Τα νέα χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες ανακοίνωσαν νέα, σπάνια ευρήματα βιβλικών χειρογράφων σε μια σπηλιά της ερήμου της Ιουδαίας.

Χειρόγραφο με ελληνικό κείμενο από τους 12 ελάσσονες προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Πηγή: Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων/Σάι Χαλεβί

ν

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ εμπειρογνώμονες ανακοίνωσαν νέα, σπάνια ευρήματα βιβλικών χειρογράφων σε μια σπηλιά της ερήμου της Ιουδαίας, νότια της Ιερουσαλήμ.

Η ανακοίνωση έγινε από την Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων και αφορά μια νέα σειρά αρχαίων θραυσμάτων βιβλικών κειμένων, που βρέθηκαν τέλεια διατηρημένα σε μια σπηλιά στις όχθες της Νεκρής Θάλασσας όπου καταλήγει η έρημος της Ιουδαίας.

Τα πρώτα χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας, μια συλλογή περίπου 900 χειρογράφων σε περγαμηνή και πάπυρο γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα του 3ου αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκαν κοντά στο Κιρμπέτ Κουμράν, σε έντεκα σπήλαια, τις δεκαετίες του ’40 και του ’50, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ού αιώνα.

Τα πρόσφατα ευρήματα περιέχουν θραύσματα ελληνικού κειμένου από τα βιβλία του Ζαχαρία και του Ναούμ, δύο από τους δώδεκα μικρούς προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Η χρονολόγηση με άνθρακα-14 έδειξε ότι ανήκουν στον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Οι τυλιγμένες περγαμηνές βρέθηκαν σε μια τοποθεσία γνωστή ως το Σπήλαιο του Τρόμου, καθώς στο ίδιο σημείο βρέθηκαν περίπου 40 ανθρώπινοι σκελετοί κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη δεκαετία του 1960.

Η Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που περιγράφει λεπτομερώς την ανάκτηση των χειρογράφων.
v

v

Οι εργασίες στην τοποθεσία, που βρίσκεται στην έρημο νότια της Ιερουσαλήμ, βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2017 και οι αρχαιολόγοι ενθουσιάστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι οι συνθήκες μέσα στα σπήλαια είχαν διατηρήσει τέλεια τους κυλίνδρους και άλλα αρχαία έγγραφα.
ν

Σπηλιά στο Κιρμπέτ Κουμράν στις όχθες της Νεκρής Θάλασσας, όπου βρέθηκαν τα ομώνυμα χειρόγραφα. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η ιερή αποθήκη πιστεύεται ότι ήταν καταφύγιο ανταρτών που κρύφτηκαν στις γύρω σπηλιές μετά το τέλος της εξέγερσης του Μπαρ Κόχμπα, κατά τον τρίτο ιουδαϊκό πόλεμο κατά της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού, μεταξύ 132 και 136 μ.Χ.
ν

Αργυρό τετράδραχμο του Μπαρ Κόχμπα όπου εικονίζεται η πρόσοψη του Ναού του Σολομώντα, η Κιβωτός της Διαθήκης και στη μετώπη του κτιρίου ένα άστρο (132-135). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Το 132 μ.Χ. οι Ιουδαίοι εξεγέρθηκαν εναντίον των Ρωμαίων. Ο Αδριανός έστειλε αρχικά τρεις λεγεώνες, την 6η Σιδηρά (Ferrata), τη 10η Στενών (Fretensis) και την 22η Δηιοτεριανή (Deiotariana). Η τελευταία εξολοθρεύτηκε. Νέες ενισχύσεις στάλθηκαν που αποτελούνταν από την 2η Τραϊανή Ισχυρά (Traiana Fortis) και στοιχεία από τις λεγεώνες 3η Κυρηναϊκή (Cyrenaica), 3η Γαλλική (Gallica) και 4η Σκυθική (Scythica). Μαζί τους αναπτύχθηκαν δεκαεπτά επικουρικά σώματα.

Παρά την ισχυρή αντίσταση, οι Ρωμαίοι νίκησαν. Οι επαναστάτες εξολοθρεύτηκαν και όσοι επέζησαν κατέφυγαν σε κάποια απρόσιτα σπήλαια, τα οποία βρίσκονταν λίγο νοτιότερα από τις εγκαταστάσεις των Ασσαίων κοντά στις όχθες της Νεκρής θάλασσας. Εκεί αφέθηκαν να πεθάνουν από λιμό. Με αυτές τις επιχειρήσεις ολοκληρώθηκε ο Τρίτος Ιουδαϊκός Πόλεμος.

Μεταξύ των άλλων αρχαίων θησαυρών που ανακαλύφθηκαν στις σπηλιές ήταν μια συλλογή νομισμάτων, βέλη και αιχμές, υφάσματα, σανδάλια και χτένες, καθώς και ένας μερικά μουμιοποιημένος σκελετός, ηλικίας 6.000 ετών, ενός παιδιού τυλιγμένου σε ύφασμα.

Το βρέφος ήταν καλυμμένο με ύφασμα γύρω από το κεφάλι και το στήθος, σαν μια μικρή κουβέρτα, με τα πόδια να προεξέχουν από αυτό, ενώ τα χέρια του ήταν δεμένα με ύφασμα. Το δέρμα, οι τένοντες, ακόμη και τα μαλλιά έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση.

Σε ένα άλλο σπήλαιο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα καλάθι, που χρονολογείται από την προ-αγγειοπλαστική νεολιθική περίοδο πριν από περίπου 10.500 χρόνια

Σύμφωνα με την Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων ίσως είναι το παλαιότερο εντελώς άθικτο καλάθι που ανακαλύφθηκε ποτέ.
ν

 


Translate this post