Δεύτερη Επιστολή Προειδοποίησης προς την Ανθρωπότητα

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον, Opinion

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

• Η Γη πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σημείο ανατροπής και «ο χρόνος τελειώνει», γράφουν οι επιστήμονες στην δεύτερη Προειδοποιητική Επιστολή τους προς την Ανθρωπότητα.

• Το τρέιλερ της ταινίας “Geostorm” στο τέλος του άρθρου.

Χιλιάδες επιστήμονες προειδοποιούν με δεύτερη επιστολή τους για τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη. Image: Supplied
ν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 15.000 επιστήμονες από 184 χώρες, μεταξύ των οποίων 40 από την Ελλάδα, συνυπογράφουν μια προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα, σχετικά με τους μεγάλους περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους που απειλούν την ύπαρξή της στη Γη.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες, η ανθρωπότητα πλησιάζει προς ένα σημείο ανατροπής, σαν ακυβέρνητη άμαξα που έχει πάρει τον κατήφορο.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανανέωση, μετά από 25 χρόνια της ανάλογης προειδοποίησης, που το 1992 είχε απευθύνει η Ένωση Ανησυχούντων Επιστημόνων και την οποία είχαν υπογράψει τότε οι περισσότεροι εν ζωή νομπελίστες και πάνω από 1.700 άλλοι επιστήμονες.
Η πρώτη εκείνη έκκληση μιλούσε για την επερχόμενη «τεράστια ανθρώπινη αθλιότητα» και έναν πλανήτη «ανεπιστρεπτί ακρωτηριασμένο».
Το νέο «καμπανάκι» με τίτλο «Δεύτερη προειδοποίηση των επιστημόνων του κόσμου προς την Ανθρωπότητα» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience, επισημαίνει ότι, με εξαίρεση τη βελτίωση της τρύπας του όζοντος και τη σχετική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι εξελίξεις μέσα στην τελευταία 25ετία δεν είναι καθόλου θετικές.
ν

Εκθετικά αυξανόμενοι κίνδυνοι

Έκτοτε, όλες οι μεγάλες απειλές για το περιβάλλον έχουν αυξηθεί εκθετικά, ιδιαίτερα ο παγκόσμιος πληθυσμός, ο οποίος έχει προσθέσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους από το 1992, δηλαδή αύξηση κατά 35%, σύμφωνα με την επικαιροποίηση.
Άλλες βασικές απειλές είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι συνεχώς αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που οφείλονται στη χρήση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, λιγνίτης κτλ.) καθώς και στις μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, τις τεχνητά παραγόμενες τροφές, την αποψίλωση των δασών, την ερημοποίηση της γης, την έλλειψη γλυκού νερού, την απώλεια θαλάσσιας ζωής και τις αναπτυσσόμενες νεκρές ζώνες των ωκεανών εξαιτίας της ρύπανσης.
«Η ανθρωπότητα έχει τώρα μια δεύτερη προειδοποίηση, όπως φαίνεται από αυτές τις ανησυχητικές τάσεις που καταγράφουμε», αναφέρει η προειδοποιητική επιστολή των επιστημόνων.
ν

Μια Ινδή περπατάει στον πυθμένα της ξεραμένης λίμνης Chandola με ένα μεταλλικό δοχείο στο κεφάλι της μεταφέροντας νερό στο Αχμενταμπάντ. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν οικονομικές ζημίες ύψους 129 δισ. δολαρίων πέρυσι, αναφέρει περιβαλλοντική έκθεση στις 30 Οκτωβρίου 2017 που προειδοποιεί ότι ο λογαριασμός θα αυξηθεί καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τις ξηρασίες, τις καταιγίδες και τις πλημμύρες. Photo: AFP / Sam Panthaky. Πηγή: Supplied
ν

Κατωφερή πορεία

«Διακινδυνεύουμε το μέλλον μας με την έντονη γεωγραφικά αλλά δημογραφικά άνιση υπερκατανάλωση υλικών αγαθών, και δεν αντιλαμβανόμαστε την υπερταχεία αύξηση του πληθυσμού ως πρωταρχικό παράγοντα πίσω από πολλές οικολογικές και κοινωνικές απειλές που προβάλλουν στον ορίζοντα», αναφέρει η έκθεση.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικό» το γεγονός ότι ο κόσμος συνεχίζει την κατηφορική του πορεία προς τις «επερχόμενες καταστροφικές κλιματικές αλλαγές λόγω της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου από της καύσης ορυκτών καυσίμων».
Τα πρώτα θύματα είναι τα ζώα, που επειδή υποφέρουν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες εξαφανίζονται με πρωτοφανή ρυθμό.
«Έχουμε πυροδοτήσει την έναρξη μιας μαζικής εξαφάνισης, την έκτη κατά σειρά σε περίπου 540 εκατομμύρια χρόνια, όπου πολλές μορφές σύγχρονης ζωής θα εξολοθρευτούν ή θα μπουν σε πορεία εξαφάνισης μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα».
Μόνο σε ένα πρόβλημα έχουν παρουσιαστεί σημαντικές βελτιώσεις σε ένα τέταρτο του αιώνα – το κλείσιμο της τρύπας του όζοντος, χάρη στην θεαματική μείωση των αεροζόλ και των σχετικών ρύπων που προκαλούσαν τρύπες στο στρώμα του όζοντας.
Αυτή η «ταχεία παγκόσμια μείωση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε θετικές αλλαγές όταν ενεργούμε αποφασιστικά».
ν

Πυροσβέστες μάχονται με τις καταστροφικές πυρκαγιές στα βουνά Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας, το Σεπτέμβριο του 2017. Το έτος 2016 χαρακτηρίστηκε από συνολικά 797 «ακραία κλιματικά συμβάντα». Photo: AFP / Josh Edelson. Πηγή: Supplied
ν

Περιορισμός των γεννήσεων

Η έκθεση των επιστημόνων δεν αρκείται μόνο στην κατάδειξη των κινδύνων που απειλούν την ανθρωπότητα, αλλά προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, 13 τον αριθμό, μεταξύ των οποίων την ευρεία διάθεση δωρεάν αντισυλληπτικών, καθώς και τη λήψη μέτρων που θα περιορίσουν τις γεννήσεις ώστε να υπάρξει ένα «επιστημονικώς αξιόπιστο, βιώσιμο μέγεθος ανθρώπινου πληθυσμού», καλώντας τα έθνη και τους ηγέτες τους «να υποστηρίξουν αυτόν τον ζωτικό στόχο».
Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την προώθηση μιας διατροφής με βάση τα φυτά και όχι τα ζώα, καθώς και την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα.
Οι ανισότητες στον πλούτο πρέπει να αποκατασταθούν και «οι τιμές, τα συστήματα φορολογίας και τα οικονομικά κίνητρα (πρέπει) να λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό κόστος που έχουν τα πρότυπα κατανάλωσης στο περιβάλλον μας».
Όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον, τα προστατευόμενα αποθέματα πρέπει να αυξηθούν «σε ένα σημαντικό μέρος του κόσμου», με την ιεροποίηση μεγάλων εκτάσεων, ενώ πρέπει να σταματήσουν τελείως η παράνομη λαθροθηρία και το εμπόριο ειδών άγριας ζωής.
«Για να ανακοπεί η επεκτεινόμενη δυστυχία και η καταστροφική απώλεια βιοποικιλότητας, η ανθρωπότητα πρέπει να ασκήσει μια πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη εναλλακτική λύση για τις επιχειρήσεις, αντί του business as usual που συμβαίνει σήμερα», αναφέρει η έκθεση.
«Οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις υπήρχαν και στην Επιστολή 1.0 που είχε υπογραφεί από κορυφαίους επιστήμονες πριν από 25 χρόνια, η προειδοποίησή τους όμως έπεσε στο κενό.
»Αν ούτε τώρα ληφθεί υπόψη, σύντομα θα είναι πολύ αργά για να αναστρέψουμε την πορεία προς την καταστροφή. Ο χρόνος τελειώνει και είναι αργά να κάνεις οτιδήποτε όταν η καταστροφή έχει φτάσει και ρημάζει το σπίτι σου».

ν

ν

 


Translate this post