Το ανομολόγητο μυστικό του χαπιού “Paxlovid” της Pfizer

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

COVID

Posted by Youmagazine Staff

 

Υπάρχει ένα ανομολόγητο μυστικό σχετικά με το πολυδιαφημισμένο χάπι της εταιρείας Pfizer κατά της Covid-19.

Το νέο φάρμακο της Pfizer για την Covid έχει το μακάβριο όνομα Paxlovid, δηλαδή αυτός που αγαπά την ειρήνη, την ησυχία του νεκροταφείου. Πηγή: News Media

v

ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΜΕ έχουν ξετρελάθηκαν από τη χαρά τους και πετούν τη σκούφια τους από την προσδοκία των διαφημίσεων που θα πάρουν για το πρόσφατα εγκεκριμένο από τον FDA αντιιικό χάπι της Pfizer, που ήδη διαφημίζεται περίπου ως «το χάπι της αθανασίας». Μόλις το πάρεις, ο Χάρος σε ξεχνά και ζεις αιώνια!

Το φάρμακο, με την ονομασία Paxlovid, έλαβε –όπως και τα πειραματικά εμβόλια– άδεια έκτακτης ανάγκης από τον αμερικανικό FDA για χρήση σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Το χάπι έλαβε επίσης έγκριση από την αντίστοιχη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας για ασθενείς άνω των 18 ετών με ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα και οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου.

Και είναι περισσότερο βέβαιο κι από την ανατολή του Ήλιου ότι το χάπι θα εγκριθεί από τον ΕΜΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την αρχή έκανε η Γερμανία η οποία παρήγγειλε ένα εκατομμύριο δόσεις του φαρμάκου Paxlovid, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.

Βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα σχετικά με το όνομα του χαπιού, το οποίο είναι κάπως μακάβριο. Το Paxlovid αποτελείται από το Pax και το lovid. Pax λατ. σημαίνει ειρήνη και αγγλ. μικρός σταυρός (εκκλησίας ή νεκροταφείου). Το lovid βγαίνει από το love = αγαπώ, θέλω. Όλο μαζί σημαίνει «Αυτός που αγαπά την ειρήνη, την ησυχία του νεκροταφείου» ή «Αναπαύσου εν Ειρήνη»!

Κάπως ανατριχιαστικό!

Ας πάμε όμως στην ουσία και ας δούμε τι ακριβώς περιέχει αυτό το «θαυματουργό» χάπι και τι κάνει.

Το ανομολόγητο μυστικό: Χάπι κατάλληλο για το AIDS

Στην πραγματικότητα, το Paxlovid δεν είναι ένα φάρμακο, αλλά συνδυασμός φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του HIV/AIDS. Τo Paxlovid είναι περισσότερο κατάλληλο για οροθετικούς, δηλαδή για όσους νοσούν από τον ιό HIV (ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας).

Ως γνωστόν, ο HIV είναι ένας ιός που καταστρέφει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος καθιστώντας ανεπαρκή την ικανότητά του να αντιστέκεται σε λοιμώξεις. Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αυτό σημαίνει ότι μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Ένας άνθρωπος που είναι θετικός στον ιό αυτόν λέγεται HIV Οροθετικός.

Το AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας) είναι το τελικό στάδιο της λοίμωξης από τον HIV, όπου το άτομο έχει τόσο αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, που είναι επιρρεπές σε λοιμώξεις και κακοήθειες.

Το νέο σκεύασμα της Pfizer προέρχεται λοιπόν από τον χώρο του HIV/AIDS.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πήρε έκτακτη έγκριση, χωρίς να έχουν προηγηθεί κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια του προϊόντος, ακριβώς όπως συνέβη και με τα εμβόλια Covid. Κανονικά, οι δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν ένα φάρμακο ωφελεί ή βλάπτει τον ασθενή, διαρκούν πολλούς μήνες, ή και χρόνια.
ν

Το Paxlovid πρέπει να λαμβάνεται μαζί με το Ritonavir, ένα κατεξοχήν φάρμακο για το AIDS. Πηγή: ASLM
ν

Διαβάστε τη μελέτη με τα αποτελέσματα των δοκιμών της Pfizer για το χάπι PAXLOVID [nirmatrelvir ‒ PF-07321332] και το χάπι Ritonavir, πατώντας ΕΔΩ.

ν

Χάπι απάτη

Το Paxlovid πρέπει να λαμβάνεται μαζί με το Ritonavir, ένα κατεξοχήν φάρμακο για το AIDS. Αυτό που έκανε η πονηρή Pfizer ήταν να δοκιμάσει το Lopinavir-Ritonavir σε ασθενείς που νοσηλεύονταν με Cpvid-19.

Με βάση αυτά τα δύο φάρμακα, η Pfizer έφτιαξε το χάπι Paxlovid, το οποίο είναι απάτη. Και αυτό γιατί, όπως ομολογεί ο Dr Bin Cao, επικεφαλής 70 επιστημόνων, στο New England Journal of Medicine (Απρίλιος 2020), δεν παρατηρήθηκε κανένα όφελος από αυτή τη θεραπεία πέρα από την τυπική φροντίδα που ήδη δέχονταν οι ασθενείς.

Σκανδαλώδης έγκριση

Όπως τα πονταρίσματα γίνονται την ώρα που η ρουλέτα γυρίζει, έτσι και η Pfizer έριξε το χάπι, το οποίο προβάλλει περίπου ως «θαυματουργό», στην αγορά, πριν τελειώσει η πανδημία.

Το φάρμακο εγκρίθηκε από τον FDA (Food and Drug Administration) χωρίς να κατατεθούν επίσημα έγγραφα, χωρίς να γίνουν δημόσιες συναντήσεις, χωρίς να συζητηθούν οι δοκιμές ή να ενημερωθούν οι επιστήμονες και το κοινό. Τα πάντα έγιναν κρυφά και μουλωχτά, κεκλεισμένων των θυρών. Καλό για την Pfizer. Κακό για τους ανθρώπους.

Απατηλά επιστημονικά δεδομένα

Ο Μπουρλά λέει για το χάπι ότι «αλλάζει το παιχνίδι» και ότι «θα εξαλειφθούν εννέα στις δέκα νοσηλείες». Βέβαια, πωλητής είναι, επομένως λέει ό,τι θέλει.

Υπάρχει όμως κάτι σημαντικό. Στις λίγες δοκιμές που έγιναν, το χάπι δόθηκε σε ανθρώπους που σε ποσοστό 79% ήταν υγιείς και σε ποσοστό 21% νοσούσαν.

Προσέξτε και κάτι άλλο. Αυτό το 21% αποτελείτο από ανθρώπους με ένα νόσημα, ενώ στην πραγματικότητα, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με ανθρώπους με πολλά υποκείμενα νοσήματα.

Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι τo 94% όσων πέθαναν με Covid ή από Covid είχαν τουλάχιστον δύο νοσήματα, ενώ ο μέσος όρος των υποκείμενων ιατρικών παθήσεων είναι τέσσερις.

Τι σημαίνει «Αναστολέας Πρωτεάσης»

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχει το φάρμακο, καθώς τα συστατικά του κρατούνται μυστικά. Ωστόσο, διαφημίζεται ως «Αναστολέας Πρωτεάσης». Ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
ν

Ένζυμα πρωτεάσης. Πηγή: Veterinaria Digital
v

Η πρωτεάση (πρωτεϊνάση, πεπτιδάση ή πρωτεολυτικό ένζυμο) είναι πεπτικό ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες σε πεπτίδια και αμινοξέα. Ανεπάρκεια πρωτεάσης στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή διάσπαση και πέψη των πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων αλλεργίες και τοξίκωση από τη διάσπαση των πεπτικών πρωτεϊνών από βακτήρια.

Με απλά λόγια, η ανεπάρκεια πρωτεάσης μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να καταλήξει σε δηλητηρίαση (τοξίκωση).

Να σημειωθεί ότι η οξεία τοξίκωση προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες και οδηγεί στο θάνατο.

Ας έρθουμε τώρα στους ιούς. Από την επιστήμη κατά των ιών γνωρίζουμε ότι τα ένζυμα πρωτεάσης (protease enzymes) πρέπει να είναι παρόντα για να μπορέσει ο ιός να μολύνει το κύτταρο. Το νέο φάρμακο Paxlovid εμποδίζει την πρωτεάση 3CLPro να τεμαχίσει τη μακριά πρωτεΐνη (long protein) σε κομμάτια. Ο ιός παθαίνει σύγχυση και δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια κομμάτια πρέπει να κόψει και να συναρμολογήσει. Επομένως, δεν μπορεί να κάνει αντίγραφα του εαυτού του. Έτσι, η μόλυνση από Covid σταματά.
ν

Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε τα αποτελέσματα της δράσης της Ιβερμεκτίνης σε σύγκριση με το νέο φάρμακο τη; Pfizer. Πηγή: News Media
v

Σε αντίθεση με ό,τι λέει ο FDA, η Ιβερμεκτίνη είναι αποδεδειγμένα ο πιο επιτυχημένος αναστολέας πρωτεάσης που χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Όπως και με το Paxlovid, η Ιβερμεκτίνη μειώνει το ένζυμο της πρωτεάσης, αλλά υπάρχουν οφέλη από την Ιβερμεκτίνη στη θεραπεία της Covid που δεν υπάρχουν στο Paxlovid. 

Οι πρόσθετες δράσεις της Ιβερμεκτίνης περιλαμβάνουν αντιπηκτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που παρατηρούνται σε λοιμώξεις Covid. Επιπλέον, η Ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται με ασφάλεια εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν πολλές ιατρικές μελέτες καθώς και κλινικά αποτελέσματα που δείχνουν την αντιική και αντιφλεγμονώδη αποτελεσματικότητά της.

Το μεγάλο ερώτημα

Όπως ειπώθηκε, το Paxlovid πρέπει να λαμβάνεται συνδυασμό με ένα άλλο φάρμακο για το HIV/AIDS, το Ritonavir, το οποίο αποτρέπει τη διάσπαση του Paxlovid, επομένως μπορεί να αναστείλει ή να μειώσει το ένζυμο που διακόπτει τον ιικό κύκλο ζωής. 

Το Ritonavir δρα ως ενισχυτικό του Paxlovid, διατηρώντας το ενεργό μέσα στο σώμα ενός ατόμου. Από την άλλη μεριά, οι παρενέργειες του Ritonavir περιλαμβάνουν απειλητικά για τη ζωή προβλήματα με το συκώτι, το πάγκρεας και την καρδιά. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι: «Ποιος θέλει πραγματικά να βάλει στον οργανισμό του ένα φάρμακο για το HIV/AIDS όπως είναι το Paxlovid;»

Η δοσολογία και οι κίνδυνοι

Η προτεινόμενη δοσολογία είναι: 20 χάπια Paxlovid και 10 χάπια Ριτοναβίρης σε διάστημα πέντε ημερών. Ωστόσο, η λήψη 6 χαπιών καθημερινά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε πολλούς ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Pfizer, για άτομα με αποδεδειγμένη λοίμωξη Covid, το Paxlovid μειώνει τη νοσηλεία/θάνατο κατά 89% όταν λαμβάνεται εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων .

Αλλά και εδώ υπάρχει ασάφεια. Ο FDA συνιστά τη λήψη του χαπιού την τρίτη μέρα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA) συνιστά τη χρήση του σκευάσματος εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Ακολουθούν τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι:

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τα συμπτώματα της Covid από τα παρόμοια συμπτώματα της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος;

Πώς θα έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας μέσα σε μία ή δύο ημέρες, πώς θα αποφασίσετε ότι έχετε πραγματικά Covid και εάν ναι, πώς θα λάβετε τη συνταγή;

Πώς θα μπορέσετε να εκτελέσετε τη συνταγή γρήγορα;

Είναι γνωστό ότι οι γιατροί αποφεύγουν να επισκέπτονται ασθενείς με υποψία Covid. Όσο για τους νοσοκομειακούς, η αντιμετώπιση είναι ίδια και χειρότερη, και κανείς δεν εγγυάται ότι θα σας συνταγογραφήσουν το χάπι.

Όσο για τα PCR τεστ είναι κατά 97% αναξιόπιστα, το να βρεθείς θετικός δεν σημαίνει ότι νοσείς ή ότι πρόκειται να νοσήσεις

Σε τελευταία ανάλυση, το χάπι είναι πειραματικό και όσοι το λάβουν, θα πρέπει να γνωρίζουν –είτε το πληροφορούνται είτε όχι– ότι μετέχουν σ ένα πείραμα, στο οποίο ενδεχομένως να υπάρχουν νεκροί.

Αντενδείξεις και παρενέργειες

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες δράσεις που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας έως και 34 ημέρες μετά την τελευταία δόση του Paxlovid ήταν δυσγευσία (διαταραχή της γεύσης), διάρροια και έμετος. Παραμένει άγνωστο ποιες παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν μήνες ή χρόνια αργότερα.

Το Paxlovid δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με ορισμένα άλλα φάρμακα, είτε λόγω της δράσης του που μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς αυξήσεις των επιπέδων τους στο αίμα είτε επειδή ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη δραστηριότητα του ίδιου του Paxlovid. Ο κατάλογος των φαρμάκων που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με το Paxlovid περιλαμβάνεται στις οδηγίες χρήσης. 

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό φαρμάκων και συμπληρωμάτων που χρησιμοποιούνται από πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, όπως για παράδειγμα το Lipitor (Ατορβαστατίνη) για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων και το St. John’s Wort (βάλσαμο ή υπερικόν). Το Paxlovid δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με σοβαρά μειωμένη νεφρική ή ηπατική λειτουργία.

Ακατάλληλο για εγκύους

Το Paxlovid δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτε σε άτομα που προσπαθούν να συλλάβουν παιδί. Ο θηλασμός πρέπει επίσξς να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτές οι συστάσεις γίνονται επειδή εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι οι υψηλές δόσεις Paxlovid μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ακολουθώντας το χρήμα

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία μπορεί να κατασκευάσει 80 εκατομμύρια δόσεις των 20 χαπιών το 2022, με 30 εκατομμύρια δόσειςΧ20 το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι τα χάπι θα γίνει περιζήτητο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν 330 εκατομμύρια, η Βρετανία 65 εκατομμύρια και η Ευρωπαϊκή Ένωση 450 εκατομμύρια – χωρίς να υπολογίσουμε άλλες χώρες όπως ο Καναδάς ή η Αυστραλία.

Για να βγάλεις χρήματα πρέπει το προϊόν που πουλάς να είναι σπάνιο.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταβάλλει στη Pfizer 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια για 10 εκατομμύρια δόσειςΧ20 που θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2022, Κάθε δόση κοστίζει 530 δολάρια και το κόστος –που με τα ιατρικά έξοδα θα είναι μεγαλύτερο– δεν αναμένεται να καλυφθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πριν από ένα μήνα, ο αναλυτής της SVB Leerink, Geoffrey Porges, προέβλεψε ότι το χάπι θα αποφέρει στη Pfizer 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Αν υπολογίσει κανείς τα κέρδη από το εμβόλιο Covid, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Μπουρλά και ορισμένα κορυφαία στελέχη της Pfizer έγιναν δισεκατομμυριούχοι.

Πλήρες άρθρο

ν


Translate this post