Ένας εξωγήινος πλανήτης στο εσωτερικό της Γης (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, είναι πολύ πιθανό στο κέντρο της Γης να κρύβεται ένας εξωγήινος πλανήτης.

Πηγή: Wikimedia Commons

v

ΠΡΙΝ ΑΠΌ 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένας εξωγήινος πλανήτης στο μέγεθος του Άρη εισήλθε στο ηλιακό μας σύστημα και συγκρούστηκε με τη νεαρή τότε Γη. Αλλά επειδή η Γη σχηματιζόταν ακόμη και η επιφάνειά της δεν ήταν όπως σήμερα αλλά μαλακή και εύπλαστη, ο μικρότερος πλανήτης απορροφήθηκε σταδιακά μέσα της. Από τα θραύσματα που έμειναν στο διάστημα γύρω από τη Γη, σχηματίστηκε αργότερα η Σελήνη.

Ο αρχαίος πλανήτης που εισήλθε στο πρώιμο ηλιακό σύστημα ονομάστηκε Θεία (Theia) ή Ορφεύς.

Η υπόθεση της σύγκρουσης της Θείας με τη Γαία είναι γνωστή ως η Θεωρία της Μεγάλης Σύγκρουσης.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Popular Mechanics, o αρχαίος εξωγήινος πλανήτης ζει σήμερα στον μανδύα της Γης.

Ο γήινος μανδύας είναι το παχύ και ημίρρευστο στρώμα που βρίσκεται μεταξύ του γήινου εξωτερικού πυρήνα και του φλοιού.
ν

Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Το 2016, ερευνητές του UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας) πρότειναν ότι η Γη θα μπορούσε πραγματικά να είναι δύο πλανήτες που συγχωνεύτηκαν μετά τη σύγκρουση: η Γαία και η Θεία. Εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι δύο πλανητικές μάζες αναμείχθηκαν ομοιόμορφα.

Τώρα, ο γεωλόγος; Κιάν Γιούαν (Qian Yuan) του κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα και οι συνεργάτες του προτείνουν ότι τα μυστηριώδη πυκνότερα σημεία στο εσωτερικό της Γης είναι τα κομμάτια της Θείας που εξακολουθούν να είναι ανέπαφα.

«Ο μανδύας της Θείας ίσως είναι κατά μεγάλο ποσοστό πυκνότερος από εκείνος της Γης, κάτι που επέτρεψε στα τμήματα του πλανητοειδούς να βυθιστούν στον κατώτατο μανδύα της Γης και να συγκεντρωθούν σε θερμοχημικoύς σωρούς, που έχουν εντοπιστεί σεισμικά», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε στο συνέδριο “Lunar and Planetary Science Conference”.

Οι επιστήμονες που την υποστηρίζουν αναφέρουν ότι η θεωρία εξηγεί την παρουσία της Σελήνης καθώς και το γεγονός ότι ο πυρήνας του πλανήτη μας είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι αναμένεται για ένα ουράνιο σώμα του μεγέθους της Γης.

Σύμφωνα με την υπόθεση του βυθισμένου εξωγήινου πλανήτη, κάποια από τα τμήματα της Θείας εντοπίζονται κάτω από τη Δυτική Αφρική και τον Ειρηνικό Ωκεανό, έχουν πάχος εκατοντάδων μιλίων και μέγεθος ολόκληρων ηπείρων.
v

Universe Sandbox 2 – Theia Collision w/ Earth | EappleSandbox
v

ν

 


Translate this post