Δραματική ανακάλυψη στην Πομπηία (vid)

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Την ώρα που προσπαθούσε να διασωθεί από την έκρηξη του Βεζούβιου, ένας τεράστιος βράχος καρφώθηκε πάνω του, συνθλίβοντάς του το κρανίο.

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν την ανακάλυψη στη διασταύρωση του Vicolo delle Nozze d’Argento και του πρόσφατα ανακαινισμένου Vicolo dei Balconi. Πηγή: Parco Archeologico di Pompei

ν

ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ Η ΤΥΧΗ. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον σκελετό ενός κατοίκου της Πομπηίας, ο οποίος, την ώρα που έφευγε για να σωθεί, χτυπήθηκε από ένα τεράστιο κομμάτι βράχου που έπεσε πάνω του με ορμή, συνθλίβοντας το πάνω μέρος του σώματος και το κρανίο.
Η σπονδυλική στήλη, η λεκάνη και τα κάτω άκρα διατηρούνται, μετά από δύο χιλιάδες χρόνια, σε άριστη κατάσταση.
Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν την ανακάλυψη στο σταυροδρόμι του Vicolo delle Nozze d’Argento και στο πρόσφατα ανακαινισμένο Vicolo dei Balconi, που βγάζει προς τη Via di Nola, έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Πομπηίας.
Η ειρωνεία είναι πως ο κάτοικος της Πομπηίας είχε επιζήσει της πρώτης εκρηκτικής φάσης του ηφαιστείου και στη συνέχεια αναζήτησε τη σωτηρία στη φυγή, κατά μήκος ενός δρόμου που τώρα καλύπτεται σε ένα παχύ στρώμα τέφρας.
Όμως στις πυροκλαστικές εκρήξεις που ακολούθησαν, ο θώρακας και το κρανίο του θύματος συντρίφτηκαν από ένα μεγάλο κομμάτι πέτρας που έπεσε πάνω του με την ταχύτητα ενός ακοντίου, έχοντας εκσφενδονιστεί βίαια από τον ηφαιστειακό άνεμο.
Η έκρηξη του Βεζούβιου που έγινε στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., κατέστρεψε και εξαφάνισε ολοκληρωτικά τρεις μεγάλες πόλεις: την Πομπηία, το Ηράκλειο (σημερινό Ερκολάνο) και τις Σταβίες.
Και οι τρεις πόλεις καλύφθηκαν από λάβα και ηφαιστειακή τέφρα πάχους 4 έως 6 μέτρων.
Την έκρηξη του ηφαιστείου περιέγραψε ο Πλίνιος ο Νεότερος, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής.
ν

Ο νεοανακαλυφθής σκελετός από διαφορετική γωνία, με την τεράστια πέτρα που συνέθλιψε το κρανίο και τον θώρακα να εξέχει απειλητικά από τη γη. Πηγή: Parco Archeologico di Pompei
ν

Η σπονδυλική στήλη, η λεκάνη και τα κάτω άκρα του θύματος διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Το κεφάλι πρέπει να βρίσκεται πολτοποιημένο κάτω από την πέτρα. Πηγή: Parco Archeologico di Pompei
ν

Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι ο σκελετός ανήκει σε έναν άνδρα 30 ετών, ο οποίος, πριν σκοτωθεί, είχε τραυματιστεί στην κνήμη από την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου. Αυτό πρέπει να δυσχέραινε την προσπάθεια διαφυγής από τον τόπο που θύμιζε κόλαση, στη διάρκεια της ανάπαυλας που ακολούθησε την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου.
Είτε γιατί δεν μπορούσε να τρέξει είτε γιατί ξεγελάστηκε από την προσωρινή ανάπαυλα του ηφαιστείου, ο νεαρός άνδρας άργησε να φύγει από την πόλη, με αποτέλεσμα να τον βρει η δεύτερη μανιασμένη έκρηξη του Βεζούβιου.
Ο αρχαιολόγος Massimo Osanna χαρακτηρίζει την ανακάλυψη ως ένα «εξαιρετικό εύρημα» που εμπλουτίζει τις γνώσεις μας σχετικά με τον «αρχαίο τρόπο ζωής, αλλά και την προσπάθεια των κατοίκων της Πομπηίας να διαφύγουν από την κόλαση της έκρηξης».
ν

ν

 


Translate this post