Όσα δεν είπε ο Χόκινγκ για το μέλλον της ανθρωπότητας

Κατηγορία NEWS, Προβλέψεις

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Για τον Στήβεν Χόκινγκ πρέπει μέσα σε 100 χρόνια να μετοικίσουμε σε έναν άλλο πλανήτη. Είπε όμως όλη την αλήθεια;

Αναμφίβολα ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο. Image: Supplied
ν
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ πρέπει να εγκαταλείψουν τον πλανήτη Γη το πολύ μέσα σε 100 χρόνια, διαφορετικά κινδυνεύουν να αφανιστούν, προειδοποίησε πριν λίγες μέρες ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στήβεν Χόκινγκ.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα The Sun, το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στο διάστημα και η επόμενη γενιά πρέπει να δουλέψει πάνω σε αυτό, ώστε να αποικίσουμε έναν άλλο πλανήτη μέσα σε έναν αιώνα – αλλιως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.
Αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά προειδοποιήσεων που κάνει ο παγκοσμίου φήμης αστροφυσικός και κοσμολόγος, σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα. Και είναι πολλοί:
α) Η τεχνητή νοημοσύνη
β) Ο υπερπληθυσμός
γ) Ο πυρηνικός πόλεμος
δ) Η κλιματική αλλαγή
ε) Η αύξηση των ανίατων επιδημιών
στ) Η πιθανότητα σύγκρουσης με κάποιον μετεωρίτη
Τεχνητή νοημοσύνη. Το γεγονός ότι φτιάχνουμε ολοένα και πιο ευφυείς μηχανές θα μπορούσε να φέρει το τέλος της ανθρωπότητας, καθώς κάποια στιγμή οι μηχανές θα μας ξεπεράσουν στο δρόμο της εξέλιξης.
Υπερπληθυσμός. Ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται με τέτοιο ρυθμό, που τον επόμενο αιώνα θα είναι αδύνατον να επιβιώσει εξαιτίας της ερημοποίησης της γης.
Πυρηνικός πόλεμος. Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα κράτη επιδιώκουν να αποκτήσουν βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, φέρνει την ανθρωπότητα ολοένα και πλησιέστερα στη μέρα της Αποκάλυψης.
Κλιματική αλλαγή. Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της θερμοκρασίας της Γης, θα εξαφανίσει αρκετές παράλιες χώρες, απειλώντας τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
ν
Η κλιματική αλλαγή είναι μια υφέρπουσα απειλή για το ανθρώπινο γένος και μαζί για όλο τον πλανήτη. Image: Supplied
ν
Αύξηση των ανίατων επιδημιών. Οι γενετικά τροποποιημένοι ιοί αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, καθώς σε λίγο καιρό σχεδόν ο καθένας θα είναι σε θέση να δημιουργήσει τη δική του πανδημία ή να κηρύξει τον δικό του βιολογικό πόλεμο.
Πιθανότητα σύγκρουσης με κάποιον μετεωρίτη. Πολλοί αστεροειδείς περνούν σχεδόν «ξυστά» από τη Γη. Η σύγκρουση του πλανήτη μας με κάποιον αστεροειδή ή κομήτη είναι θέμα χρόνου. Το 2019, η Γη θα διασταυρωθεί με τον αστεροειδή 2002 NT7. Αν και τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ο αστεροειδής αυτός δεν έχει πολλές πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη. Όμως το 2030 ένας γιγάντιος αστεροειδής ενδέχεται να χτυπήσει τη Γη στις 21 Σεπτεμβρίου, προειδοποιούν οι φυσικοί.
ν

Μια υπεραισιόδοξη άποψη

Προ όλων αυτών των κινδύνων, ο Χόκινγκ έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο που το αποκαλεί «Εκστρατεία για μια Νέα Γη». Σε συνεργασία με τη NASA και με μεγάλη κορεατική εταιρεία τεχνολογίας, ξεκίνησε την υλοποίηση ενός μεγάλου διαστημικού πρότζεκτ, για την κατασκευή ενός αστρόπλοιου που θα στηρίζεται στη νανοτεχνολογία σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει με ταχύτητα που θα ισούται με το ένα πέμπτο της ταχύτητας του φωτός.
ν
Ο πυρηνικός όλεθρος είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της ανθρωπότητας. Image: Supplied
ν
Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 100 ετών, μέχρι να μπορέσει η ανθρωπότητα να βρει έναν άλλο κατοικήσιμο πλανήτη και να μετοικήσει εκεί, ώστε να διασωθεί το είδος.
Κατά τη γνώμη μας η άποψη αυτή είναι υπεραισιόδοξη. Κυρίως γιατί οι έξι απειλές που αναφέρει ο Χόκινγκ δεν θα περιμένουν 100 χρόνια για να γίνουν πραγματικότητα. Όπως επισημαίνει και ο ίδιος, «κάθε μέρα που περνάει ο πλανήτης γίνεται ολοένα και περισσότερο ακατάλληλος για διαβίωση. Γι’ αυτό οι νέες γενιές είναι υποχρεωμένες να δημιουργήσουν ζωή στο διάστημα».
Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του ΟΗΕ, ο πληθυσμός της Γης, από τα σημερινά 7,3 δισεκατομμύρια, θα εκτιναχθεί στα 8,5 δισεκατομμύρια το 2030, στα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050 και στα 11,2 δισεκατομμύρια το 2100.
Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει αποδειχτεί ότι η Γη μόλις και μετά βίας μπορεί να συντηρήσει έναν πληθυσμό 9 δισεκατομμυρίων – χωρίς να λαμβάνονται υπόψη μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως η ερημοποίηση της γης, η μεταναστευτική εισβολή των φτωχότερων πληθυσμών στις πλουσιότερες χώρες με αποτέλεσμα αυτές να κινδυνεύουν με κατάρρευση, η λειψυδρία, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι επιδημίες κτλ.
Ο μεγαλύτερος όμως απ’ όλους τους κινδύνους που απειλεί τη σημερινή ανθρωπότητα είναι ο πυρηνικός όλεθρος.
ν
Στις 29 Απριλίου, ένας πύραυλος KN-17 της Βόρειας Κορέας ξέφυγε από την πορεία του και κατευθύνθηκε προς την Ρωσία, πριν ανατιναχτεί. Image: Supplied
ν
Το Σάββατο 29 Απριλίου, ένας βαλλιστικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας ξέφυγε από την προγραμματισμένη πορεία του και κατευθύνθηκε προς την Ρωσία, με αποτέλεσμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τη χώρα του σε ύψιστη επιφυλακή.
Ο πύραυλος, ένας KN-17 μέσου βεληνεκούς, διάνυσε απόσταση 48 χιλιομέτρων, πριν οι έντρομοι Βορειοκορεάτες αντιληφθούν τι συμβαίνει και πατήσουν το κουμπί της αυτοκαταστροφής του.
Οι Ρώσοι που παρακολουθούσαν, ήταν έτοιμοι όχι μόνο να αναχαιτίσουν τον πύραυλο αλλά και να πλήξουν τη Βόρεια Κορέα με τους δικούς τους –πιο θανατηφόρους– πυραύλους.
Η ανθρωπότητα είχε γλιτώσει παρά τρίχα τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτά που δεν ανέφερε ο Χόκινγκ είναι περισσότερα από αυτά που ανέφερε. Για παράδειγμα, πώς θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε έναν άλλο πλανήτη τα 11,2 δισεκατομμύρια που θα έχουν στοιβαχτεί στη Γη μέχρι το 2100;
Και κάτι άλλο: αν με το σημερινό κοντόφθαλμο μυαλό της, η ανθρωπότητα απέτυχε να μετατρέψει τον πλανήτη σε παράδεισο και το μόνο που κατάφερε είναι να στρώσει το δρόμο που οδηγεί στην εξαφάνισή της, ποιος εγγυάται πως όταν θα πάει σε έναν άλλο πλανήτη και σ’ ένα άλλο άστρο, δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη; Θα έχει γίνει σοφότερη;
Δυστυχώς η ανθρωπότητα κινδυνεύει να εξαφανιστεί πολύ πριν από το 2100. Πολύ πριν από το 2015. Πολύ πιθανόν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

 


Translate this post