Τι έκανε αυτός ο άνθρωπος την ώρα που πέθαινε; (vid)

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

• Πιθανώς αυτός ο κάτοικος της Πομπηίας αυνανιζόταν την ώρα που έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. που έθαψε την πόλη.

• Βίντεο που δείχνει πώς καταστράφηκε η πόλη, στο τέλος του άρθρου.

Ποιες ήταν οι τελευταίες στιγμές αυτού του ανθρώπου της Πομπηίας; Άραγε τις τελευταίες στιγμές της ζωής του αυνανιζόταν, όπως υποθέτουν πολλοί από τη στάση του σώματός του; Πηγή: Pompeii Archaeological Park Instagram
ν

Η ΠΟΜΠΗΙΑ ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη. Αν και περιήλθε στα χέρια των Ρωμαίων, είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνικό πολιτισμό. Η τοποθεσία της και το κλίμα της ήταν περίφημα, πράγμα που την έκανε το καλύτερο θέρετρο της αρχαίας Ρώμης. Πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν χτίσει πάνω στους σκεπασμένους με αμπέλια λόφους της, όμορφες εξοχικές επαύλεις, τις οποίες στόλιζαν με διάφορα έργα τέχνης.
Όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια, η Πομπηία ήταν πόλη ανθηρή, με πληθυσμό 20.000-30.000 κατοίκους. Το 62 μ.Χ. έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός, που συντάραξε την ωραία και πλούσια αυτή πόλη. Αλλά ο σεισμός αυτός δεν ήταν παρά το προμήνυμα για την ολοσχερή καταστροφή της.
Πράγματι λίγα χρόνια αργότερα, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε τα πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, την εύθυμη, σπάταλη και πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη.
Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, η οποία σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου. Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της Πομπηίας τη θεομηνία, άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, παίρνοντας ο καθένας ό,τι μπορούσε να προφτάσει τις συνταρακτικές εκείνες στιγμές. Πολλοί όμως άλλαξαν γνώμη και ξαναγύριζαν, αλλά τους έπιανε παραλυσία από τη σκόνη και τον καπνό.
Ύστερα από το σύννεφο της στάχτης, κατέκλυσε την πόλη μια αφάνταστη καταιγίδα από ηφαιστειακά αναβλήματα και κίσσηρι (ελαφρόπετρα), που την σκέπασαν σε ύψος 3 και περισσοτέρων μέτρων, πάνω δε σ’ αυτές επικάθησε νέο στρώμα από στάχτη και πέτρες, ώστε η σημερινή επίχωση φτάνει τα 6-7 μέτρα. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.000 άτομα τάφηκαν ζωντανά και πέθαναν έτσι από ασφυξία.
ν

Η Πομπηία και στο βάθος ο Βεζούβιος σε φωτογραφία του 1923. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η θαμμένη πόλη ξεχάστηκε και κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή της. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1592, κατά τις εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου υδραγωγείου της πόλης Τόρε Ανουντσιάτα που βρίσκεται εκεί κοντά. Οι ανασκαφές έφεραν την Πομπηία ζωντανή στα μάτια μας, αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της.
Διασώθηκαν, προστατευμένες απ’ τη φθορά του χρόνου, όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους, η αγορά, οι πολυάριθμοι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σπίτια.
Διασώθηκαν και λεπτομέρειες που μας δείχνουν τον ξαφνικό θάνατο της πόλης, από την καθημερινή ζωή που διακόπηκε απότομα. Άνθρωποι που έτρωγαν ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα, άνθρωποι που πνίγηκαν απ’ τις αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν απ’ το φριχτό θάνατο. Στα τραπέζια των πανδοχείων βρέθηκαν παρατημένα κύπελλα και πιάτα, ενώ σε μια εσωτερική αυλή βρέθηκαν τα σώματα επτά παιδιών που ο θάνατος τα είχε προλάβει την ώρα που έπαιζαν.
ν

#DirectorInsight. Pompei, Insula Occidentalis. Calco in gesso di una vittima dell’eruzione. Ph Direttore Generale Prof. Massimo Osanna #Pompei #Pompeii #PompeiiTempusVita

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pompeii (@pompeii_parco_archeologico) στις


ν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η παραπάνω φωτογραφία του μουμιοποιημένου σώματος ενός άνδρα της Πομπηίας, σε μια περίεργη στάση, στην οποία το θύμα της έκρηξης του Βεζούβιου φαίνεται ότι εκείνες τις τραγικές ώρες αυνανιζόταν.
Όπως ήταν φυσικό, το διαδίκτυο πήρε φωτιά, με τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν.
Οι χρήστες του Twitter άρχισαν να… συγχαίρουν τον άγνωστο αρχαίο άνδρα, άλλοι για την τόλμη του να αψηφήσει το ηφαίστειο, άλλοι για το ότι θέλησε να πεθάνει μέσα στην ηδονή, ενώ κάποιοι είδαν στο πρόσωπό του έναν πρώιμο… σοσιαλιστή!
Το πιο ευφυές σχόλιο πάντως ήταν αυτό του χρήστη Brian Lagos που έγραψε: «Τώρα ξέρω ποιος ήμουν στην προηγούμενη ζωή μου».


ν

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Πιερ Πιέρο Πετρόνε (Pier Piero Petrone), τα θύματα της έκρηξης πέθαναν από θερμικό σοκ, καθώς τα όργανά τους άρχισαν να «μαγειρεύονται» στο εσωτερικό του σώματός τους, ενώ όλα φέρουν βαθιά εγκαύματα τέταρτου βαθμού.
«Είναι αστείο να υποθέτουμε ότι ο άνθρωπος αυτός αυνανιζόταν. Το άτομο στη φωτογραφία είναι ένας ενήλικας, που πέθανε από την θερμότητα της πυροκλαστικής έκρηξης. Τα δηλητηριώδη αέρια και το νέφος της τέφρας που σκέπασε την πόλη σκότωσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, με τα χέρια και τα πόδια των θυμάτων να κάμπτονται εξαιτίας της υψηλής θερμότητας», αναφέρει ο δρ. Πετρόνε, προσθέτοντας ότι τα μέλη του άντρα να κατέληξαν σε μια αυνανιστική στάση μεταθανάτια.

ν


ν

 


Translate this post