Αφγανιστάν: Πατέρας πούλησε την 9χρονη κόρη του για να μπορέσει να φάει (vid)

Κατηγορία NEWS, Κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η συγκλονιστική στιγμή που ένας Αφγανός πατέρας πουλάει την 9χρονη κόρη του σε έναν 55χρονο άνδρα, για να αγοράσει φαγητό.

Η Παρβάνα Μαλίκ, 9 ετών, την οποία πούλησε ο πατέρας της σε έναν 55χρονο άνδρα, για να μπορέσει να αγοράσει φαγητό. Πηγή: CNN / screenshot

ν

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ. Ένας Αφγανός πατέρας, που αναγκάστηκε να πουλήσει την εννιάχρονη κόρη του σε έναν 55χρονο άντρα ως νύφη για να μπορεί να αγοράσει φαγητό, παρακάλεσε τον νέο σύζυγο του παιδιού του να μην τη χτυπήσει.

«Αυτή είναι η νύφη σου… σε παρακαλώ να μην την χτυπάς», είπε ο πατέρας-πωλητής στον αγοραστή, δίνοντάς του την κόρη του.

Γενικότερα στον αραβικό κόσμο και σε χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όπου η γυναίκα δεν θεωρείται άνθρωπος, ο ξυλοδαρμός των γυναικών δεν είναι απλώς καθημερινό φαινόμενο, αλλά καθήκον που επιτάσσει το Κοράνι.

Ο πατέρας λοιπόν της 9χρονης Παρβάνα Μαλίκ (Parwana Malik), ο Αμπντούλ, παρακάλεσε κλαίγοντας τον αγοραστή, ονόματι Κόρμπαν, να μην κάνει κακό στο παιδί του.

Η οικογένεια του Αμπντούλ Μαλίκ είναι μια ανάμεσα σε δεκάδες άλλες που αναγκάζονται να πουλήσουν τις μικρές τους κόρες σε πλούσιους γαμπρούς για να παντρευτούν και να επιβιώσουν αυτές και οι οικογένειές τους.

Το ίδιο γινόταν και τον 3ο αιώνα μ.Χ. κατά την παρακμή της ρωμαϊκής ηγεμονίας, όταν ολόκληρες οικογένειες από την Ανατολή πουλιόνταν οικειοθελώς ως σκλάβοι σε πλούσιους Ρωμαίους προκειμένου να ζήσουν.
ν

CNN witnesses 9-year-old being sold for marriage to 55-year-old man | CNN
v

v

Όταν η 9χρονη Παρβάνα έμαθε για την πώλησή της στον 55χρονο άνδρα, είπε: «Ο πατέρας μου με πούλησε γιατί δεν έχουμε ψωμί, ρύζι ή αλεύρι. Με πούλησε σε έναν γέρο».

Στα μάτια της μικρής κοπελίτσας, ο 55χρονος γαμπρός είναι γέρος.
ν

Αγοραστής και πωλητής δίνουν τα χέρια για το κλείσιμο της συμφωνίας. Στη συνέχεια ο αγοραστής κατέβαλε στον πατέρα το συμφωνηθέν ποσό. Πηγή: CNN / screenshot
ν

Η μικρή νύφη παραδίδεται από τους γονείς της στον αγοραστή. Ο πατέρας της, ο Αμπντούλ Μαλίκ, γεμάτος ενοχές, ξέσπασε σε κλάματα, λέγοντας στον αγοραστή να μην κάνει κακό στο παιδί του. «Αυτή είναι η νύφη σου. Παρακαλώ να την προσέχετε. Είσαι υπεύθυνος τώρα, σε παρακαλώ να μην την χτυπάς». Πηγή: CNN / screenshot
ν

Η οικογένεια της Παρβάνα είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή για να ζήσει. Στο Αφγανιστάν είναι πολλές οι άπορες οικογένειες που αναγκάζονται να πουλήσουν τις μικρές κόρες τους για να επιβιώσουν, καθώς η χώρα βυθίζεται περαιτέρω σε μια ανθρωπιστική κρίση.

Η Παρβάνα και η οικογένειά της ζουν σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στη βορειοδυτική επαρχία Badghis τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εοιβιώνουν με ανθρωπιστική βοήθεια και με εργασία από την οποία κερδίζουν περίπου 2 ευρώ την ημέρα.

Η Παρβάνα είναι η δεύτερη κόρη της οικογένειας που πουλιέται. Πριν λίγους μήνες πούλησαν μια άλλη κόρη, η οποία ήταν 12 ετών. Με την πώληση των κοριτσιών η οικογένεια του Αμπντούλ καταφέρνει και επιβιώνει.

Ο Αμπντούλ πούλησε την Παρβάνα για 200.000 Αφγάνι, όπως ονομάζεται το τοπικό νόμισμα (περίπου 1.900 ευρώ), με τη μορφή μετρητών, προβάτων και γης. Με τα χρήματα αυτά θα συντηρήσει την οικογένειά του για μερικούς μήνες μέχρι να βρει έναν άλλο τρόπο να συγκεντρώσει χρήματα για να επιβιώσουν αυτός και η οικογένειά του.

Η Παρβάνα δεν είναι το μόνο κορίτσι που πουλιέται. Ένα άλλο κορίτσι, ηλικίας 10 ετών, περνά τις μέρες του κλαίγοντας, καθώς περιμένει την ημέρα που θα πουληθεί σε έναν 70χρονο για να βοηθήσει την οικογένειά της να ξεπληρώσει τα χρέη της.

Μια άλλη εννεαμελής οικογένεια ετοιμάζεται να πουλήσει τις τετράχρονες και τις εννιάχρονες κόρες της για να έχει αρκετά χρήματα για φαγητό.
ν

Η Magul, 10 ετών, περνά τις μέρες της κλαίγοντας καθώς περιμένει την ημέρα που θα πουληθεί σε έναν 70χρονο άνδρα για να βοηθήσει την οικογένειά της να ξεπληρώσει τα χρέη της. Πηγή: CNN / screenshot
ν

Ο πατέρας της οικογένειας είπε στο CNN ότι θα πουλήσει τα κορίτσια για 10.000 Αφγάνι (περίπου 800 ευρώ) το καθένα.

Η Zaiton, η τετράχρονη κόρη, είπε ότι καταλαβαίνει γιατί πρέπει να πουληθεί. «Επειδή είμαστε μια φτωχή οικογένεια και δεν έχουμε φαγητό να φάμε».

Η γιαγιά των κοριτσιών, Rokshana, είπε ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου: «Αν είχαμε φαγητό ή κάποιον να μας βοηθήσει, δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Το Αφγανιστάν ήταν ανέκαθεν φτωχό, αλλά από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, η οικονομία της χώρας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμνού.
ν

Οι οικογένειες στο Αφγανιστάν αναγκάζονται να πουλήσουν τα παιδιά τους για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς η οικονομία της χώρας βουλιάζει. Φωτογραφία: Γυναίκες με τα παιδιά τους περιμένουν ιατρική περίθαλψη στην επαρχία Χελμάντ. Image: Supplied
ν

 


Translate this post