Ηράκλειο: ΤΝ θα διαβάσει αρχαία χειρόγραφα καμένα από τον Βεζούβιο (vid)

Κατηγορία Αρχαιολογία, Τεχνολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ελπίδες ότι αρχαία χειρόγραφα του Ηρακλείου που κάηκαν κατά την έκρηξη του Βεζούβιου θα διαβαστούν με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).

Ένας από τους απανθρακωμένους παπύρους της αρχαίας πόλης του Ηρακλείου, δίπλα στην Πομπηία, που οι επιστήμονες ευελπιστούν να διαβάσουν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Image: Diamond Light Source / PA. Πηγή: Supplied

ν

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο, η οποία συνδυάζει την ισχυρή ακτινοβολία ακτίνων-Χ του σύγχροτρου με την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), αισιοδοξώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να «ξετυλίξουν» ψηφιακά εύθραυστους παπύρους της συλλογής του Ηρακλείου Καμπανίας (Herculaneum scrolls), που είχαν θαφτεί και απανθρακωθεί κατά τη φονική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., η οποία κατέστρεψε τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλειο (σημ. Ερκολάνο, λατ. Ερκουλάνουμ).

Η πρώτη έκρηξη του Βεζούβιου σύμφωνα με τους ιστορικούς, που κατάστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στη λάβα, τρεις μεγάλες πόλεις: την Πομπηία, το Ηράκλειο (σημερινό Ερκολάνο) και τις Σταβίες, έγινε το 79 μ.Χ. Την έκρηξη την περιέγραψε ο Πλίνιος ο Νεότερος, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής.
ν

Άποψη του Ηρακλείου όπως είναι σήμερα. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Εσωτερικό οικίας στο Ηράκλειο. Πηγή: flickr
ν

Παρά τη σπουδαιότητά του, το Ηράκλειο δεν απέκτησε ποτέ τη φήμη της Πομπηίας. Αυτό οφείλεται στη διαφορά των δύο πόλεων αλλά και τον διαφορετικό τρόπο που καταστράφηκαν από ην έκρηξη του ηφαιστείου.

Η Πομπηία θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή στάχτη σε μια μακρύτερη χρονική περίοδο, ενώ το Ηράκλειο σκεπάστηκε σχεδόν αμέσως από την καυτή λάβα της έκρηξης. Το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοι της Πομπηίας να πεθάνουν μέσα στην αγωνία από ασφυξία και το μονοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα τα σώματά τους να μουμιοποιηθούν από την τέφρα που μετέφεραν τα πυροκλαστικά κύματα.

Αντίθετα στο Ηράκλειο οι κάτοικοι πέθαναν σχεδόν αμέσως. Η λάβα έκαψε ρούχα και σάρκες, και έμειναν μόνο οι σκελετοί τους.
ν

Σκελετοί κατοίκων του Ηρακλείου. Πηγή: flickr
ν

Οι δύο πόλεις διέφεραν και στον τρόπο ζωής. Η Πομπηία ήταν μια κοσμική πόλη με πολλούς κατοίκους, πολλά δημόσια κτίρια και πολυτελή σπίτια, δύο θέατρα, ένα μεγάλο γυμναστήριο και ιαματικά λουτρά.

Το Ηράκλειο είχε λιγότερους κατοίκους, αλλά διέθετε μια φημισμένη βιβλιοθήκη, που προσέλκυε λόγιους και στοχαστές. Το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης σώθηκε αλλά οι πάπυροι βρίσκονται σε απανθρακωμένη κατάσταση, έτσι που είναι αδύνατο να διαβαστούν.
ν

Απανθρακωμένος παπυρικός κύλινδρος από το Ηράκλειο. Image: Andrew Brookes / Diamond Light Source Ltd. Πηγή: Supplied
ν

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν στο μέλλον να διαβάσουν τα αρχαία κείμενα με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Σε πρώτη φάση η επιχείρηση αφορά δύο παπύρους, που έως τώρα ποτέ δεν έχουν ανοιχτεί και διατηρούνται στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι, καθώς και άλλα τέσσερα τεμάχια παπύρων της αρχαίας βιβλιοθήκης του Ηρακλείου, που ήρθε στο φως στα μέσα του 18ου αιώνα κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα.

Οι πάπυροι εξετάστηκαν και σαρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του σύγχροτρου Diamond Light Source στην Οξφόρδη της Βρετανίας, έναν επιταχυντή σωματιδίων που παράγει φωτεινή ακτινοβολία πολύ πιο ισχυρή και από τον Ήλιο.
ν

Η ομάδα επιστημόνων που έχει αναλάβει το διάβασμα των παπύρων με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μπροστινή σειρά: Jens Dopke, Brent Seales, Francoise Berard και Christy Chapman. Πίσω σειρά: Robert Atwood και Thomas Connolley. Image: Diamond Light Source Ltd. Πηγή: Supplied
ν

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τον Guardian, ελπίζουν ότι, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ενός υπό ανάπτυξη νέου ειδικού αλγόριθμου μηχανικής μάθησης), θα μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν το κείμενο των παπύρων, το οποίο αναμένεται να είναι είτε ελληνικό είτε λατινικό. 

Οι ψηφιακές εικόνες των παπύρων που δημιουργήθηκαν από το σύγχροτρο, θα αναλυθούν στη συνέχεια από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κεντάκι στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Μπρεντ Σιλς (Brent Seales). Προς το παρόν, οι επιστήμονες «εκπαιδεύουν» τον αλγόριθμο τους για να μπορεί να διαβάσει τα γράμματα των παπύρων, μια διαδικασία που θα πάρει μήνες. Η ομάδα του Σιλς είχε προηγουμένως «ξετυλίξει» ψηφιακά μια εβραϊκή περγαμηνή ηλικίας 1.700 ετών, που είχε βρεθεί σε μια συναγωγή στο Ισραήλ, αποκαλύπτοντας ότι περιείχε αποσπάσματα από το Λευιτικό.
ν

HERCULANEUM – Italy [HD] | Swiss Travel Channel
ν

ν

 


Translate this post