ν

Το Yutu-2 έκανε προσσεληνώθηκε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου 2019. Image: Xiao et al., Science Bulletin, 2022
ν

 


Translate this post