EMA: Ενέκρινε με επιφυλάξεις το εμβόλιο της AstraZeneca

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Παρά τις παρενέργειες και τους θανάτους, ο ΕΜΑ θεωρεί ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι περισσότερα από τις απώλειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ν

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ της εταιρείας AstraZeneca και του Ινστιτούτου Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον νέο κορονοϊό έχει «περισσότερα οφέλη, όσον αφορά την πρόληψη της Covid-19, παρά τον κίνδυνο που υπάρχει για νοσηλεία και θάνατο», αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Αργότερα, η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης, επανέλαβε ότι παρά τα πλεονεκτήματα του εμβολίου για την προστασία, απέναντι στην Covid-19, όσοι το κάνουν διατρέχουν τον κίνδυνο να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν.
ν


ν

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Ωστόσο, ο ΕΜΑ δεν είναι σε θέση «να αποκλείσει οριστικά» μια σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με «σπάνια προβλήματα πηκτικότητας του αίματος», διευκρίνισε η διευθύντρια.

«Με βάση τις διαθέσιμες αποδείξεις και μετά από ημέρες σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οριστικά μια σχέση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και του εμβολίου», υπογράμμισε.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ συνέστησε κατά συνέπεια «να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση για αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους και να διασφαλιστεί ότι θα περιληφθούν στις πληροφορίες για το προϊόν».

Συμβουλεύει επίσης τις υγειονομικές αρχές «να επιστήσουν την προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες ασθένειες, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες στους επαγγελματίες του τομέα υγείας και στους εμβολιασθέντες ώστε να βοηθήσουν να μειωθούν οι πιθανές παρενέργειες».

Περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου τις τελευταίες ημέρες.
ν


ν

ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ

Αλλά ενώ η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναφέρει ξεκάθαρα ότι όποιος κάνει το εμβόλιο κινδυνεύει να πεθάνει ή να νοσηλευτεί, τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα ελληνικά ΜΜΕ «έθαψαν» αυτή τη δήλωση, παρά τους θανάτους από θρομβώσεις και τις παρενέργειες που παρουσιάστηκαν σε διάφορες χώρες (Ιταλία, Δανία, Αυστρία, Βραζιλία, Νότια Κορέα και αλλού).

‘Εχουμε να κάνουμε με μια συνωμοσία σιωπής μεταξύ πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Μια πιθανή απαγόρευση του πειραματικού αυτού εμβολίου θα γκρέμιζε τις μετοχές της AstraZeneca στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ θα έβαζε εμπόδια και σε άλλα πειραματικά εμβόλια, όπως της Pfizer.

Μάλιστα, για να ενισχύσει την «αξιοπιστία» του εμβολίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca αύριο Παρασκευή.

«Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές και το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι να μολυνθούμε από την Covid, για αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε όλοι μας τα εμβόλιά μας μόλις έρθει η σειρά μας», είπε ο Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Όπως φαίνεται, θα κάνω το δικό μου αύριο και το κέντρο όπου θα εμβολιαστώ χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης … κι αυτό θα είναι που θα κάνω».

Να δούμε αν θα το κάνει πραγματικά…
ν

 


Translate this post