Το τέλος του κόσμου έρχεται σε 40 χρόνια, λένε δύο θεωρητικοί φυσικοί (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον, Προβλέψεις

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το τέλος του κόσμου έρχεται σε 40 χρόνια, λένε δύο θεωρητικοί φυσικοί, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καταστροφής των δασών.

Η ανθρωπότητα οδεύει προς μια «μη αναστρέψιμη κατάρρευση». Image Credit: Pixabay

v

ΔΥΟ θεωρητικοί φυσικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν πιθανότητες που αγγίζουν το 90% να καταρρεύσει ο πολιτισμός μέσα στα επόμενα 40 χρόνια. Η ανησυχητική πρόβλεψη προέρχεται από τον δρα Χεράρντο Ακίνο (Gerardo Aquino) από το Ινστιτούτο Alan Turing στο Λονδίνο και τον καθηγητή Μάουρο Μπολόνια (Mauro Bologna) από το Πανεπιστήμιο της Ταραπάκα στη Χιλή, που υποστηρίζουν ότι ο βασικός παράγοντας της κατάρρευσης είναι η συνεχιζόμενη καταστροφή των δασών.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησαν οι δυο επιστήμονες, μέσα σε δύο έως τέσσερις δεκαετίες το επίπεδο της αποψίλωσης θα είναι τέτοιο που η Γη δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρήσει τον συνεχώς αυξανόμενο ανθρώπινο πληθυσμό.

Αυτό βασίζεται σε παλαιότερη εκτίμηση ότι όλα τα δάση του κόσμου θα έχουν εξαφανιστούν πλήρως μέσα σε διακόσια χρόνια.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η ανθρώπινη κοινωνία θα αρχίσει να επηρεάζεται από την αποψίλωση των δασών μόνο όταν θα κοπεί και το τελευταίο δέντρο στη Γη», γράφουν οι δύο επιστήμονες.

Ιδιαίτερα καταστροφική θα είναι η επίδραση της αποψίλωσης δασών σε ορισμένα ζωτικής φύσεως οικοσυστήματα στα οποία στηρίζουμε την επιβίωσή μας, όπως η παραγωγή οξυγόνου και η ρύθμιση του κύκλου νερού.

Η εξαφάνιση των δασών θα έχει επίσης καταστροφικές συνέπειες σε αμέτρητα είδη ζώων.

«Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς την επιβίωση πολλών ειδών, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, σε μια Γη χωρίς δάση», γράφουν οι δύο επιστήμονες στη μελέτη τους. «Η προοδευτική υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της αποψίλωσης θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη κοινωνία και κατά συνέπεια η παρακμή και εξαφάνιση της ανθρωπότητας θα ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα».

Η καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές, την υλοτομία και την αποψίλωση προκαλεί ερημοποίηση της γης, διευκολύνει τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, εμποδίζει τη βιοποικιλότητα και επηρεάζει την κατάσταση της ατμόσφαιρας και τις υδατικές συνθήκες.

«Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι διατηρώντας σταθερό τον σημερινό ρυθμό αύξησης του πληθυσμού και κατανάλωσης των πόρων, έχουμε λίγες μόνο δεκαετίες πριν από μια μη αναστρέψιμη κατάρρευση του πολιτισμού μας».

Ας ελπίσουμε ότι η μελέτη των δύο επιστημόνων είναι λανθασμένη και ότι ήδη λαμβάνονται μέτρα για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών πριν είναι πολύ αργά. Διαφορετικά…
ν

Η κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού – Πριν από την Θύελλα – Extra History – # 1 | Extra Credits
ν

ν

 


Translate this post