Πομπηία: Πώς ήταν η καθημερινή ζωή των σκλάβων (vid)

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα άψογα διατηρημένο δωμάτιο, που κάποτε κατοικούνταν από σκλάβους, ανακαλύφθηκε στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας.

Το υπνοδωμάτιο των σκλάβων με αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Image: Pompeii Archeological Park handout via Reuters

ν

ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν Ιταλοί αρχαιολόγοι, λίγο έξω από την Πομπηία. Βρήκαν ένα ιδιαίτερο οίκημα σε έπαυλη, με κρεβάτια και άλλα αντικείμενα, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως τόπο διαμονής οι σκλάβοι, Τα ευρήματα ρίχνουν φως στις συνθήκες διαβίωσης των δούλων στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη, που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου που έγινε στις 24 Αυγούστου 79 μ.Χ.

Τα σώματα του ιδιοκτήτη της βίλας κι ενός από τους σκλάβους ανακαλύφθηκαν πέρυσι σε άλλο σημείο της βίλας. Έπεσαν νεκροί την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν.
ν

Το υπνοδωμάτιο που σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση, περιλαμβάνει τρία ξύλινα κρεβάτια και μια σειρά άλλων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων αμφορείς, κεραμικές κανάτες και ένα δοχείο νυκτός. Image: Pompeii Archeological Park handout via Reuters
ν

Οι αρχαιολόγοι αποδίδουν την «εξαιρετική διατήρηση» του δωματίου στην τέφρα από την έκρηξη του Βεζούβιου, που σκέπασε την Πομπηία, διατηρώντας την μέχρι σήμερα.

Ο Gabriel Zuchtriegel, γενικός διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, χαιρέτισε τα ευρήματα στον ιστότοπο της Πομπηίας ως «υπενθύμιση της επισφαλούς πραγματικότητας των ανθρώπων που σπάνια εμφανίζεται σε ιστορικές πηγές».

Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η εξαιρετική αυτή ανακάλυψη «είναι σίγουρα ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα κατά τη διάρκεια της ζωής μου ως αρχαιολόγος».
ν

Pompei – La Stanza degli Schiavi | Pompeii Sites
ν

ν

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, «αυτή η νέα σημαντική ανακάλυψη εμπλουτίζει την κατανόησή μας για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της αρχαίας Πομπηίας, ιδιαιτέρως για μια κοινωνική τάξη για την οποία λίγα είναι γνωστά».

Η βίλα Civita Giuliana, έξω από τα τείχη της Πομπηίας, ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 2017 και από τότε έχουν αποκαλυφθεί πολλά εκπληκτικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός τελετουργικού άρματος και ενός στάβλου.
ν

Κάτοψη της ρωμαϊκής βίλας με το τμήμα των στάβλων και του υπηρετικού προσωπικού. Image: Pompeii Archeological Park handout via Reuters
ν

Βάσει του αρχαίου ρωμαϊκού νόμου, οι σκλάβοι θεωρούνταν res, δηλαδή «πράγματα», ανήκαν σε κάποιον ιδιοκτήτη και δεν τους αναγνωριζόταν νομική ατομικότητα.
ν

Image: Pompeii Archeological Park handout via Reuters
ν

Δύο από τα κρεβάτια ήταν μήκους 1,7 μέτρων, ενώ το τρίτο ήταν 1,4 μέτρων, στοιχεία που υποδεικνύουν πως το δωμάτιο ενδεχομένως χρησιμοποιείτο από μια μικρή οικογένεια σκλάβων, σύμφωνα, πάντα,  με τον υπουργό Πολιτισμού.

Το δωμάτιο, 16 τετραγωνικών μέτρων, με ένα μικρό παράθυρο ψηλά, χρησίμευε, επίσης, ως αποθηκευτικός χώρος τροφίμων, καθώς βρέθηκαν οκτώ αμφορείς τοποθετημένοι στις γωνίες του.
ν

 


Translate this post