Η κοινωνία θα καταρρεύσει το 2040 – Ποιες είναι οι 5 χώρες που θα επιβιώσουν

Κατηγορία Προβλέψεις, Κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια μελέτη του ΜΙΤ το 1972 προέβλεπε την κατάρρευση της ανθρωπότητας έως το 2040. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Υπολογιστικά μοντέλα προβλέπουν την κατάρρευση της κοινωνίας μέχρι το 2040. Image: Supplied

v

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ. Οι Άτλαντες, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Μάγια, οι Αζτέκοι και πολλοί άλλοι. Βασίλεια και αυτοκρατορίες γνώρισαν την άνοδο και την πτώση. Πότε θα καταρρεύσει ο δικός μας πολιτισμός;

Το ερώτημα τέθηκε το 1972 σε ομάδα επιστημόνων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Οι επιστήμονες ανέπτυξαν υπολογιστικά μοντέλα συνδυάζοντας δεδομένα από πολλαπλές πηγές σχετικά με τον πληθυσμό, τη χρήση πόρων, το κλίμα και την οικονομία. Με βάση αυτά υπολόγισαν την πιο πιθανή χρονολογία που ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός θα βιώσει την πλήρη κοινωνική κατάρρευση.

Η μακρινή (τότε) ημερομηνία στην οποία κατέληξαν ήταν το έτος 2040.

Η μελέτη ορόσημο του 1972 ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς μια νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να επαληθευτεί.
ν

Οι επιστήμονες λένε ότι θα χρειαστεί τεράστια συλλογική δράση για να αντιστραφεί η αποψίλωση των δασών και να σωθεί η κοινωνία από την κατάρρευση. Image: Supplied
ν

Στην πραγματικότητα αυτό δείχνουν τρεις νεώτερες μελέτες. Η πρώτη διεξήχθη το 2009 από μια άλλη, εντελώς διαφορετική, ομάδα ερευνητών για να καθοριστεί εάν η αρχική εκτίμηση ήταν ακριβής, Η ομάδα κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα, σημειώνοντας ότι η πορεία του πολιτισμού ακολουθεί «ακριβώς την κατεύθυνση που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες του ΜΙΤ περίπου 35 χρόνια πριν».

Τι δείχνουν οι νεώτερες έρευνες

Σε άλλη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν το 2020 στο Nature Scientific Reports, δύο φυσικοί, ο ένας από τη Χιλή και ο άλλος από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρήκαν ότι υπάρχουν 90% πιθανότητες να καταρρεύσει πλήρως η ανθρώπινη κοινωνία τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένη στατιστική μοντελοποίηση για να εξετάσουν τη σχέση της αύξησης του πληθυσμού της Γης με την ελάττωση των φυσικών πόρων και την αποψίλωση των δασών.

Η τρίτη έρευνα είναι ευρύτερα γνωστή και έγινε επίσης το 2020 από τη Γκάια Χέρινγκτον (Gaya Herrington), διευθύντρια της εταιρείας KPMG, η οποία αποφάσισε να επανεξετάσει τι περιμένει την κοινωνία μας στο εγγύς μέλλον. (Βλ. σχετικό άρθρο στο VICE).
ν

Στον πίνακα αυτόν της νέας έρευνας παρατηρούμε ότι πριν το 2050, η μόλυνση του πλανήτη έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ οι φυσικές πηγές και οι τροφές σπανίζουν με αποτέλεσμα την πείνα και τη μείωση του πληθυσμού. Πηγή: Twitter
ν

Η Χέρινγκτον αναλύοντας 10 διαφορετικές βάσεις δεδομένων (πληθυσμός, γεννητικότητα, βαθμός μόλυνσης, παραγωγή φαγητού, φυσικούς πόρους, βιομηχανική απόδοση κ.ά.), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τωρινή κατάσταση του κόσμου είναι πολύ κοντά σε δύο από τα πιθανά σενάρια της έρευνας του 1972, συγκεκριμένα στο BAU (Business As Usual), όπου εξαντλούνται όλοι οι πόροι, και σε άλλο ένα, το CT (Comprehensive Technology), στο οποίο η πρόοδος της τεχνολογίας βοηθά να μειωθεί η μόλυνση και να αυξηθούν τα νούμερα στην παραγωγή φαγητού, ακόμα και αν τελειώσουν οι φυσικές ύλες.

Αν και η πρόβλεψη του CT φαίνεται ελπιδοφόρα, όσον αφορά στον πληθυσμό και την ευημερία του κόσμου, η έλλειψη φυσικών υλών και πόρων οδηγεί σε ένα σημείο που η οικονομική πρόοδος πέφτει ραγδαία, δηλαδή μια ξαφνική κατάρρευση της βιομηχανικής κοινωνίας.

«Το BAU και το CT είναι και τα δύο μοντέλα που προβλέπουν μια παύση στην ανάπτυξη σε περίπου μια δεκαετία από τώρα.

»Αυτό αποδεικνύει πως αν συνεχίσουμε όπως σήμερα, ο στόχος μας για συνεχή ανάπτυξη είναι αδύνατο να εκπληρωθεί», έγραψε η ερευνήτρια. Και καταλήγει:

«Ωστόσο, δεν είναι πολύ αργά για την ανθρωπότητα να αλλάξει την πορεία της για να έχει ένα προφανώς καλύτερο μέλλον.

»Πρακτικά, η ανθρωπότητα μπορεί να διαλέξει αν θα εφαρμόσει μόνη της όρια ή αν θα φτάσει σε ένα εξαναγκαστικό όριο, στην περίπτωση αυτή η κατάρρευση της ανθρώπινης ευημερίας θα έχει γίνει κάτι αναπόφευκτο».

Ποιες χώρες θα επιβιώσουν

Η νέα μελέτη μιλά για πλήρη κατάρρευση του σύγχρονου τεχνολογικού πολιτισμού, που θα πλήξει όλον τον πλανήτη. Από την κατάρρευση θα επιβιώσουν πέντε χώρες.

– Η Νέα Ζηλανδία, επειδή μπορεί να παράγει γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια, έχει άθικτο περιβάλλον, λίγο πληθυσμό (5 εκατ. κατοίκους) και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία και την κτινοτροφία.

– Η Ισλανδία, επειδή έχει πολύ λίγο πληθυσμό (366.425 κατοίκους) και άφθονη γεωθερμική ενέργεια λόγω των ηφαιστείων. Μπορεί να μην έχει αγρούς, έχει όμως υπερανεπτυγμένη αλιεία και χρησιμοποιεί προχωρημένες γεωργικές τεχνικές σε θερμοκήπια.

– Η Ιρλανδία, έχει επίσης λίγο πληθυσμό (6,4 εκατ. κατοίκους), άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεγάλη αγροτική παραγωγή και αυτόνομη οικονομία, καθώς εξάγει περισσότερα προϊόντα από όσα εισάγει.

– Η Τασμανία στα νότια της Αυστραλίας. Η Τασμανία έχει λίγο πληθυσμό (541.071 κατοίκους), εύκρατο κλίμα, δικό της οικοσύστημα και έχει υποστεί τη μικρότερη περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη.

– Τα Βρετανικά Νησιά. Η Βρετανία μπήκε στον κατάλογο των χωρών που θα επιβιώσουν, θα λέγαμε μάλλον χαριστικά, γιατί αν και έχει κοιτάσματα άνθρακα και λιγνίτη, έχει υπερβολικά μεγάλο πληθυσμό, που αυξήθηκε χάρη στα κύματα των μεταναστών από τις αποικίες. Θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει, καθώς οι γαίες δεν επαρκούν για να θρέψουν τα περίπου 72 εκατομμύρια κατοίκων.

Η έρευνα έγινε τον Αύγουστο του 2021 από το Global Sustainability Institute του Anglia Ruskin University του Ηνωμένου Βασιλείου.
ν

ν

 


Translate this post