Φρουροί του Δάσους: Μια πρόταση για να σωθούν τα δάση και η χώρα (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον, Ελλάδα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΕΛΛΑΔΑ

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά

 

Υπό τις συνθήκες που ζούμε, για να προστατεύσουμε τις περιουσίες, τα σπίτια και τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, πρέπει να δημιουργήσουμε άμεσα ομάδες προστασίας των δασών.

Οι κάτοικοι χωριών και οικισμών κοντά σε δάση, θα συγκροτήσουν ομάδες από Έλληνες πολίτες που θα περιπολούν στις περιοχές κινδύνου και θα αποτρέπουν τους εμπρησμούς.

Οι Φρουροί του Δάσους μπορούν να φέρουν ειδικό περιβραχιόνιο ή άλλο διακριτικό, και σφυρίχτρα για να ειδοποιούν τους συναδέλφους τους. Αποστολή τους η φύλαξη του δάσους από λαθροθήρες, από την κοπή δέντρων, από εκείνους που θέλουν να το αποψιλώσουν για βοσκή, από καταπατητές και από εμπρηστές. Πηγή: News Media

ν

Τα γεγονότα

Αττική και Εύβοια 3-9 Αυγούστου 2021. Οι ανεξέλεγκτες φωτιές που ξέσπασαν στη χώρα μας από τα χέρια εμπρηστών που εξυπηρετούσαν οικονομικά συμφέροντα, κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια, έκαψαν ζώα, καλλιέργειες, επιχειρήσεις και δημιούργησαν ένα στρατό 40.000 ζωντανών-νεκρών που έγιναν πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα τους.

Μόνο στο δήμο Μαντουδίου κάηκαν 450.000 στρέμματα από τα συνολικά 550.000 στα οποία επεκτείνεται ο δήμος. Στη Βαρυμπόμπη 70.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.

Προκειμένου να προστατεύσουμε τα δάση, τα σπίτια και τα χωριά της χώρας μας, οι κάτοικοι των περιοχών, οι οποίες απειλούνται κάθε καλοκαίρι με πυρκαγιά, θα πρέπει να συγκροτήσουν ομάδες περιφρούρησης του δάσους και των περιουσιών τους.

Μάτι 23 Ιουλίου 2018. Μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από μικρή εστία στη Νταού Πεντέλης, έφτασε μέσα σε λίγες ώρες στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια και αφήνοντας πίσω της 102 νεκρούς.

Είναι η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα.

Αυτή η ανείπωτη καταστροφή άφησε μεγάλες πληγές πίσω της, διαλύοντας ανθρώπινες ζωές, οικογένειες και ολόκληρες κοινότητες.

Ηλεία 28 Ιουνίου 2007. Μια σειρά από δασικές πυρκαγιές, κυρίως στην Ηλεία, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια και περισσότερα από 268.834 εκτάρια (περ. 2.700 τετρ. χλμ) γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.

Το ύψος της καταστροφής αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ, οι δε καπνοί από τις πυρκαγιές ήταν ορατοί από το διάστημα (δορυφόρος Terra της NASA).

Και αυτή η καταστροφή άφησε σημάδια και τραγικά επακόλουθα στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Πολίτες Φρουροί του Δάσους

Πρόκειται για ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν αυτοβούλως και οικειοθελώς την περιφρούρηση των δασών που υπάρχουν πέριξ του τόπου (πόλη, κοινότητα, χωριό, οικισμός) στον οποίο διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά, έχουν δηλαδή σπίτι, γεωργικές εγκαταστάσεις, εξοχικές κατοικίες κτλ.

Οι ομάδες αυτές συγκροτούνται από πολίτες που κατοικούν κοντά στην περιοχή ενδιαφέροντος, είναι φίλοι και γνωστοί ή συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς.
ν

Ινδία, Μάιος 2020. Φρουροί του Δάσους (Forest Officers) σε περιπολία. Ανάμεσα στα καθήκοντά τους είναι η προστασία της άγριας ζωής, η τακτική επιθεώρηση των δασών, η αναδάσωση και η προστασία από πυρκαγιές. Πηγή: ipleaders
ν

Γυναικεία ομάδα Φρουρών του Δάσους που προστατεύει τον ιερό χώρο Gir στην πολιτεία Γκουτζαράτ , όπου μεταξύ άλλων φιλοξενούνται λιοντάρια. Πηγή: BBC

ν

Είναι ανεξάρτητες ομάδες που αναλαμβάνουν την φρούρηση των δασών και την προστασία τους από τους εμπρηστές, ιδίοις δυνάμεις και με δικά τους έξοδα, χωρίς να έχουν εξάρτηση από καμία ιδιωτική ή δημόσια αρχή, σύλλογο, σωματείο, συνεταιρισμό, υπηρεσία κτλ.

Κυρίως αναλαμβάνουν την φύλαξη και προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Καθήκοντα των Φρουρών του Δάσους

Α) Συγκροτούν ομάδες περιπολίας όλο το 24ωρο κατά τη θερινή περίοδο (π.χ. σε τέσσερις εξάωρες βάρδιες) για την παρακολούθηση τυχόν ύποπτων ενεργειών με σκοπό την πρόκληση πυρκαγιάς.

Β) Μόλις αντιληφθούν κάποια εστία φωτιάς, ανεξαρτήτως της αιτίας που την προκάλεσε, προσπαθούν αμέσως να την περιορίσουν και να τη σβήσουν, πριν αυτή εξαπλωθεί και γίνει ανεξέλεγκτη.

Γ) Στις δασώδεις περιοχές δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα σπίτια και τις κοινότητες και έχουν στη διάθεσή τους, σε συνεννόηση με τον δήμο ή την περιφέρεια, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα.
ν

Φρουροί του Δάσους. Οι αφανείς ήρωες που προστατεύουν την φυσική κληρονομιά της Ινδίας. Εδώ η βραβευμένη με Πράσινο Όσκαρ σκηνοθέτιδα Ashwika Kapur, αποτίει φόρο τιμής στους άνδρες και τις γυναίκες που προστατεύουν με κίνδυνο της ζωής τους τα παρθένα δάση της Ινδίας. Πηγή: Earthcare Films

ν

Πόροι και εφόδια

Οι ομάδες των πολιτών θα φέρουν περιβραχιόνιο ή κάποιο άλλο διακριτικό αναγνώρισης και όπως οι πρόσκοποι παλιά, θα μπορούν να έχουν ατομικό τσεκούρι και φτυάρι για την κοπή κλαδιών ή τη ρίψη χώματος για το σβήσιμο μιας φωτιάς.

Οι κάτοικοι θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι ή με έρανο τα μέσα που θα χρησιμοποιούν (ποδήλατα, μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα, κινητά, κιάλια, παγούρια, πλαστικές χειροπέδες, ξηρά τροφή κτλ.) και δεν θα εξαρτώνται από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Όταν παίρνεις χρήματα από κάποιον, ακόμη και ως δωρεά, εξαγοράζεσαι από αυτόν και κάνεις ό,τι σου πει εκείνος.

Όσα χρήματα και αν απαιτηθεί να ξοδέψουν είναι μηδαμινά αν συγκριθούν με την καταστροφή που θα πάθουν αν αφήσουν να καεί το χωριό τους, ο οικισμός τους, το σπίτι τους και ο τόπος που τους δίνει δουλειά και ζωή.

Για παράδειγμα στο Μεξικό, οι ομάδες των πολιτών που φρουρούν τα δάση δεν έχουν καμία σχέση με την Πυροσβεστική υπηρεσία ή το Δασαρχείο, ούτε είναι δασοφύλακες. Προστατεύουν τον χώρο γύρω από τα σπίτια και τις περιουσίες τους και δεν υπάρχει κανείς νόμος που να το απαγορεύει.

Όταν φτάσουν στο σημείο να καλέσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, σημαίνει ότι έχουν αποτύχει στο έργο τους που είναι η άμεση και έγκαιρη κατάσβεση της φωτιάς,
ν

Φρουροί του Δάσους στο Εθνικό Πάρκο Ranthambore της Ινδίας. Καθημερινά περπατούν πολλά χιλιόμετρα για να προστατεύσουν το δάσος. Πηγή: Ranthambore National Park

ν

Για το έργο αυτό δεν απαιτείται κάποια ειδική εκπαίδευση. Άλλωστε υπάρχουν πυροσβέστες που δεν γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν απέναντι σε μια φωτιά.

Επίσης οι Φρουροί του Δάσους δεν έχουν καμία σχέση με τους εθελοντές πυροσβέστες.

Στόχος είναι η αποτροπή των εμπρηστών, η κατά το δυνατόν σύλληψή τους, κυρίως όμως η άμεση και ταχεία αντίδραση κατάσβεσης μιας εστίας πυρός, ώστε να μην εξαπλωθεί και γίνει πυρκαγιά.

Μιλάμε για τα μέλη ομάδων που θα τα δένει η φιλία και η αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία. Θα προστατεύουν το περιβάλλον, τις ζωές και τις περιουσίες τους. Θα είναι δηλαδή κάτι σαν εθελοντές του εαυτού τους, θα υπακούουν στον εαυτό τους, θα είναι ισότιμοι, θα συναποφασίζουν και δεν θα υπηρετούν κάποιον ανώτερο ή αρχηγό, ούτε θα υπακούουν σε κάποια αρχή.

Ελπίζουμε κάθε γειτονιά, κάθε οικισμός, κάθε συνοικισμός και κάθε χωριό να συγκροτήσουν τέτοιες ομάδες ώστε οι Φρουροί του Δάσους να γίνουν στην Ελλάδα θεσμός και τοπικό έθιμο, και να μην μένουν πλέον τα δάση απροστάτευτα στο έλεος κάθε ομάδας συμφερόντων και εμπρηστή.

Το δάσος δεν μπορεί να προστατευθεί από μόνο του. Χρειάζεται βοήθεια. Μας δίνει οξυγόνο, μας προφυλάσσει από τις πλημμύρες, μας δίνει ένα σωρό προϊόντα και τροφές. Κράτος και πολιτεία αδιαφορούν, γιατί αποτελούνται από λύκους που θα φάνε τα δάση, θα φάνε το βιος και τις περιουσίες σας και στο τέλος θα φάνε κι εσάς τους ίδιους. Ήδη σας τρώνε.

Για να σωθείς πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου.
ν

Ομάδα Φρουρών του Δάσους (OSSSC Forest Guard) στην ανατολική πολιτεία Ορίσα της Ινδίας. Πηγή: India Today

ν

Η κοινωνία σήμερα

Είναι λάθος να μένει κάποιος αδρανής και να τα περιμένει όλα από το λεγόμενο «κράτος». Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Το κράτος είναι απλώς μια έννοια. Αυτά που υπάρχουν είναι τα πολιτικά κόμματα και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Τα κόμματα είναι συμμορίες πολιτικών που χρηματοδοτούνται και κατευθύνονται από τους ισχυρούς και τους ολιγάρχες του τόπου, με σκοπό την προστασία και προώθηση των συμφερόντων τους και όχι των συμφερόντων του λαού. Τα μέλη τους ενεργούν χωρίς έλεγχο και ψηφίζουν νόμους υπέρ των πλουσίων και ισχυρών, και κατά του λαού, τον οποίο καταληστεύουν.

Επόμενο είναι οι πολίτες να είναι επιφυλακτικοί και να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη σε πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, σε νομικές, δικαστικές και άλλου είδους εξουσίες, στο στρατό, τα σώματα ασφαλείας κτλ. καθώς όλοι αυτοί διευθύνονται από τους ολιγάρχες.

Οι κρατικές υπηρεσίες, μπορεί να συντηρούνται από τους φόρους των πολιτών, όμως δουλεύουν πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των ισχυρών και των πλουσίων και δευτερευόντως για τους πολίτες, και με την προϋπόθεση πάντα ότι τα συμφέροντα των πολιτών δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ισχυρών.

Τα πρόσωπα που υπηρετούν στα υψηλά κλιμάκια αυτών των υπηρεσιών είναι στην πλειοψηφία τους διεφθαρμένα και πωρωμένα που δεν νοιάζονται για τον λαό και τα προβλήματά του. Όσο για τα κατώτερα στελέχη, εκπαιδεύονται ως υπηρέτες των ισχυρών και των πλουσίων. Το απέδειξαν οι εκατόμβες των νεκρών. Οι πολίτες είναι μόνοι τους και μόνοι τους πρέπει να υπερασπίσουν και να προστατεύσουν εαυτούς.

Οι κρατικές υπηρεσίες αδιαφορούν ή και θα στραφούν εναντίον του πολίτη, βάλλοντας κατά της ζωής και της περιουσίας του, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των κυρίων τους – των ολιγαρχών, των επιφανών και των πλουσίων, των καναλαρχών, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών κ.ά.

Ακόμα κι όταν γίνεται κάτι που φαινομενικά είναι υπέρ των πολλών, γίνεται επειδή εξυπηρετεί κάποιους πλούσιους.
ν

Γυναίκα Φρουρός του Δάσους με κυνηγετικό όπλο και τζιπ. Είναι οι αφανείς ηρωίδες που προστατεύον τα δάση της Ινδίας. Πηγή: Twitter/Parveen Kaswan/Jason Burton

ν

Όταν εναποθέτεις την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας σου, όχι σε σένα τον ίδιο, αλλά σε κάποιον τρίτο, π.χ. στο «κράτος», τον βουλευτή ή τον κυβερνήτη σου, αυτός κάποια στιγμή θα σε προδώσει και θα σε πουλήσει για να κερδίσει περισσότερα.

Οι κυβερνώντες δεν είναι φίλοι σου. Μην περιμένεις, λοιπόν, να έρθει να σε σώσει ένας «ξένος», επειδή εσύ ήσουν αφελής και του εμπιστεύθηκες τη ζωή και την περιουσία σου. Μόνο εσύ μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου, μόνος σου ή μαζί με συγγενείς, με φίλους και συμπολίτες.
ν

Οι Φρουροί του Δάσους στην Ινδία παίζουν τον πιο κρίσιμο ρόλο στην προστασία των δασών και της άγριας ζωής. Πηγή: DNA/Ishan Sharma/WCT

ν

Ακριβώς οι ομάδες που προτείνουμε εδώ είναι ανεξάρτητες, μεριμνούν για το γενικό καλό και δεν δέχονται εντολές από κανέναν.

Αυτές οι διαπιστώσεις δεν υπηρετούν κάποιο ιδεολογικό ή πολιτικό μανιφέστο. Είναι απλώς η εικόνα του σύγχρονου κόσμου στον οποίο ζούμε, ενός κόσμου σκληρού και άτεγκτου.

Ρίχνουμε την ιδέα των Φρουρών του Δάσους ως απάντηση στην ολιγωρία των υπευθύνων και για να αποφευχθούν καταστροφές σαν αυτές που ζούμε αυτή την περίοδο εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών.

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε στοιχειωδώς ελεύθεροι, να συνεχίσουμε να έχουμε δικαιώματα και μια θέση στον ήλιο, εμείς και τα παιδιά μας, θα πρέπει να συσπειρωθούμε σαν πολίτες και να υπερασπιστούμε αυτά που μας ανήκουν.

Εάν δεν τα υπερασπιστούμε, θα έρθουν κάποιοι άλλοι, πιο ισχυροί, και θα μας τα πάρουν.
ν

Φρουρός του Δάσους στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας στα σύνορα με τη Μάντια Πραντές. Φέρει ειδικό περιβραχιόνιο, χειροπέδες και σφυρίχτρα για να ειδοποιεί τους συναδέλφους του. Αποστολή του η φύλαξη του δάσους από λαθροθήρες, από την κοπή δέντρων, από εκείνους που θέλουν να το αποψιλώσουν για βοσκή, από καταπατητές και από εμπρηστές. Πηγή: YouTube

ν

Όπως είπε ο Βολταίρος: «Όσο οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για την ελευθερία τους και δεν την προασπίζονται, αυτοί που επιθυμούν να γίνουν τύραννοι θα τους την αφαιρέσουν».

Οι Φρουροί του Δάσους –άτυπες οργανώσεις σε εθελοντική βάση– αποτελούνται από φίλους και γνωστούς, από συμπολίτες που ζουν το ίδιο δράμα και έχουν τις ίδιες ανησυχίες για το αύριο.

Αν ως πολίτες μείνουμε αδρανείς, τα δικαιώματά μας θα καταπατηθούν, οι ζωές και οι περιουσίες μας θα χαθούν και ό,τι έχουμε θα γίνει λεία των ισχυρών και εμείς σκλάβοι τους, ή μάλλον res δηλαδή “πράγμα”, όπως ήταν οι δούλοι επί ρωμαϊκής ηγεμονίας. Χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελευθερίες, χειρότερα κι από ζώα.

Θα πρέπει, λοιπόν, να επιλέξουμε: ή θα ακούσουμε –και θα κάνουμε– αυτό που μας λένε οι πολιτικοί ή αυτό που μας λέει ο εαυτός μας, το κοινό καλό και το συλλογικό συμφέρον.

Άλλωστε, το ίδιο το Σύνταγμα λέει ότι η προάσπιση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, των ατομικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της χώρας, καθώς και της προστασίας των ζωής και της περιουσίας μας «επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων».

Σε κανέναν άλλον.
v

Σημείωση: Σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Ινδία ο θεσμός των Φρουρών του Δάσους υπάρχει με τη μορφή κρατικής δασικής υπηρεσίας. Είναι οι γνωστοί μας Rangers που έχουν ως αποστολή την προστασία της άγριας ζωής, οπλοφορούν και κάνουν συλλήψεις. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Μεξικό είναι ομάδες ιδιωτών που γίνονται Φρουροί του Δάσους με δική τους πρωτοβουλία και σκοπό την προστασία των δασών από τις φωτιές. Βεβαίως κάθε τόπος έχει τις δικές του ανάγκες και τη δική του ιδιομορφία.

Στο YouTube υπάρχουν πολλά βίντεο για τους Φρουρούς του Δάσους. Επιλέξαμε ένα από την Ινδία και ένα από το Μεξικό. Στο δεύτερο, η ομάδα των Φρουρών του Δάσους έχει αποστολή να μην αφήσει τις φωτιές από τις ΗΠΑ να περάσουν στο Μεξικό. Περιπολεί κατά μήκος των συνόρων στην περιοχή του Ρίο Γκράντε και φτιάχνει αντιπυρικές ζώνες, καθώς λόγω ξηρασίας το νερό του ποταμού δεν είναι πια τόσο πολύ.
ν

How Forest Guards, With Mean Pay & Life on Line, Protect the Wild | The Quint
ν

ν

The Mexican Citizens Fighting America’s Fires | The Atlantic
ν

ν

 


Translate this post