Μάτι: Υπήρχε χρόνος να φύγουν οι κάτοικοι… περπατώντας!

Κατηγορία Ελλάδα

ΠΟΡΙΣΜΑ

Youmagazine Newsroom

 

Αποκαλυπτικό πόρισμα για το Μάτι: «Η μη έγκαιρη εντολή για απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής».

“Καίει” Πυροσβεστική, Αστυνομία, Περιφέρεια (Ρένα Δούρου) και Πολιτική Προστασία το πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Πηγή: News Media

ν

«Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από τη γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης. Η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής».
Αυτό είναι το συμπέρασμα του πορίσματος για την τραγωδία στο Μάτι, που συνέταξε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσος.
Υπήρχε αρκετός χρόνος για να γίνει η εκκένωση του οικισμού στο Μάτι και να μην θρηνήσουμε τόσα θύματα, αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για τη φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πόρισμα, υπολογίζοντας ότι ένας πεζός διανύει περίπου 80 μέτρα το λεπτό, οι κάτοικοι θα μπορούσαν να είχαν απομακρυνθεί από την πύρινη λαίλαπα μέσα σε 15 με 20 λεπτά… περπατώντας!
Αυτό βέβαια με τη βασική προϋπόθεση ότι κάποιος θα τους ειδοποιούσε εγκαίρως και θα τους ζητούσε να εκκενώσουν τα σπίτια τους. 
Το πόρισμα επιρρίπτει σοβαρότατες ευθύνες για την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα, στους αρμόδιους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας Αττικής και της Πολιτικής Προστασίας.

ν

ν

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», στο πόρισμα αναφέρεται ότι στις 17:30 της 23ης Ιουλίου ελικόπτερο πετούσε πάνω από το Νταού Πεντέλης, το οποίο και ενημέρωσε το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης ότι η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια και κινείται απειλητικά προς τα ανατολικά. 
Παρ’ όλα αυτά, και ενώ υπήρξε ειδοποίηση ότι η φωτιά απειλούσε σπίτια και οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που θα μπορούσαν από μόνοι τους να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους, δεν δόθηκε καμία εντολή εκκένωσης. 
Μεγάλη ευθύνη επιρρίπτεται επίσης στην Αστυνομία, η οποία οδήγησε όλα τα αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο του Ματιού, όταν ήδη είχαν μπλοκάρει και οι κάθετες οδοί, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν δεκάδες άνθρωποι.
ν

Παραποίηση στοιχείων

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης έρευνα για τις κινήσεις και τον ρόλο αξιωματικών της Πυροσβεστικής για παραποίηση στοιχείων που σχετίζονται με την ώρα της φωτιάς. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας, πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονταν στην Κινέττα για την κατάσβεση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει εκεί, φαίνονται να επιχειρούν και στο Μάτι, ενώ σε μια άλλη περίπτωση, ένα άλλο όχημα εμφανίζεται πρώτα να φτάνει στη φωτιά και μετά από ώρα να ενημερώνεται να σπεύσει εκεί!
Επίσης πολλά στοιχεία εμφανίζονται να έχουν περαστεί στο σύστημα χειροκίνητα, δημιουργώντας πρόσθετες υποψίες ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη ευθυνών.
Όσον αφορά, τέλος, στην πρώτη ειδοποίηση προς το Κέντρο για τη φωτιά, μέσω GPS από το ΠΣ 3993 προκύπτει ότι η πρώτη κινητοποίηση και ειδοποίηση έγινε στις 16:41 και όχι στις 16:49:27 όπως αναφέρει έγγραφο της πυροσβεστικής.
Αυτά αναφέρει εν περιλήψει το πόρισμα που συνέταξε ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσος.
ν

Υποκρισία. Ο Τσίπρας φτάνει στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι το βράδυ της 23ης Ιουλίου γνωρίζοντας ότι υπάρχουν νεκροί. Αργότερα μπροστά στις κάμερες θα παιχτεί «Το θέατρο της Δευτέρας». Image: Supplied
ν

Ρένα Δούρου: «Ο πρωθυπουργός άφησε ολόκληρο
βραβείο για να έρθει στην Ελλάδα»!

Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που έχει κληθεί από τον εισαγγελέα ως ύποπτη για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, αλλά και ως ύποπτη για τους θανάτους από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον πρωθυπουργό.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το βράδυ της 23ης Ιουλίου όταν γινόταν η ενημέρωση του Τσίπρα στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε ότι υπάρχουν νεκροί –κάτι που γνώριζαν όλοι οι δημοσιογράφοι– η Ρένα Δούρου υπεραμύνθηκε του πρωθυπουργού λέγοντας ότι άφησε ολόκληρο βραβείο στο Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για να επιστρέψει εσπευσμένα στην Ελλάδα, τη στιγμή που θα μπορούσε κάλλιστα να παραμείνει και να παραλάβει το βραβείο!
Πρόκειται για το βράδυ όπου στήθηκε το θέατρο εξαπάτησης του ελληνικού λαού μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, με τον πρωθυπουργό, για ν’ αποφύγει το πολιτικό κόστος, να υποκρίνεται τον αφελή και να ρωτά πότε θα «σηκωθούν» τα αεροπλάνα το πρωί της επομένης, την ώρα που η φωτιά στο Μάτι είχε σβήσει αφήνοντας πίσω της 99 νεκρούς.
Όσο για τον εαυτό της, είπε ότι είναι ανεύθυνη, καθώς δεν είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας να σβήνει φωτιές!
ν

 


Translate this post