Ισχυρός σεισμός σπέρνει τον τρόμο στο Μεξικό (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

• Πάνω από 270 οι νεκροί από το σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε το Μεξικό στην 32η επέτειο του καταστροφικού σεισμού του 1985.

• Ο τελικός απολογισμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.000 θανάτους.

• Σκηνές Αποκάλυψης καθώς πολλά κτίρια κατέρρεαν σαν χάρτινα στην Πόλη του Μεξικού όπου κατοικούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

• Πάνω από 100 παιδιά έχουν παγιδευτεί στα ερείπια δημοτικού σχολείου που κατέρρευσε. 32 μαθητές και 5 ενήλικες έχουν ανασυρθεί νεκροί.

Τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Πηγή: Youtube
ν

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 273 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής (Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου) εξαιτίας του ισχυρού σεισμού, ο οποίος έπληξε το κεντρικό Μεξικό την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017, στις 18:14 τοπική ώρα (21:14 ώρα Ελλάδας). Επίσης δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν στην εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας, όπου σωστικά συνεργεία προσπαθούν τώρα να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα συντρίμμια.
Ο σεισμός, ισχύος 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 51 χλμ. με επίκεντρο το Izucar de Matamoros, νότια της Πουέμπλα και της Πόλης του Μεξικού, σε μέρος όπου βρίσκεται το ηφαίστειο Ποποκατεπέλτ.
Τραγική ειρωνεία. Η δόνηση σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά τις ασκήσεις ετοιμότητας που οργάνωσαν οι μεξικανικές αρχές για το ενδεχόμενο σεισμού, με τη συμμετοχή πολλών πολιτών, ανήμερα της επετείου του καταστροφικού σεισμού του 1985, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.
ν

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 4,5 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά του Σαν Χουάν Ραμπόσο και 55 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Πουέμπλα, στην ομώνυμη πολιτεία Puebla, σύμφωνα με το US Geological Survey. Image: Supplied
ν

Ο βαρύτερος απολογισμός καταγράφεται στην πολιτεία Μορέλος, στην πόλη Πουέμπλα και στα νότια της Πόλης του Μεξικού. Ο πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε ότι τουλάχιστον 44 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην μεξικανική πρωτεύουσα, ενώ χιλιάδες άλλα έχουν υποστεί ζημιές. Υπάρχουν 1.900 τραυματίες και χιλιάδες άστεγοι. Ο Εγκέλαδος προκάλεσε σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα, μια μεγαλούπολη 20 εκατομμυρίων, με ορισμένα κτίρια να έχουν πιάσει φωτιά.
Ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού δήλωσε ότι άνθρωποι παγιδεύτηκαν εντός αρκετών κτιρίων που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Εικόνες που μεταδόθηκαν στην μεξικανική τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κτίρια να έχουν καταρρεύσει και αυτοκίνητα καταπλακωμένα από συντρίμμια.
Χιλιάδες πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους, ενώ 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα μετά τον σεισμό.
Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής ακουγόταν σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα. Αξιωματούχοι ανέφεραν αργότερα ότι τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές μόνο στην πρωτεύουσα είναι τουλάχιστον πενήντα.
ν


ν

Η πολιτεία που επλήγη βαρύτερα από τον καταστροφικό σεισμό είναι η Μορέλος, νότια της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί, άλλοι 49 στην Πόλη του Μεξικού, 32 στην Πουέμπλα, 10 στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και 3 στην παράκτια πολιτεία Γκερέρο. Οι αριθμοί αυτοί διαρκώς αυξάνονται.
15 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η εκκλησία στην οποία βρίσκονταν κατέρρευσε ύστερα από μικρή έκρηξη του ηφαιστείου Ποποκατεπέλτ που ενεργοποιήθηκε εξαιτίας του σεισμού.
Ο ισχυρός σεισμός είναι ο δεύτερος που πλήττει το Μεξικό μέσα σε αυτόν το μήνα. Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε το νότιο Μεξικό στις 7 Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους.
ν


ν

Τουλάχιστον ένας επιζών ανασύρθηκε από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην πολυσύχναστη συνοικία Κοντέσα της πρωτεύουσας, ενώ ένας ακόμη διασώθηκε από τα συντρίμμια ενός εξαώροφου κτιρίου σε μικρή απόσταση.
Στην Κερναβάκα, μια πόλη στην πολιτεία Μορέλος που αποτελεί δημοφιλή προορισμό των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου, τοπικά ραδιοφωνικά δίκτυα έκαναν λόγο για ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν.
Έως τώρα έχουν σημειωθεί 11 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να είναι 4,0 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. 

ν

 

ν


ν

Παγιδευμένα παιδιά κάτω από τα συντρίμμια

Περίπου 100 παιδιά βρίσκονται παγιδευμένα μέσα σε ένα τετραώροφο σχολικό κτίριο που κατέρρευσε.
«Υπάρχουν παιδιά κάτω από τα ερείπια στο σχολείο Enrique Rebsamen», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο τοπικός δημοσιογράφος Julio Ibanez.
«Αν κάποιος βρίσκεται κοντά, τον παρακαλώ να έρθει να βοηθήσει! Διαδώστε το σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους – υπάρχουν οικογένειες που αγωνιούν!»
Στο σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο οποίο φοιτούν περίπου 400 μαθητές, βρίσκεται στα νότια της Πόλης του Μεξικού και έχει μεταβληθεί σε ερείπια. Περίπου 300 μαθητές έχουν μέχρι στιγμής καταμετρηθεί ότι είναι σώοι.
32 μαθητές και 5 ενήλικες έχουν έως τώρα ανασυρθεί νεκροί, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. 500 στρατιώτες και πεζοναύτες βοηθούν τα σωστικά συνεργεία που ψάχνουν για τους μαθητές και τους δασκάλους που αγνοούνται.
ν

ν

 


Translate this post