Ίσως δεν είμαστε αυτοί που νομίζουμε ότι είμαστε

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΕΞΕΛΙΞΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα κρανίο 400.000 ετών που ανακαλύφθηκε στην Πορτογαλία, δείχνει ότι υπήρξε ένα άγνωστο είδος ανθρώπου, που πιθανολογείται ότι μπορεί να ήταν πρόγονος του Νεάντερταλ.

Απομεινάρια από ένα κρανίο σχεδόν μισού εκατομμυρίου ετών δείχνει ότι είχε αναπτυχθεί ένα άγνωστο είδος πρώιμου ανθρώπου. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ τμήματος κρανίου που χρονολογείται μισό εκατομμύριο χρόνια πριν, δείχνει ότι αναπτύχθηκε στη γη ένα άγνωστο υποείδος των πρώτων ανθρώπων, το οποίο παρέχει δελεαστικούς υπαινιγμούς ότι ίσως είναι ο πρόγονος των Νεάντερταλ, λένε οι επιστήμονες.
Το 400.000 ετών απολίθωμα, που ανακαλύφθηκε το 2014 σε μια σπηλιά στην Πορτογαλία μαζί με αρχαία πέτρινα εργαλεία (λίθινοι χειροπελέκεις), είναι το αρχαιότερο ανθρώπινο κρανίο που βρέθηκε ποτέ στη χώρα αυτή.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν ανήκει σε άνδρα ή σε γυναίκα, ή πώς το άτομο αυτό πέθανε, αλλά ούτε και ποια ήταν ακριβώς η σωματική δομή του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν ανήκει σε κανένα από τα γνωστά είδη ανθρώπων ή ανθρωπίδων που έχουν έως σήμερα ανακαλυφθεί.
Το κομμάτι που κρανίου που ανακαλύφθηκε, το οποίο είναι εξαιρετικά μεγάλο, παρουσιάζει ένα νέο μίγμα χαρακτηριστικών που δεν έχουμε ξαναδεί σε άλλα απολιθώματα ανθρώπων του παρελθόντος, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
ν
Τρισδιάστατη ανακατασκευή του απολιθωμένου κρανίου των 400.000 ετών που ανακαλύφθηκε σε σπηλιά της Πορτογαλίας. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν
Τα χαρακτηριστικά του, όπως μπορεί να δει κάποιος και στη σχετική φωτογραφία, συνδέουν αυτό το άγνωστο είδος με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, όπως είναι το μέτωπο που γέρνει προς τα πίσω και τα υπερόφρυα τόξα που είναι έντονα, παχιά και προεξέχοντα.
«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το είδος του ανθρώπου που αντιπροσώπευε  το συγκεκριμένο είδος. Προσωπικά τείνω να το κατατάξω στους προγόνους του Νεάντερταλ», δήλωσε ο Rolf Quam, ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο του Binghamton της Νέας Υόρκης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Και πρόσθεσε: «Οπωσδήποτε δεν ανήκει στους Νεάντερταλ. Απλώς μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχει τον συνδέουν με τους μετέπειτα Νεάντερταλ».
Στα χαρακτηριστικά αυτά εντάσσεται και μια μάζα οστών, σαν οίδημα, κοντά στο αυτί, αποτέλεσμα αυτού που ονομάζεται μαστοειδής διαδικασία, ο ακριβής ρόλος της οποίας είναι άγνωστος. (Η μαστοειδίτιδα είναι πυώδης φλεγμονή της μαστοειδούς απόφυσης πίσω από το αυτί και προσβάλλει συνήθως τα μικρά παιδιά).
ν
Η ανακάλυψη του 400.000 ετών κρανίου. Τα απομεινάρια του ήταν εγκιβωτισμένα σε βραχώδη ιζήματα, η ανάλυση των οποίων επέτρεψε τη χρονολόγηση του κρανίου. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν
Θυμίζουμε ότι η ονομασία Νεάντερταλ είναι γενικευμένη και αναφέρεται σε όλους τους πρωτόγονους ανθρώπους, ή ανθρώπους των σπηλαίων, που εμφανίστηκαν στη Γη πριν από εκατό με διακόσιες χιλιάδες χρόνια.
Η καταγωγή των Νεάντερταλ είναι άγνωστη, όπως άγνωστο παραμένει και το γεγονός ότι εξαφανίστηκαν πριν από σαράντα με εβδομήντα χιλιάδες χρόνια, όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο homo sapiens, ο οποίος, σύμφωνα με τη γνώμη των περισσότερων παλαιοντολόγων, δεν κατάγεται από τον Νεάντερταλ, παρόλο που συνδέεται συγγενικά με αυτόν.
Η απότομη εξαφάνισή τους, χωρίς να αφήσουν απογόνους, αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα.
ν
Τα οστά του κρανίου του άγνωστου είδους ανακαλύφθηκαν στο σκάμμα Αροέιρα (Aroeira) ενός αρχαίου σπηλαίου στην Πορτογαλία, μαζί με λίθινα εργαλεία της Acheulean περιόδου (από την τοποθεσία Saint-Acheul της Γαλλίας) και υπολείμματα ζώων. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν
Το απολιθωμένο κρανίο βρέθηκε μαζί με λίθινους χειροπελέκεις της Acheulean περιόδου. Τα εργαλεία αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Αφρική 1.500.000 χρόνια πριν και χρησιμοποιούνται από τον homo erectus (ανορθωμένο άνθρωπο), του οποίου ο εγκέφαλος ήταν διπλάσιος σε μέγεθος από εκείνον του homo habilis, και ο οποίος, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, εξαπλώθηκε κατόπιν σε Ευρώπη και Ασία. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν
Το κρανίο της Πορτογαλίας παρουσιάζει συγγένειες με ορισμένα οστά 430.000 ετών που ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία και ορισμένα άλλα 450.000 ετών που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Γαλλία και ανήκουν στο ίδιο άγνωστο είδος.
«Υπάρχει πολλή συζήτηση στην διεθνή ανθρωπολογική βιβλιογραφία σχετικά με το ποιο είδος ανθρώπου αντιπροσωπεύουν αυτά τα οστά», διευκρινίζει ο Rolf Quam, ο οποίος συνέταξε την σχετική μελέτη με τον Πορτογάλο συνάδελφό του Ζοάο Ζιλχάο (Joao Zilhao) του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας.
Η θέση στην οποία βρέθηκε στο κρανίο είναι η δυτικότερη απ’ όλες στην Ευρώπη στις οποίες βρέθηκαν ανθρώπινα απολιθώματα κατά τη διάρκεια της μέσης περιόδου του Πλειστόκαινου. Το Πλειστόκαινο είναι η γεωλογική περίοδος που περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο 2.588.000 με 11.700 ετών περίπου πριν.
Είναι επίσης μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη που ανακαλύπτονται εργαλεία της Acheulean περιόδου.
Χρειάστηκε μια ολόκληρη εβδομάδα για τους εκσκαφείς να αποκόψουν το πέτρωμα το οποίο περιείχε το κρανίο και, στη συνέχεια, δυόμισι χρόνια επίπονης εργασίας για να εξαγάγουν το ίδιο το κρανίο από το πέτρωμα.
Αυτή η ανακάλυψη, μαζί με την πρόσφατη της Κίνας, όπου επίσης βρέθηκε ένα άγνωστο είδος ανθρώπου, δημιουργούν ρωγμές και σοβαρά προβλήματα στην τακτοποιημένη θεωρία της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου, ο οποίος λέει ότι ο άνθρωπος προήλθε από τον πίθηκο χωρίς όμως να εξηγεί πώς συνέβη αυτό, αλλά και της ίδιας της καταγωγής του ανθρώπου.
ν

 


Translate this post