FDA: Τα Rapid Test δίνουν ψευδή θετικά αποτελέσματα (video)

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

COVID

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ διέταξε την ανάκληση εκατομμυρίων Rapid Test αντιγόνου λόγω ψευδών αποτελεσμάτων.

Βρέθηκαν Rapid Test που δίνουν ψευδή θετικά αποτελέσματα. Image: Supplied

ν

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΌΣ Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ διέταξε την ανάκληση εκατομμυρίων Rapid Test αντιγόνου που υποτίθεται ότι δείχνουν εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό. Τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια δημοφιλή κιτ οικιακών δοκιμών αποσύρθηκαν, επειδή βγάζουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει το RT, ανακλήθηκαν 2.212.335 κιτ που παράγονται από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Ellume με έδρα την Αυστραλία και διανεμήθηκαν στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δείχνουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα για τον SARS-CoV-2, ανέφερε σε δήλωσή της την Πέμπτη η υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Ο FDA αναφέρει ότι η χρήση ελαττωματικών Rapid Test «ενδέχεται να έχει σοβαρές και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία επιφέροντας ακόμη και θάνατο», ψαρακτηρίζοντας την ανάκληση ως «κατηγορίας Ι» (Class I recall).

Το τεστ αντιγόνου, το οποίο ανιχνεύει πρωτεΐνες του κορονοϊού, εγκρίθηκε για χρήση έκτακτης ανάγκης από τον FDA πέρυσι. Διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά ηλικίας δύο ετών και άνω και χρησιμοποιεί δείγματα επιχρίσματος που λαμβάνονται από τη μύτη για να ανιχνεύσει εάν κάποιος έχει Covid.

Ορισμένες «συγκεκριμένες παρτίδες», που κατασκευάστηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ανακαλούνται τώρα στις ΗΠΑ, με την εταιρεία να λέει ότι συνεργάζεται με τις αρχές και αφαιρεί οικειοθελώς τα τεστ από την αγορά. Η εταιρεία έχει ζητήσει συγγνώμη «για τυχόν άγχος ή δυσκολίες που μπορεί να έχουν βιώσει [οι πελάτες] εξαιτίας ενός ψευδώς θετικού αποτελέσματος».

Κίνδυνοι από τα ψευδή αποτελέσματα

Τα ψευδή αποτελέσματα, που δείχνουν ότι ένα άτομο έχει κορονοϊό ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει, έχουν καταγγελθεί στον FDA σε τουλάχιστον 35 περιπτώσεις. Δεν έχουν εντοπιστεί ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, η ανακριβής διάγνωση θα μπορούσε να έχει απειλητικές για τη ζωή συνέπειες. Ένα άτομο μπορεί να λάβει λανθασμένη ή περιττή θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με αντιικά και αντισώματα, και να υποστεί επιπλέον επιβάρυνση της υγείας του, επειδή πρέπει να απομονωθεί από μέλη της οικογένειας και φίλους.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει τα άτομα στο να μην παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις, αναφέρει ο FDA.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ είχε εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των Rapid Test από τον Ιούλιο, όπως αποκαλύπτει το βίντεο του BBC που ακολουθεί. Κυβερνήσεις και ειδικοί όμως κωφεύουν, επειδή βγάζουν χρήματα από τις πωλήσεις.

Μόνο η βρετανική κυβέρνηση αγόρασε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο τεστ από την αμερικανική εταιρεία Innova Medical Group για την ανίχνευση ασυμπτωματικών περιπτώσεων Covid, κυρίως σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Τώρα, όλα αυτά τα τεστ αποδεικνύονται άχρηστα.
v

Covid lateral flow tests: Can we rely on rapid antigen testing? | BBC News
v

ν

 


Translate this post