Αρχαίο τελετουργικό άρμα ανακαλύφθηκε κοντά στην Πομπηία (vid)

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό τελετουργικό άρμα σε έπαυλη κοντά στην Πομπηία, έφερε στο «φως» η αρχαιολογική σκαπάνη.

Το τετράτροχο άρμα –ένας χωρίς προηγούμενο αρχαιολογικός θησαυρός– διέφυγε της προσοχής των αρχαιοκάπηλων που είχαν σκάψει σήραγγες και από τις δύο πλευρές του χώρου. 27 Φεβρουαρίου 2021. Handout Pompei Archaeological Park

ν

ΕΝΑ περίτεχνο ρωμαϊκό άρμα που χρησιμοποιείτο σε θρησκευτικές τελετές ανακαλύφθηκε «σχεδόν άθικτο» κοντά στην αρχαία πόλη της Πομπηίας, ανακοίνωσε η διεύθυνση του αρχαιολογικού πάρκου, χαρακτηρίζοντας το εύρημα «χωρίς προηγούμενο» σε ολόκληρη την Ιταλία.

Το σχεδόν τέλεια διατηρημένο τετράτροχο άρμα, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο, βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην Τσίβιτα Τζουλιάνα, περίπου 700 μέτρα από τα τείχη της αρχαίας Πομπηίας.

Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 2018, είχαν φέρει προηγουμένως στο φως τα λείψανα τριών αλόγων, ένα από τα οποία είχε ακόμη τα χαλινάρια του.

Η Πομπηία θάφτηκε κάτω από ηφαιστειακή τέφρα κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., θάβοντας ζωντανούς 2.000 έως 15.000 ανθρώπους.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν την πρόοδο των ανασκαφών.
ν

Το υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε το εύρημα «μοναδικό, χωρίς προηγούμενο στην Ιταλία». Handout Pompei Archaeological Park
ν

Οι αρχαιοκάπηλοι αν και είχαν σκάψει λαγούμια δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το άρμα. Handout Pompei Archaeological Park
ν

Το τετράτροχο άρμα φέρει πλούσια διακόσμηση από ξύλο, χαλκό και κασσίτερο. Handout Pompei Archaeological Park
ν

Σε ένα διακοσμητικό, ένας σάτυρος επιτίθεται σε μαινάδα. Handout Pompei Archaeological Park
ν

Ο Μάσιμο Οζάνα, ο απερχόμενος διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, δήλωσε ότι η άμαξα ήταν η πρώτη του είδους της που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, όπου μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί οχήματα που χρησιμοποιούνταν για εργασίες και μεταφορές αλλά όχι για τελετές όπως αυτό.

«Πρόκειται για μια εκπληκτική ανακάλυψη, η οποία εξελίσσει την αντίληψή μας για τον αρχαίο κόσμο», δήλωσε ο Οζάνα και πρόσθεσε ότι το άρμα πρέπει να χρησιμοποιείτο σε εορταστικές εκδηλώσεις της κοινότητας όπως παρελάσεις και θρησκευτικές πομπές».
ν

Archaeologists uncover ancient ceremonial carriage near Pompeii | World | WION News
ν

ν

 


Translate this post