Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Βυζάντιο και Κίνα: Σχέσεις και Παραλληλίες»

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το διεθνές συνέδριο θα διεξαχθεί 2 και 3 Οκτωβρίου 2021 στο Μυστρά και θα μεταδοθεί από το κανάλι του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας στο YouTube.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ν

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Βυζαντινών και Μεταβυζαντικών Σπουδών Βενετίας είναι το μοναδικό Ινστιτούτο-Ερευνητικό Κέντρο του εξωτερικού που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και εποπτεύεται από το υπουργείο Εξωτερικών. Με τις πολυποίκιλες δράσεις αποτελεί ένα φάρο ελληνικού πολιτισμού στην καρδιά της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της προαγωγής συνεργασιών και συνεργειών σε παγκόσμιο επίπεδο το Ινστιτούτο διοργανώνει, από κοινού με το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Βυζάντιο και Κίνα: Σχέσεις και Παραλληλίες».

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Πλειάδα ακαδημαϊκών από την Ευρώπη και την Κίνα θα συμμετάσχουν με παρεμβάσεις στο πλαίσιο των θεματικών του συνεδρίου που καλύπτουν την ευρεία προβληματική που αφορά τις παραμέτρους των μακρών σχέσεων Βυζαντίου και Κίνας, η οποία αποκτά αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες που έρχονται τελευταία στο φως, όσο και με τη διαρκώς αυξανόμενη παρουσία της Ευρασίας  στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή.

Εμπορικές σχέσεις, θρησκευτικές αποστολές, πολιτιστικές ανταλλαγές, πνευματικές αναζητήσεις και υλικός πολιτισμός, αποδεικνύουν ότι το Βυζάντιο αποτέλεσε τη γέφυρα ανάμεσα στους λαούς της Ευρασίας και στον Δυτικό κόσμο, εγκαινιάζοντας πολιτικές συνεργασιών, αλλά και ανταγωνισμού, καινοτομώντας σε πολλά πεδία και απαντώντας με δυναμισμό στα όρια που έθετε η γεωγραφία και οι διαφορετικές πολιτιστικές αναφορές.

Εμπορικές, διπλωματικές ακόμη και τουριστικές σχέσεις Ευρώπης και της αυτοκρατορίας Χαν της Κίνας υπήρχαν ήδη από την εποχή της ρωμαϊκής ηγεμονίας, σαν αποτέλεσμα του δρόμου που άνοιξε προς Ανατολάς ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν τους Κινέζους με την ελληνική λέξη «Σήρες» και τη χώρα τους «Σήρικα», δηλαδή «χώρα του μεταξιού».

Το διεθνές συνέδριο θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Οκτωβρίου 2021 στο Μυστρά και θα αναμεταδοθεί απευθείας από το κανάλι του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας στο YouTube.

Σύνδεσμοι:

2 Οκτωβρίου 2021:

https://youtu.be/cfCZ-Qp6VgI

3 Οκτωβρίου 2021:

https://youtu.be/iERjwK_ntDw
v

 


Translate this post