Η “Αποκάλυψη” μπορεί να βρίσκεται ήδη στο δρόμο

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Προβλέψεις

ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Είμαστε στα πρόθυρα εξαφάνισης; Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, το τέλος του κόσμου έχει δρομολογηθεί και θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

• Ένας γκουρού της στατιστικής προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα έχει 1 στις 100 πιθανότητες να εξαφανιστεί αυτό το έτος και 13% πιθανότητες να εξαφανιστεί μέσα στον 21ο αιώνα.

24v364vn63v6767782

Ο ετήσιος κίνδυνος για παγκόσμια καταστροφή αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 0,2%, λέει μια νέα έκθεση. Πηγή: News media
v

ΠΟΙΟΣ μιλάει πάλι για το τέλος του κόσμου; Κάποιο μέντιουμ; Κάποιος προφήτης ή οραματιστής; Όχι! Ο άνθρωπος που μιλά για το τέλος του κόσμου είναι ο Fergus Simpson, αξιοσέβαστος κοσμολόγος του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με πλήθος επιστημονικών εργασιών πάνω στη βαρύτητα και την σκοτεινή ενέργεια.
Ως μαθηματικός, όμως, ο Fergus Simpson ασχολείται και με την στατιστική. Θεωρείται μάλιστα γκουρού αυτής της ειδικής επιστήμης. Και προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα έχει 1 στις 100 πιθανότητες να εξαφανιστεί αυτό το έτος και 13% πιθανότητες να εξαφανιστεί πριν τελειώσει αυτός ο αιώνας.
Το ανησυχητικό δεν είναι αυτό. Το ανησυχητικό είναι ότι οι πιθανότητες αυξάνονται με κάθε χρονιά που περνά. Πριν κάποια χρόνια οι πιθανότητες ήταν 1 προς 500.
Ο κίνδυνος για παγκόσμια καταστροφή αυξάνεται περισσότερο από 0,2% κάθε χρόνο, λέει ο δρ. Simpson. Και αυτό αφορά τον αιώνα που διανύουμε.
Παρ’ όλα αυτά, «έχουμε μέσα μας τη δύναμη να καθυστερήσουμε την καταστροφή», λέει ο εμπειρογνώμονας της στατιστικής.
v

Doomsday Argument

Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στο Επιχείρημα της Ημέρας της Κρίσης (Doomsday Argument), μια θεωρία πιθανοτήτων που στοχεύει να προβλέψει τον αριθμό των μελλοντικών μελών της ανθρώπινης φυλής βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνο στον αριθμό των ανθρώπων που γεννήθηκαν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα: «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι παράγουμε τόσους πολλούς ανθρώπους, καθώς κάθε άνθρωπος που προστίθεται αφαιρεί χρόνο από το σύνολο του ανθρώπινου γένους. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί αυξητικά».
Σύμφωνα με τη μελέτη, είναι σαν να έχουν ήδη γεννηθεί 100 δισεκατομμύρια άνθρωποι, που σημαίνει ότι η ανθρώπινη φυλή είναι περίπου στα μισά του δρόμου του κύκλου ζωής της.
Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται απίθανα, όμως, όπως αναφέρει ο Simpson στη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο arXiv, «κανείς δεν περίμενε ότι η Λέστερ Σίτι θα κατακτούσε το πρωτάθλημα της Βρετανίας το 2016. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν σπάνια γεγονότα που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά δεν θα πρέπει να αγνοηθούν».
Τα τελευταία γεγονότα το αποδεικνύουν. Κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, ο βρετανικός λαός ψήφισε εφέτος υπέρ του Brexit, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ. Οπότε δεν μπορούμε πραγματικά να αποκλείσουμε τίποτα.
«Ανεξάρτητα από τα προαναφερθέντα συμπεράσματα, θα ήταν αφελές να θεωρήσουμε ότι ο ετήσιος κίνδυνος μιας παγκόσμιας καταστροφής είναι πολύ μικρός», γράφει ο δρ. Simpson στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Arvix.
«Σε μια εποχή όπου τουλάχιστον οκτώ κράτη έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα (συμπεριλαμβανομένου ενός του οποίου ο ηγέτης έχει εκτελέσει τα μέλη της οικογένειάς του), μια στάση στρουθοκαμηλισμού φαίνεται επικίνδυνη όσο και ανεύθυνη».
v

Και ο Στήβεν Χόκινγκ

Αυτές τις ημέρες, ένας άλλος κοσμολόγος, ο διάσημος Στήβεν Χόκινγκ, προέβλεψε ότι η ανθρωπότητα έχει ακόμη το πολύ 1.000 χρόνια ζωής στον πλανήτη, δηλώνοντας πως ο μόνος τρόπος για να αποφύγει την βέβαιη πιθανότητα της εξαφάνισης είναι να βρει έναν άλλο πλανήτη για να κατοικήσει.
v

51h3hj5gh5gh6vb55

Ο φυσικός Στήβεν Χόκινγκ έχει επισημάνει μια σειρά από κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα στο άμεσο μέλλον. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από απειλές για την επιβίωση μας – από τον πυρηνικό πόλεμο και την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη (που μπορεί να επιφέρει έναν παγκόσμιο κατακλυσμό) έως τους γενετικά τροποποιημένους ιούς και τα προϊόντα των νέων τεχνολογιών. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά. Αν και η πιθανότητα μιας καταστροφής στον πλανήτη Γη σε ένα δεδομένο έτος μπορεί να είναι αρκετά μικρή, αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου», είπε ο καθηγητής Χόκινγκ σε ομιλία του στην Oxford Union στις 14 Νοεμβρίου 2016, αναφερόμενος στους ανθρωπογενείς κινδύνους.
Ωστόσο ο Fergus Simpson είναι κάπως πιο «αισιόδοξος». Μιλώντας στη Sun, είπε ότι ενώ οι προηγούμενες έρευνες έδιναν μόνο 50% πιθανότητες στην ανθρωπότητα να επιβιώσει κατά τον 21ο αιώνα, ο ίδιος πιστεύει ότι οι πιθανότητες είναι 87% τουλάχιστον για τα 100 επόμενα χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος παραμονεύει με αυξητικό ρυθμό και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι να αλλάξει η ανθρωπότητα, να σταματήσει να είναι τόσο κοντόφθαλμη και να αλλάξει ρότα.
«Θα πρέπει να υιοθετήσουμε διαφορετικές αξίες. Θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια για έναν μακροβιότερο πολιτισμό, όπως ακριβώς τα άτομα προσπαθούν να γίνουν μακρόβια», είπε στη Sun.
«Θα πρέπει να εξετάσουμε τον πολιτισμό μας και να τον φροντίσουμε με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι εξετάζουν και φροντίζουν την υγεία τους».
ν

 


Translate this post