Όλοι οι κορονοϊοί του κόσμου χωράνε σε ένα κουτάκι σόδας

Κατηγορία Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Βρετανός μαθηματικός υπολόγισε τον όγκο που καταλαμβάνουν οι κορονοϊοί και βρήκε ότι όλοι τους χωρούν σε ένα κουτάκι αναψυκτικού.

Πηγή: Pixabay/News Media

v

ΠΟΣΟΙ κορονοϊοί υπάρχουν στον κόσμο; Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν μόνο τέσσερις: ο Alpha, ο Beta, o Gama και ο Delta. Από αυτούς μόνο ο Beta επηρεάζει τον άνθρωπο, προκαλώντας τους διάφορους τύπους γρίπης. Ο Alpha επηρεάζει τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, ενώ οι άλλοι δύο επηρεάζουν μόνο τα ζώα.

Ο τύπος NL63 είναι υποδιαίρεση του Alpha και επηρεάζει κυρίως τα μικρά παιδιά, προκαλώντας βρογχίτιδα και άσθμα.

Στις υποδιαιρέσεις του Beta είναι ο τύπος OC43 και οι τύποι HKU1 και 229E που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Σε αυτούς ανήκουν οι ιοί SARS-CoV και SARS-CoV-2 (που προκαλεί την ασθένεια Covid-19).

Οι κορονοϊοί συνυπάρχουν με τον άνθρωπο εδώ και 10.000 χρόνια. Όλοι είναι μέλη της οικογένειας Coronaviridae, έχουν γονιδίωμα RNA και μολύνουν τα θηλαστικά.

Το αρχικό ερώτημα πρέπει επομένως να αναδιατυπωθεί: ποια είναι η ποσότητα των κορονοϊών που υπάρχουν σε όλη τη Γη;

Ο γνωστός μαθηματικός του Πανεπιστημίου Μπαθ, Κιτ Γέιτς (Kit Yates), υπολόγισε ότι όλοι οι κορονοϊοί που κυκλοφορούν και έχουν σπείρει τον πανικό, χωράνε άνετα μέσα σε ένα κουτάκι αναψυκτικού!
ν

Ο μαθηματικός του Πανεπιστημίου Μπαθ, Κιτ Γέιτς. Πηγή: Twitter
ν

Εδώ θα πρέπει να μπούμε στο χώρο του απείρως μικρού. Ένας ιός έχει μήκος 26 έως 32 κιλοβάσεις. Η κιλοβάση (kb) είναι μια μονάδα μέτρησης στη μοριακή βιολογία ίση με 1.000 ζεύγη βάσεων DNA ή RNA.

Για να δώσουμε μια εικόνα, ένα ζεύγος αζωτούχων βάσεων είναι μια θεμελιώδης μονάδα δίκλωνων νουκλεϊκών οξέων που αποτελείται από δύο νουκλεοβάσεις που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου. Οι αζωτούχες βάσεις είναι τέσσερις ‒αδενίνη (Α), κυτοσίνη (C), γουανίνη (G), θυμίνη (Τ)‒ και σχηματίζουν τα δομικά στοιχεία τόσο της διπλής έλικας του DNA όσο και της μονής έλικας του RNA.
ν

Αριστερά, ζεύγος βάσεων. Δεξιά, οι έλικες RNA και DNA. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ένα σωματίδιο ιού SARS-CoV-2, που φυσικά είναι αόρατο, έχει διάμετρο 100 νανομέτρων ή 100 δισεκατομμυριοστών του μέτρου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παγκόσμια ποσοστά μόλυνσης, τους αριθμούς μολύνσεων και τις εκτιμήσεις του ιικού φορτίου, ο Γέιτς υπολόγισε ότι σε κάθε μολυσμένη περιοχή υπάρχουν κάπου δύο εννεάκις εκατομμύρια (quintillion), ή δύο δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων σωματίδια ιού SARS-CoV-2 σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.


Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται ασύλληπτος, όμως, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση του ενός ιού από τον άλλον, ο Γκέιτς υπολόγισε ότι ο συνολικός όγκος ήταν ακόμη μικρότερος από αυτόν ενός δοχείου σόδας των 330 ml.

«Όπως και να το δει κανείς, είναι εκπληκτικό ότι όλα τα προβλήματα, η αναστάτωση, η αγωνία και η απώλεια τόσων ζωών τον τελευταίο χρόνο πιάνουν τόσο χώρο, όσο ένα κουτάκι κονσέρβας, που το περιεχόμενό της είναι λίγες μπουκιές», λέει ο Κιτ Γέιτς.

Είναι σαν μέσα από αυτό το κουτάκι να ξεπήδησε ένα τζίνι, που σε αντίθεση με το παραμύθι του μαγικού λυχναριού του Αλαντίν, η ανθρωπότητα απέτυχε να διαχειριστεί. Τουλάχιστον 2,36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της επιδημίας Covid-19 μέχρι στιγμής, με πάνω από 107 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως.
ν

How much SARS-CoV-2 is there in the world? | Miss V Martin
ν

ν

 


Translate this post