Η Γη μετατρέπεται σε πλανήτη Ολοκαυτώματος

Κατηγορία Περιβάλλον

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Γη διατρέχει τον κίνδυνο να μπει οριστικά και αμετάκλητα σε μια μόνιμη φάση «θερμοκηπίου», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Από γαλάζιος πλανήτης η Γη έχει μετατραπεί σε πλανήτη του Ολοκαυτώματος. Image: Supplied

ν

ΑΚΟΜΗ κι αν η ανθρωπότητα μείωνε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα όρια που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, ο πλανήτης μας πάλι δεν θα μπορούσε να αντιστρέψει την πορεία που έχει πάρει – μια πορεία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μονιμοποίηση του «φαινομένου του θερμοκηπίου».
Φαινόμενο του θερμοκηπίου ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη συγκρατεί θερμότητα που συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς του.
Μιλώντας για τη Γη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αυτό που την έχει καταστήσει κατοικήσιμη. Χωρίς το φυσικό αυτό φαινόμενο, η θερμοκρασία της γήινης επιφάνειας θα ήταν παγκοσμίως σε ετήσια βάση στους –18° Κελσίου, ενώ με το φαινόμενο του θερμοκηπίου παρέμεινε στους 12ο Κελσίου, κάτι που επέτρεψε την εμφάνιση και ανάπτυξη της ζωής.
Μιλάμε βέβαια για το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, ο όρος «φαινόμενο του θερμοκηπίου» συνδέεται με την αφύσικη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης (παγκόσμια υπερθέρμανση), η οποία οφείλεται καθαρά και μόνο στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Για το φαινόμενο δεν φταίει τόσο η βιομηχανική επανάσταση ή η καύση ορυκτών καυσίμων, όσο η απληστία της ανθρωπότητας που θυσιάζει τα πάντα, ακόμη και την επιβίωσή της, στο βωμό του κέρδους.
Σήμερα το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι απειλή για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.
Μάλιστα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η κλιματική αλλαγή έχει αποκτήσει τέτοια ταχύτητα ώστε προσπερνά πλέον κάθε ανθρώπινη προσπάθεια να μεταβούμε σε μια πράσινη, καθαρή παγκόσμια οικονομία.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες ινστιτούτων και πανεπιστημίων της Στοκχόλμης, της Κοπεγχάγης, του Πότσδαμ αλλά και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, η μέση θερμοκρασία της Γης αναμένεται να σταθεροποιηθεί τα επόμενα χρόνια στους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, και όχι στους 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή που την υπέγραψαν 196 χώρες.
Όμως, αρκεί έστω και ένας μόνο βαθμός Κελσίου για να ενισχυθούν οι καιρικές ανωμαλίες με τις θανάσιμες καταιγίδες, τις ξηρασίες και τα κύματα καύσωνα.
ν

Όταν ο άνθρωπος «παίζει» με τη Γη,
η Γη αντιδρά

Η μέση θερμοκρασία ήδη έχει αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου και βρίσκεται σήμερα στους 14°. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διατάραξη του κλίματος με λιώσιμο των πάγων στους πόλους, τροπικές καταιγίδες, καύσωνες και παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.
Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, εδώ και μέρες παρατηρείται έντονη ξηρασία στην περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας, με αποτέλεσμα οι κτηνοτροφία να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα σε έναν από τους ξηρότερους χειμώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της ηπείρου.
ν

8 Αυγούστου 2018. Οι αγροτικές περιοχές έχουν πληγεί σκληρά σε έναν από τους ξηρότερους χειμώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Πηγή: CNN
v

Οι επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη, που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό, αν ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο, να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και διεργασίες που θα οδηγήσουν σε βίαιες αλλαγές του κλίματος της Γης με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Τέτοιες διεργασίες είναι: η τήξη των στρωμάτων μόνιμου πάγου· η απώλεια των υδριτών μεθανίου από τους βυθούς των ωκεανών· η χαμηλότερη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τη γη και τους ωκεανούς· η απώλεια μεγάλων στρωμάτων πάγου στην Αρκτική και στην Ανταρκτική.
Όλα αυτά μπορεί να αρχίσουν να δημιουργούν «φαινόμενα ντόμινο», προειδοποιεί ο Γιόχαν Ρόκστρεμ (Johan Rockström), ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
ν

Ο άνθρωπος έχει ξεκινήσει μια αλυσιδωτή περιβαλλοντική αντίδραση φυσικών καταστροφών και μαζικών θανάτων, την οποία είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει. Image: Supplied
ν

Στο φαινόμενο του ντόμινο, η μεταβολή ενός στοιχείου κάποιου συνόλου επηρεάζει αλυσιδωτά και τα υπόλοιπα στοιχεία.
Για καθεμία από τις παραπάνω διεργασίες υπάρχει ένα όριο, πέρα από το οποίο η απελευθέρωση αερίων που συμβάλλουν στην πλανητική υπερθέρμανση, όπως το CO2 και το μεθάνιο, θα ήταν μη αναστρέψιμη, τουλάχιστον σε ανθρώπινο χρονοδιάγραμμα.
«Μετά την υπέρβαση του κρίσιμου σημείου, η διαδικασία ανατροφοδότησης του φαινομένου του θερμοκηπίου γίνεται αυτο-αναπαραγόμενη», αναφέρει η μελέτη και καταλήγει:
«Το πλανητικό σύστημα της Γης πλησιάζει σε ένα κατώφλι, που αν το περάσει, θα σηματοδοτήσει την αναπόδραστη αφετηρία μιας σειράς κλιματικών αλλαγών που θα μετατρέψουν τη Γη σε πλανήτη του Ολοκαυτώματος (Hothouse Earth)».

ν

ν
ν

ν

 


Translate this post