Η Γαλλία θα φύγει από την ΕΕ αν εφαρμοστεί το υγειονομικό διαβατήριο

Κατηγορία Ευρώπη, Κορονοϊός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από την Ρέιτσελ Μάρσντεν (*)

 

Η Γαλλία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν εφαρμοστεί το υγειονομικό διαβατήριο που προωθούν Μέρκελ και Μητσοτάκης.

Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά μακροπρόθεσμα το υγειονομικό διαβατήριο ισοδυναμεί με στέρηση της ελευθερίας. Πηγή: News Media

ν

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μακρόν είπε ότι το εμβόλιο για την Covid-19 είναι προαιρετικό. Οπότε ένα πανευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολίων είναι για τη Γαλλία ένας λόγος παραπάνω να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Είναι απαράδεκτο το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει τον αυταρχισμό του Μεγάλου Αδελφού, πιέζοντας τα κράτη μέλη της για την καθιέρωση του υγειονομικού διαβατηρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραμείνει πιστός στο λόγο του και να πάρει θέση ενάντια σε αυτή την προσπάθεια επιβολής.

Σε τελική ανάλυση, ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρος όταν είπε απευθυνόμενος στο έθνος τον περασμένο Νοέμβριο ότι τα εμβόλια Covid-19 δεν θα είναι υποχρεωτικά. Και τον λόγο που έδωσε πρέπει να τον τηρήσει.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας πει ποιες ουσίες θα βάλετε στο σώμα σας – και ειδικά όχι στην κατάσταση. Τα συλλογικά δικαιώματα σταματούν εκεί όπου ξεκινούν τα δικαιώματα του ατόμου, και αυτό ακριβώς σημαίνει να είσαι ανεξάρτητο φυσικό ον.

Εάν κάποιος ανησυχεί μήπως προσβληθεί από Covid-19, τότε έχει κάθε δικαίωμα να εμβολιαστεί για να αυτοπροστατευτεί. Αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να το επιβάλλει στους άλλους.

Τώρα βλέπουμε, από το Παρίσι έως τη Νέα Υόρκη, ότι οι αρχές εξετάζουν την ιδέα ότι πρέπει οι άνθρωποι να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί, διαφορετικά θα πρέπει κάθε τρεις και λίγο να κάνουν τεστ που να βγαίνει αρνητικό.

Η ιδέα να κάνεις κάθε λίγο και λιγάκι τεστ PCR για να αποδείξεις ότι δεν είσαι φορέας του συγκεκριμένου ιού, ως προϋπόθεση της κανονικότητας, είναι παράλογη. Τι θα γίνει με τον επόμενο ιό που θα απειλεί να στείλει κι αυτός πλήθος ανθρώπων στα νοσοκομεία; Γιατί αυτό έγραφαν οι γαλλικές εφημερίδες το 2018, το 2017, το 2016 και το 2015. Όμως δεν συνέβη. Στην πραγματικότητα, κάθε χρόνο υπάρχει μια εποχική γρίπη, στη διάρκεια της οποίας τα γαλλικά νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς.

Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια της γρίπης ήταν πάντοτε προαιρετικά. Και κάθε χρόνο τόσο εδώ στη Γαλλία όσο και στη Βόρεια Αμερική, υπάρχει μια τεράστια πίεση να τρέξουν όλοι να κάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, ανεξάρτητα από την ευαισθησία του καθενός ή σε ποια κατάσταση βρίσκεται.

Η ιδέα να παραιτηθεί κάποιος από την κυριότητα που έχει πάνω στο σώμα του ‒που τελικά είναι το μόνο πράγμα που ελέγχουμε στην εποχή μας σε αυτόν τον πλανήτη‒ με το πρόσχημα της απόκτησης συλλογικής ανοσίας ήταν η ετήσια προπαγάνδα που γίνεται εδώ και χρόνια, παρ’ όλο που ορισμένοι γιατροί λένε εμπιστευτικά στους ασθενείς τους ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο αν δεν κάνουν το εμβόλιο.

Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά το υγειονομικό διαβατήριο ισοδυναμεί με στέρηση της ελευθερίας.
ν

ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ

Είναι πολλά αυτά που δε μας λένε. Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε τίποτα για τη διάρκεια των αντισωμάτων για την Covid-19, ούτε το πόσο συχνά θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε, ή εάν η ισχύς του εμβολίου διαρκεί λίγους μήνες ή ένα χρόνο.

Ούτε είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς θα μεταλλαχθεί ο ιός στο μέλλον ή πόσο γρήγορα η Covid-19 θα γίνει μια άλλη εποχική γρίπη σαν αυτές του παρελθόντος. Για όσους έχουν καλή υγεία, χωρίς προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα, ίσως η ένεση του εμβολίου είναι χειρότερη από την καταπολέμηση του ίδιου του ιού. Και πρέπει να έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν αυτή την επιλογή.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 17 Μαρτίου πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιαμού, καταργώντας ουσιαστικά την δυνατότητα επιλογής των ατόμων. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαιτείται στα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποφυγή καραντίνας κατά την άφιξη.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη προσαρμοστεί στην ιδέα για χρήση στην επικράτειά τους μιας «πράσινης κάρτας» που θα χρειάζεται για να έχει κάποιος πρόσβαση σε χώρους όπως γυμναστήρια, θέατρα, χώρους συναυλιών, κινηματογράφους και εστιατόρια. Η ιδέα προήλθε από το Ισραήλ, όπου οι άνθρωποι όπου κι αν πάνε πρέπει να επιδείξουν ένα ψηφιακό δελτίο ως απόδειξη ότι έχουν εμβολιαστεί για να έχουν κάτι που μοιάζει με κανονική ζωή.
ν

Ο αφέντης σου είναι πιο κοντά απ’ ότι νομίζεις. Πηγή: Twitter

ν

ΕΑΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Όλοι ξέρουμε πως μόλις αφαιρεθεί ένα δικαίωμα, σπάνια αποκαθίσταται. Το ίδιο συμβαίνει και με την ελευθερία – ιδιαίτερα όταν ο λαός είναι εφησυχασμένος, παραιτημένος ή αδιάφορος. Τα διαβατήρια εμβολίων Covid-19 και οι ειδικές πράσινες γραμμές απ’ όπου θα περνούν όσοι έχουν εμβολιαστεί, θα οδηγήσουν σε περισσότερες εντάσεις και επιθέσεις όσων νομίζουν ότι παραβιάζεται η προσωπική τους ελευθερία.
ν

ν

Διότι τι θα εμποδίσει τις κυβερνήσεις να γίνουν απόλυτα αυταρχικές, όταν δουν ότι μπορούν να αναγκάσουν τα άτομα να υποκύψουν στη θέλησή τους;

Η Covid-19 είναι απλά ένας ιός. Τι θα γίνει όμως με τη γρίπη του επόμενου έτους; Θα χρειαστούν καινούρια εμβόλια και οι πολίτες θα σταθούν ακόμη μια φορά στην ουρά για να εμβολιαστούν, ώστε να καταγραφεί το νέο εμβόλιο που έκαναν στο υγειονομικό διαβατήριο. Έτσι, όμως, καθώς τα εμβόλια θα αποτελούν πλέον προϋπόθεση για να ζήσεις, οι πολίτες θα βρεθούν ουσιαστικά μακριά από όλα όσα θεωρούσαν δεδομένα για μια κανονική ζωή.

Εάν αφαιρεθεί η ελευθερία και επιβληθούν τα υγειονομικά διαβατήρια, τότε θα ολισθήσουμε όλοι σε κάτι που θα είναι παρόμοιο με το ψηφιακό σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας, που εισήχθη το 2014.

Το σύστημα αυτό συνδέει την πρόσβαση σε πράγματα όπως τα ταξίδια και η απασχόληση στον δημόσιο τομέα με πόντους που κερδίζονται ή χάνονται σε σχέση με επαγγελματικές και προσωπικές προτιμήσεις, τα δικαστικά αρχεία, την οικονομική και σωματική υγεία.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στα υγειονομικά διαβατήρια και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19, τότε εναπόκειται στον Μακρόν να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στους ψηφοφόρους και να διαφυλάξει το δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας και αυτονομίας των Γάλλων πολιτών. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απομάκρυνση της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ν

________________

(*) Η Ρέιτσελ Μάρσντεν (Rachel Marsden) είναι ανεξάρτητη πολιτική αρθρογράφος, σχολιαστής τηλεόρασης και λέκτορας σε πανεπιστήμια, με καταγωγή από τον Καναδά. Τώρα μένει στο Παρίσι. Είναι επίσης Διευθύνουσα Σύμβουλος της Rachel Marsden Associates, μιας εταιρείας συμβούλων δημοσίων σχέσεων και μέσων ενημέρωσης.
ν

 


Translate this post