Εγκάρσια μυελίτιδα: Η νέα θανατηφόρος παρενέργεια από το εμβόλιο της J&J

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

COVID/ΕΜΒΟΛΙΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

Φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα είναι η νέα παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson για την Covid-19.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων (ΕΜΑ) πρόσθεσε μια ακόμη θανατηφόρα παρενέργεια στον κατάλογο με τις ανεπιθύμητες επιδράσεις του σκευάσματος της J&J. Image: Reuters / Dado Ruvic / File Photo

ν

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ το Reuters, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (11/11), πως τo εμβόλιο Covid-19 της Johnson & Johnson είναι πιθανό να συνδέεται με σπάνια κρούσματα φλεγμονής στη σπονδυλική στήλη. Η σοβαρή νευρολογική πάθηση ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα.

Πρόκειται για φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και μούδιασμα των άκρων, ακράτεια και επεισόδια υπέρτασης που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η συγκεκριμένη πάθηση είχε οδηγήσει στην προσωρινή διακοπή των αρχικών κλινικών δοκιμών τόσο για το εμβόλιο της J&J όσο και για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα των χιμπατζήδων.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για πιθανή σχέση ανάμεσα στα εμβόλια mRNA και σπάνια κρούσματα πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου.

Πρόκειται για σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που σχετίζεται με φλεγμονή οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, ο εγκέφαλος, το δέρμα, τα μάτια ή το πεπτικό σύστημα.

Ακόμα, o EMA ερευνά αναφορές για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της Moderna με σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής (CLS), μια άλλη πάθηση που προκαλεί διαρροή υγρών από τα τριχοειδή αγγεία.

Όλες αυτές οι νέες σοβαρές ενδεχόμενες παρενέργειες έρχονται να προστεθούν στον ήδη μακρύ κατάλογο των δεκάδων χιλιάδων περιπτώσεων ανθρώπων που χτυπήθηκαν από σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων.

Και όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός με την περίφημη «αναμνηστική» τρίτη δόση…
ν

 


Translate this post