Το διαστημόπλοιο της Ινδίας χάθηκε στο δρόμο προς τη Σελήνη (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Περίπατο πήγε τελικά η «ιστορική» προσεδάφιση της Ινδίας στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, καθώς το διαστημόπλοιο χάθηκε κάπου στο δρόμο.

Η σεληνάκατος Vikram είχε αρχίσει την κάθοδο προς την επιφάνεια της Σελήνης, όταν χάθηκε ξαφνικά κάθε επαφή με τη Γη. Image: Supplied

ν

Η ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ Υπηρεσία της Ινδίας έχασε την επαφή με την σεληνάκατο Vikram που επρόκειτο να προσεδαφιστεί σήμερα στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Οι Ινδοί επιστήμονες ψάχνουν τώρα να βρουν πού ενδεχομένως έχει πάει.

Ο έλεγχος της διαστημικής αποστολής ISTRAC που εδρεύει στη Μπανγκαλόρ, ανακοίνωση στις 20:20 το βράδυ της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου ότι η σεληνιακή άκατος Vikram ολοκλήρωσε με επιτυχία τους ελιγμούς για την κάθοδό της στη Σελήνη, αν και χρειάστηκε να «φρενάρει» έντονα, ανακόπτοντας την ταχύτητά της, για να μην βγει εκτός πορείας.

Αν και η τροχιά του Vikram φάνηκε να αποκλίνει ελαφρώς από τη βέλτιστη προβλεπόμενη πορεία, η σεληνάκατος άρχισε να κατεβαίνει προς τη Σελήνη, όπως είχε προγραμματιστεί.

Σε ύψος όμως 2,1 χιλιομέτρων από τη σεληνιακή επιφάνεια, η άκατος άρχισε να μην υπακούει στις εντολές του κέντρου, ώσπου κάποια στιγμή χάθηκε κάθε επικοινωνία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (ISRO) Dr Κ. Σίβαν.
νν

Το Ινστιτούτο αναλύει τώρα όλα τα δεδομένα για να βρει τι συνέβη και πού έχει πάει η άκατος, ανέφερε ο Dr Κ. Σίβαν.

Προφανώς έπεσε στην επιφάνεια της Σελήνης και συνετρίβη.
νν

Η σεληνιακή άκατος Vikram αποσπάστηκε από το διαστημόπλοιο Chandrayaan-2 που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Επρόκειτο να προσεδαφιστεί στο νότιο πόλο του φεγγαριού, όπου θα έθετε σε λειτουργία ένα μικρό διαστημικό όχημα (ρόβερ), που ονομαζόταν Pragyan, που θα έψαχνε για νερό.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, που παρακολουθούσε τη ζωντανή μετάδοση της αποστολής, έφυγε από το ISTRAC πριν από την επίσημη ανακοίνωση της αποτυχίας.

Αργότερα σε μήνυμά του ανέφερε ότι η Ινδία είναι υπερήφανη για τους επιστήμονές της, οι οποίοι σε αυτή τη στιγμή της δοκιμασίας πρέπει να είναι «θαρραλέοι».

«Παραμένουμε αισιόδοξοι και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για το πρόγραμμά μας», ανέφερε η ανακοίνωση του Μόντι.
νν

Μετά την αποτυχία της Ινδίας να προσσεληνωθεί, στο κλειστό κλαμπ των Εραστών της Σελήνης μένουν μόνο οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα, που κατάφεραν να προσεδαφίσουν με επιτυχία μια τεχνητή συσκευή στον δορυφόρο της Γης.

Ωστόσο, το ρομποτικό θερμοκήπιο με φυτά που έστειλε η Κίνα στη Σελήνη τέθηκε εκτός λειτουργίας σχεδόν αμέσως μόλις προσεδαφίστηκε, ενώ το πρώτο ισραηλινό διαστημόπλοιο, ονόματι Beresheet, που είχε σχεδιαστεί για προσσελήνωση συνετρίβη και έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια της απόπειρας προσεδάφισής του τον Απρίλιο του 2019.
ν

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ;

Προκαλεί απορία γιατί όλα τα άλλα διαστημόπλοια, πλην των αμερικανικών, επιλέγουν τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Ο λόγος είναι απλός. Με τις αποστολές του προγράμματος Απόλλων, οι Αμερικανοί έχουν «καπαρώσει» για τους εαυτούς τους ολόκληρη τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, αυτήν δηλαδή την πλευρά που η Σελήνη έχει συνεχώς στραμμένη προς τη Γη. Έχουν δε απειλήσει τα άλλα κράτη πως αν επιχειρήσουν να πάνε στη φωτεινή πλευρά, θα τους κηρύξουν τον πόλεμο.

Μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί έχουν καρφώσει στο έδαφος της Σελήνης έξι αμερικανικές σημαίες (!) στο πνεύμα των πιονιέρων του 18ου αιώνα, που κάρφωναν στο έδαφος του Νέου Κόσμου μια σημαία, λέγοντας «αυτό το κομμάτι γης είναι δικό μου».
ν

Ο αστροναύτης της αποστολής Απόλλων 11, Μπαζ Όλντριν, στέκεται προσοχή στις 20 Ιουλίου 1969 ενώπιον της αμερικανικής σημαίας, που… κυματίζει στο ελαφρό αεράκι της Σελήνης. Πηγή: NASA
v

Τα μελλοντικά σχέδια των Αμερικανών προβλέπουν, εκτός των άλλων, την πλήρη τουριστική αξιοποίηση της Σελήνης με τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων για όσους θέλουν να ξεσκάσουν ένα Σαββατοκύριακο, ή να κάνουν τις διακοπές τους μακριά από τη Γη.

Για το λόγο αυτό, όλα τα παράθυρα των ξενοδοχείων και των διαμερισμάτων (ο Τραμπ σχεδιάζει να χτίσει τον “Ουρανοξύστη Τραμπ”) πρέπει να βλέπουν προς τη Γη, ώστε οι τουρίστες –ιδιαίτερα οι ερωτευμένοι– να έχουν απρόσκοπτη θέα του γαλάζιου πλανήτη, όταν το δειλινό θα ανατέλλει στον ορίζοντα.

Τα άλλα κράτη ας βολευτούν στην πίσω, σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, όπου βασιλεύουν το Έρεβος και το Χάος.

Σε τελευταία ανάλυση είναι κράτη δευτεροκλασάτα και τριτοκοσμικά και δεν μπορούν να συγκριθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ν

Δείτε επίσης

ν

 


Translate this post