Πενήντα επτά πυρκαγιές σε ένα 24ωρο σε όλη τη χώρα

Κατηγορία Περιβάλλον, Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Απροστάτευτη για μια ακόμη φορά ολόκληρη η χώρα. Παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος να ξεσπάσουν και νέες φωτιές σε όλη την χώρα.

Image credit: Pixabay20

ν

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ. Πενήντα επτά δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα.

Συνολικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχείρησαν 679 πυροσβέστες με 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 335 οχήματα, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., η ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Αττικής, 13 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη. Συνδρομή παρείχε ο Στρατός με εναέριες και επίγειες δυνάμεις, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο  το μεσημέρι στα Στύρα Ευβοίας, η οποία ωστόσο είναι σε εξέλιξη και για την κατάσβεση της επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα, 64 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, με την συνδρομή από τον Στρατό, υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου. Σημειώνεται ότι μέχρι να πέσει το σκοτάδι επιχειρούσαν περιοδικά 5 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το BERIEV-200.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Βαρνάβα Αττικής όπου επιχειρούν 79 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., με την  συνδρομή του Στρατού, υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος  Στέφανος  Κολοκούρης.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια.
ν

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Πηγή: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

ν

Φωτιά περιμετρικά του Βόλου

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν και να περιορίσουν την φωτιά, που ξέσπασε σε περιαστική περιοχή του Βόλου στο Φύτοκο, πάνω από τον Περιφερειακό.

Η φωτιά ξεκίνησε από σημείο βορείως της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και λόγω της ξηρασίας άρχισε να παίρνει διαστάσεις και να απειλεί κατοικημένες ζώνες της περιοχής.

«Καλύτερη εικόνα» παρουσιάζει σήμερα η φωτιά στη Λευκίμη Έβρου

«Καλύτερη εικόνα» παρουσιάζει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (9/7) στη Λευκίμη Έβρου και πλέον οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ύστερα από την εκκένωση του οικισμού που είχε εισηγηθεί η πυροσβεστική υπηρεσία.

Κάηκε σπίτι στη Βεργιά Χαλκιδικής

Ολοσχερώς κάηκε ένα σπίτι στην περιοχή Βεργιάς στη Χαλκιδική, όπου νωρίτερα ξέσπασε φωτιά σε ξερά χόρτα και μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός ατόμου, ενώ η φωτιά βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Σημειώνεται, ότι στο σημείο έσπευσαν εννέα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 18 άνδρες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.
ν

 


Translate this post